Glede na TikTok je Albanija letošnja 'it' poletna destinacija

20. julij 2023

Glede na TikTok je Albanija letošnja 'it' poletna destinacija

20. julij 2023
Foto: Profimedia

Vse več ljudi se odloča za dopustovanje v Albaniji, ki zaradi čudovite narave in nižje turistične obiskanosti predstavlja še nedotaknjen mediteranski biser.

Ko razmišljamo o poletju, verjetno malokdo pomisli na Albanijo, balkansko državo, ki je letošnje poletje prava senzacija. TikTok je namreč poln posnetkov čudovite albanske narave, ki spominja na oddaljene eksotične destinacije, a nam je pravzaprav na dosegu roke.

Albanija se morda zdi presenetljiva izbira za dopustovanje, a mnoge turiste pritegnejo poštene cene, pohvali pa se lahko tudi z neokrnjeno naravo. Ta balkanska država ima namreč čudovito jadransko in jonsko obalo z veličastnimi razgledi, s turkizno vodo in peščenimi plažami.  

Foto: Unsplash

Poleg čudovitih plaž pa lahko v Albaniji obiščete tudi jezera, kanjone in nacionalne parke, kot so Nacionalni park Butrint, Nacionalni park Llogara in Nacionalni park Theth, ki ponujajo možnosti za raziskovanje še nedotaknjene narave.

Albanija se lahko pohvali tudi z dostopnimi cenami, ki se težko primerjajo s cenami drugih sredozemskih držav. Prenočišče, hrana, pijača in javni prevoz so namreč cenovno zelo ugodni.

Od preostalih naravnih znamenitosti pa se splača obiskati še naravni izvir s kristalno modro vodo Blue Eye, kanjonsko reko Golema e Përmetit in številne jame in slapove.

Foto: Profimedia

Med najbolj priljubljene turistične destinacije spada albanska riviera, ki navdušuje s kristalno vodo, mnoge pa celo spominja na Maldive. Tudi plaža Ksamil, ki je del že prej omenjenega narodnega parka Butrint, velja za eno najlepših. Obiskovalce prepričuje plitvo morje, ki omogoča plavanje do majhnih otočkov. Priljubljeni plaži sta tudi Dhermi in Saranda.

Foto: Unsplash

Med najlepši znamenitosti pa spadata mesti Gjirokaster in Berat, ki sta del Unescove svetovne dediščine. Berat velja za albansko prestolnico kulture, Gjirokaster pa je staro mesto, nad katerim stoji trdnjava, ki odpira pogled na reko Drino in gorovje Gjere, v tamkajšnjem muzeju pa si lahko ogledate letalo, ki je strmoglavilo med drugo svetovno vojno.

Foto: Profimedia

Albanija vas bo navdušila tudi z raznoliko kulinariko, ki je preplet mediteranske, grške, turške in italijanske kuhinje.

Če torej obožujete čudovite razglede, kristalno vodo, dobro hrano in nizke cene, vas Albanija gotovo ne bo razočarala.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic