Tako se na dopustu lahko resnično ‘odklopite’

03. avgust 2023

Tako se na dopustu lahko resnično ‘odklopite’

03. avgust 2023

Ko pomislimo na uspeh, ga pogosto povezujemo z lastnostmi, kot so osredotočenost, vztrajnost in trdo delo. Toda del uspeha je tudi vedeti, kdaj je čas, da se odklopite od dela in napolnite telo in duha.

Kljub številnim raziskavam, ki so razkrile, da je odsotnost z dela dobra za psihično in fizično zdravje zaposlenih, se pogosto zgodi, da na letnem dopustu nismo povsem odklopljeni. Izkoriščanje teh dragocenih prostih dni lahko povzroči tesnobo zaradi izostanka z dela ali vrnitve z dopusta, ko se soočamo z veliko nedokončanimi posli.

Ustvarite ‘offramp’

Več kot polovica anketiranih zaposlenih je v raziskavi dejala, da so morali ob vrnitvi z dopusta delati nadure, da so nadoknadili zamujeno. Eden od načinov za zmanjšanje stresa ob prvem dnevu vrnitve je, da si vzamete čas zanj preden odidete in tako ustvarite ‘offramp,’ pravi Simone Stolzoff, avtorica knjige The Good Enough Job.

“Offramping je v bistvu čas, ki ga porabite, ko ste še v službi, da se pripravite na to, kar boste morda počeli, ko se vrnete z dopusta.”

Foto: Pexels

Naredite lahko seznam prednostnih nalog, ki se jih boste lotili, ko se vrnete, poiščite sodelavce, ki so pripravljeni opravljati časovno občutljive naloge namesto vas ali pa si določite čas, da jih nadoknadite, ko se vrnete.

Napišite kakovosten avtomatski odgovor

Pripravite ljudi okoli sebe na odhod na dopust in se že dva tedna prej začnite ukvarjati z vsem, kar bi se lahko zgodilo, ko vas ni. Če bodo najožji sodelavci vedeli za vašo odsotnost, se bodo pravočasno odzvali in lahko načrtovali skupne naloge.

Tisto, kar vas lahko reši ad hoc nalog med vašo odsotnostjo, je kakovostno nadomeščanje, zato je vsekakor dobro, da vse morebitne situacije naznanite sodelavcu, ki vas lahko nadomesti.

Eno najmočnejših orodij za zavrnitev je kakovosten samodejni e-poštni odgovor. Če v njem navedete, da ste z družino na letnem dopustu in imate omejen dostop do e-pošte, ter navedete, na koga se lahko obrnejo med vašo odsotnostjo, obstaja velika verjetnost, da se bo vse rešilo še pred vašo vrnitvijo.

Foto: Unsplash

Uporabljajte tehnologijo v svojo korist

Če vaše delovno mesto uporablja dodatne komunikacijske platforme, kot sta Slack ali Microsoft Teams, nastavite podrobna sporočila o odsotnosti tudi nanje. Morda celo izbrišite poslovne aplikacije iz svojega mobitela ali vsaj izklopite obvestila. Če v svojih sporočilih jasno navedete, da boste popolnoma odsotni, vam to omogoča, da se resnično odklopite.

Dovolite si malce delati

Če vam počitniška e-poštna sporočila vseeno ne dajo spati, lahko načrtujete čas med počitnicami, da počistite svojo mapo prejetih sporočil.

Foto: Pexels

Bodite namerni pri svojih nedelovnih dejavnostih

Morda boste morali narediti načrt, kaj boste počeli s svojim prostim časom, da vas ne bo zamikalo, da bi se prijavljali na splet, brali e-pošte ali razmišljali o službi.

Da se ne ujamete v to past, lahko med počitnicami načrtujete dejavnosti, ki zahtevajo osredotočenost. Prijavite se na predavanje, pojdite na delavnico z glino ali obiščite muzej – karkoli vas napolni in odvrne od ekrana.

Načrtujte zabaven dan, ko se vrnete

Če lahko ločite vrnitev domov in vrnitev v pisarno, si na koledar vpišite nekaj, kar vas bo veselilo za obdobje po vrnitvi s potovanja in začetku dela.

Recimo, da greste na potovanje in se vrnete dan pred začetkom dela. Tisto popoldne načrtujte druženje s prijatelji ali odhod v kino. Tako boste zagotovili, da ne boste obsedeni z mislijo, da boste naslednji dan začeli delati. Verjetno boste razmišljali o zabavi, ki šele prihaja, in ne o tesnobi ob začetku dela.

Foto: Pexels

Zapomnite si: vse bo v redu

Velikokrat so prizori, ki si jih zamislite o vseh stvareh, ki bi lahko šle narobe v službi, ko vas ni, ali grozljive situacije, v katere se morate vrniti, samo katastrofe, ki si jih izmišljajo vaši možgani. V mislih si ustvarjamo scenarije in običajno ni tako slabo, kot si mislimo.

Da bi se rešili te miselnosti, se prizemljite v trenutek z meditacijo ali telovadbo, da vam slabe misli ne bi uničile prostega časa. Ob tem se lahko ozrete nazaj na vse, kar ste dosegli pred dopustom, in si rečete: “Trdo sem delal, veliko sem naredil, veliko sem dosegel, zaslužim si dopust.”

In če ste dlje časa odsotni, se spomnite, da bo večina težav, ki se pojavijo v službi v prvih nekaj dneh, verjetno nepomembnih, ko se vrnete, zato nima smisla skrbeti zanje iz razdalje. Če je nekaj dovolj pomembno za vašo pozornost, se bo znova pojavilo, ko se boste vrnili na delo in se boste pripravljeni spopasti s tem.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic