fbpx

Teh vprašanj drugim ženskam nikoli ne postavljajte!

Odnosi

Se zavedate, da so besede meč, ki lahko ranijo huje od dejanskega hladnega orožja? Ne delite nasvetov, za katere vas nihče ni prosil, samo iskreno prisluhnite

Včasih nekoga ranimo nehote in mimogrede, brez slabih namenov. Nekateri pa druge ljudi celo zavestno prizadanejo, kar je še hujše. Vsaka beseda ima svojo težo. Zavedajte se tega, kajti vsak ima pravico do svoje zasebnosti, ki se vas prav nič ne tiče.

Namesto, da moralizirate in bezate v druge ženske ne samo z odvečnimi, pač pa morda za njih celo zelo bolečimi vprašanji, raje prisluhnite njihovi zgodbi, če vam jo bodo želele zaupati. In ne nosite govoric naprej: kar so vam drugi zaupali, bi morali biti sveto. In zakaj? Zato, ker…

Woman Suffering From Depression Sitting On Bed And Crying

# … je tam zunaj ženska v 30-ih in brez otrok

Ljudje jo ves čas sprašujejo, zakaj še nima otrok. Njen odgovor bo prisiljen nasmeh in skomig.

Ni mi še uspelo,”

bodo iz nje prišle besede, ki prikrivajo frustracijo, žalost in bolečino.

“Ne čakaj predolgo, saj veš, da čas beži,”

ji boste dušebrižniško svetovali, da bi prekinili neprijetno tišino. Ne samo, da se vas njena zasebnost in njena maternica prav nič ne tičeta, niti število otrok, po vašem odhodu bo morda jokala, ker je bila že večkrat noseča in je vsakič spontano splavila.

Morda bo jokala, ker se s partnerjem trudita že pet let, pa jima še ni uspelo. Ali pa bo jokala, ker ne more zanositi, saj nima nikogar za to v svojem življenju. Morda ima njen mož otroka z bivšo, sama pa ne more zanositi. Jokala bo, ker bi bila sama enako sijajna ali še boljša mati, pa do otroka ne more priti.

# … ker je tam zunaj ženska, stara 35 in z veliko družino

Ljudje bodo ob podatku zgroženo vzkliknili: “Kaj, toliko otrok imaš?! Dobri Bog, upam, da si končala z rojevanjem!” Ona se bo nasmejala, saj so ji take opazke smešne. Toda smeh ne bo iskren, hitro bo zamenjala temo pogovora.

Ko bo ostala sama in boste svojo zgražajočo se zadnjo plat končno odnesli stran, pa bo jokala. Jokala bo, ker je spet noseča, pa z vami ne more deliti vesele novice, saj jo obsojate. Jokala bo, ker je vedno želela imeti veliko družino in ne razume, zakaj to druge moti, medtem ko po drugi strani taisti osebki v bifejih razpredajo, da ‘Slovenci izumirajo’. Jokala bo, ker njeni otroci očitno motijo vsakogar, kamor pride.

Namesto, da bi otroke razumeli kot največje bogastvo, jo ne le žalijo, da je ‘stroj za razplod’, ampak jo ima družba za neodgovorno ali pa ji meče naprej, da se razmnožuje samo zaradi socialnih dodatkov za velike družine. Jokala bo, ker jo imate za breme družbi, medtem ko oba z možem delata in vzdržujeta družino ter imata rada svoje otroke, vi pa jo zaničujete.

# … ker je tam zunaj ženska nad 40 z enim otrokom

Nič otrok, preveč otrok, nato pa samo en otrok – ljudem v nobenem primeru ni prav. Dejali bodo:

“Kaj?! Samo enega imaš? Čemu pa to? Mar si nikoli nisi želela še kakšnega? Da bi tvoj otrok imel koga za družbo in za igrati se? Saj veš, da so edinci razvajeni!”

Nenehno se bo morala braniti pred takimi primitivnimi opazkami in zen-budistično mirno ponavljati vsakemu od vsiljivcev:

“Dobro mi je tako, kot je, zadovoljna sem z enim.”

Ko pa boste odšli utrujat s svojimi moralnimi pridigami drugemu, bo jokala, saj si je dolgo želela tega otroka in si zanj prizadevala, zanjo sta bila nosečnost in porod zdravega otroka pravi čudež.

Jokala bo tudi zato, ker ji podobno vprašanje, kdaj bodo ‘naročili bratca ali sestrico’ včasih postavlja tudi njen otrok in bi mu tudi sama rada dala družbo, a ne gre. Morda je morala celo narediti splav, ker je bilo ob drugi nosečnosti ogroženo njeno lastno življenje in jo je ginekolog opozoril, da ne sme več zanositi.

Ženske s takimi zgodbami so vse naokoli vas. So vaše sosede, kolegice, sorodnice, sodelavke. Je res vaša naloga, da drugim solite pamet in jih poučujete, kako bi po vašem morali živeti? S tem, da sploh ne poznate ozadja, s svojim vsiljivim stališčem pa tudi preprečujete, da bi se vam oseba na drugi strani iskreno zaupala ter se vam odprla.

Ni čudno, da je tako, saj se boji vašega zlobnega jezika in opazk. Zato ponovno: maternica druge ženske je samo njena stvar in se vas ne tiče, ne glede na to, katerega spola ste! Spoštujte usodo in določitev drugih ljudi, pometite raje pred svojim pragom.

D. S.

Foto: Pond 5, Pinterest, Power of Positivity, NWLC, Time Magazine, Cincinnati Enquirer


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam