Takšna naj bi bila slovenska ‘idealna’ plača

13. november 2023

Takšna naj bi bila slovenska ‘idealna’ plača

13. november 2023
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Že res, da so prioritete vsakega od nas različne, a vseeno je za spodobno življenje potreben takšen okvirni finančni priliv, ki bi ga moral mesečno na račun prejeti vsak izmed nas.

Prilivi in stroški v gospodinjstvih so različni, a vseeno so nas podatki in komentarji o zaslužkih in mesečno porabo na forumu Starševski čvek še kako presenetili. “Ob teh podražitvah porabiva 3500 € na mesec” pravi uporabnik foruma. Nekdo je napisal pod to objavo “Prihraniva 1000-1500 € na mesec”, spet tretji se je oglasil, da družina treh članov porabi 2500 evrov mesečno. In to nam ni dalo miru, da ne bi dalje prebirali komentarje, ki so presenetljivi.

“Mi je zadnjič prijatelj rekel, da zapravijo cca. 5000, pa od kje zaslužita?? Oba imata normalne službe. Midva imava 3.000, pa sem mislil da sva nad povprečjem. Čudni so časi, včasih je bilo 2400 nekako povprečje, zdaj pa sploh nimam občutka. Koliko je potem normalen dohodek za štiričlansko družino??”

se sprašuje drug uporabnik foruma.

Razlika med zaslužki in koliko posamezna družina zapravi čez mesec so po komentarjih sodeč več kot očitno različni, a pretehtali so komentarji z višjimi prihodki in stroški. Ali to pomeni, da komentirajo le ljudje, ki zaslužijo več in se s tem le malce pohvalijo ali morda uporabniki foruma pretiravajo, ker si takšnih zneskov na njihovem računu preprosto tako zelo želijo?

Foto: Instagram @beigeaddiction

Ste med tistimi s povprečno, nadpovprečno ali minimalno plačo?

Po podatkih Finančne uprave RS znaša trenutna bruto povprečna plača v Sloveniji 2.221,85 evrov, od tega zaposleni (brez dodatkov) na račun prejmejo 1.441,96 evrov. Ta je bila v prvem polletju za desetino višja od lansko letne. Višina minimalne plače za leto 2023 znaša 1.203,36 evra. Tisti, ki prejemajo minimalno plačo tako na račun dobijo slabih devetsto evrov oz. 878,48 € brez dodatkov.

In to je izredno malo, če računamo vse podražitve, ki so državo zajele v zadnjem letu in pol. Zgodb o životarjenju je na forumu tako prav tako precej. “Jaz imam tudi minimalno plačo. Celo porabim za hrano. Mož plačuje račune. Njemu nekaj ostane. Nikamor ne gremo. Ves prosti čas porabimo za vrt in njivo s krompirjem. Vsake toliko kosilo iz vrta bučke in krompir. Pa meni vseeno zmanjka. Evo, takole,” je komentirala uporabnica. Z njeno zgodbo o borbi z mesečnimi stroški se lahko poistoveti okoli 11 odstotkov zaposlenih, ki po podatkih Ministrstva za delo prejemajo minimalno plačo.

Foto: Pexels

In kakšna je idealna plača?

Zneska pravzaprav niti ne moremo povsem določiti, saj so potrebe in želje ljudi povsem različne, prav tako so različne cene glede na geografsko področje, saj so na primer cene najemnin oz. nepremičnin veliko višje v večjih mestih kot na podeželju. Lahko pa podamo podatek koliko povprečno znašajo stroški življenja brez prihrankov, stroškov za otroške, potovanj ali drugih dobrin v Sloveniji.

Za osnovne stroške življenja v Sloveniji bi morali na svoj račun prejeti vsaj 878,48 evra, kolikor je Inštitut za ekonomska raziskovanja ocenil minimalne stroške življenja v začetku leta. A to je žal le znesek na papirju, saj kot vemo najemnine v Ljubljani povprečno znašajo med 600 in 1000 evri, hrana v trgovinah pa se draži iz meseca v mesec.

Foto: Unsplash

Po besedah uporabnikov foruma se je treba včasih znajti in denar pametno razporediti. “Če si brez avta, ne hodiš nikamor, ješ kot ptiček, kupuješ osnovno hrano v Eurospinu, je tudi manj kot 500 dovolj. Naša babi je tako živela in še prišparala zraven več tisoč evrov,” je komentirala uporabnica. Mnogi se s tem ne bi strinjali, saj to pomeni životarjenje.

Bi se pa morali mnogi, ki ne životarijo pa še vedno jamrajo, da nimajo denarja vprašati, ali ste racionalni, živite v okviru svojih zmožnosti in ne zapravljate brezglavo. Ali lahko spremenite svoje navade in mesečno prihranite več denarja (če seveda osnovni stroški ne presegajo vaše prihodke)? Čeprav je to za mnoge težko, pa ni nemogoče. Včasih je treba le spremeniti svojo percepcijo razkošja in ceniti vse, kar imate ter prenehati postavljati denar in dobrine na prvo mesto.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic