Tako bo videti letošnje filmsko poletje na prostem

08. junij 2023

Tako bo videti letošnje filmsko poletje na prostem

08. junij 2023

Z letošnjim letom obeležujemo kar tri kinematografske obletnice, zato nas čaka izjemno pester filmski mesec. Kje si ogledati film pod zvezdami to poletje?

Letos kino na Kolodvorski praznuje svojo stoletnico, art kino svojo dvajsetletnico, mestni kino pa svojo petnajstletnico – v ta namen bodo letošnje poletje med 8. junijem in 8. julijem filmi pod zvezdami, predvajani na kar štirih različnih lokacijah.

Kinodvorišče se odpre 8. junija ob 21.30 s premiero slovenskega filma Poletje ’91. Dokumentarni film Žige Virca, v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov, prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Na premieri bodo tudi režiser in filmska ekipa.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30, v primeru slabega vremena pa bodo potekale projekcije ob isti uri v dvorani.

Foto: Instagram @kinodvor

Kaj še sledi?

Kinodvorišču nato že tradicionalno sledi Film pod zvezdami – letni kino na Grajskem dvorišču, ki že vrsto let poteka v sodelovanju občine Ljubljana in Ljubljanskega gradu. Med 13. julijem in 5. avgustom si bo 24 zaporednih večerov možno ogledati odmevne filme pretekle kinematografske sezone, prepletene s svežimi predpremiernimi in premiernimi naslovi.

Sezona kina na prostem pa se bo zaključila z Letnim Kinodvorom na Kongresnem trgu. Na tem čudovitem mestnem trgu bodo od 21. do 24. avgusta prikazane štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. S to brezplačno prireditvijo, ki vsako leto pritegne vedno več domačih in tujih obiskovalcev in obiskovalk, se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom s področja kulturnega turizma v Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

Skozi celotno poletje pa bo na voljo tudi pester filmski program v dvorani na Kolodvorski. Vsak premierni naslov bo na sporedu enkrat tedensko, tako da jih bodo gledalci in gledalke lahko ujeli kljub poletnim počitnicam in potovanjem.

Foto: Kinodvor, Domen Pal

Za vsakega se nekaj najde

Zadnjo julijsko in avgustovsko nedeljo bosta na programu Za zamudnike na sporedu dva izmed najbolj obiskanih filmov v petnajstletni zgodovini mestnega kina: 30. julija bo na ogled Grand Budapest hotel Wesa Andersona in 27. avgusta Razredni sovražnik Roka Bička.

Julija in avgusta bo vsako soboto in nedeljo ter v izbranih terminih med tednom potekal tudi Poletni Kinobalonov izbor, počitniški program za otroke od 4. leta starosti dalje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic