Skleda s sladkim krompirjem, pikantnim medom in začinjeno govedino je zdrava, barvita in okusna. Navdušila je milijone uporabnikov TikToka po vsem svetu.
Zaradi svoje hranilne vrednosti in eksplozije okusov je postala priljubljena izbira tako med ljubitelji zdrave prehrane kot tudi med tistimi, ki iščejo nekaj novega in drugačnega. Zdaj ja pravi čas, da se prepustite temu kulinaričnemu trendu in ga vključite v svoj jedilnik.

Osnova tega viralnega obroka je pečen sladki krompir, ki s svojo naravno sladkobo in karamelizirano teksturo tvori popolno podlago. Za svežino in kremoznost poskrbita avokado ter sveži ali zrnati sir, ki skupaj ustvarita harmonično kombinacijo okusov in tekstur.
A prava pika na i je med z dodatkom čilija, ki jedi doda prijetno pikantnost in globino okusa. Ta preprost dodatek lahko pripravite sami doma, tako da medu primešate ščepec čilija v prahu ali nekaj kapljic pekoče omake. Priprava jedi je res hitra in enostavna.
Sestavine (za 2 osebi):
- 2 srednje velika sladka krompirja (batata)
- 250 g mlete govedine
- 1 čajna žlička mešanice taco začimb (ali mešanica kumine, paprike, česna v prahu, čebule v prahu, soli, popra)
- 1 zrel avokado
- 2 žlici zrnatega ali navadnega kremnega sira (po želji lahko tudi feta)
- 1–2 žlici pikantnega medu (glejte spodaj)
- Sol in poper po okusu
- Olje za peko (oljčno ali sončnično)
- 2 žlici medu
- Ščepec čilija v prahu ali nekaj kapljic pekoče omake (npr. sriracha ali tabasco)
Priprava:
Pečico segrejte na 200 °C (če uporabljate cvrtnik na vroč zrak, nastavite na 190 °C). Sladki krompir olupite in narežite na kocke. Začinite s soljo, poprom in malo olja ter po želji dodajte še ščepec cajunske začimbne mešanice. Kose razporedite po pekaču s papirjem za peko in pecite 25–30 minut, dokler niso zlato zapečeni in mehki (v cvrtniku približno 20 minut).
Medtem v ponvi na malo olja popražite mleto govedino. Ko spremeni barvo, dodajte taco začimbe in po potrebi malo vode, da se vse lepo prepoji. Avokado narežite na kocke ali pretlačite z vilico. V manjši skodelici zmešajte med s čilijem, lahko prilagodite pikantnost po svojem okusu.

V skledo naložite plasti: najprej pečen sladki krompir, nato začinjeno govedino, dodajte avokado, sir in vse skupaj prelijte s pikantnim medom. Jed lahko postrežete tudi hladno, odlično se obnese kot “meal prep” za malico ali kosilo v službi. Po želji lahko govedino zamenjate s tofujem, piščancem ali lečo za vegetarijansko različico.
