Temna resnica o ‘baby’ korenčku

27. junij 2023

Temna resnica o ‘baby’ korenčku

27. junij 2023

Vas kdaj zamika, da bi s prodajne police vzeli ‘baby’ korenček, namesto navadnega? A v resnici je to slabša izbira.

Odkar so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ‘izumili’ ‘baby’ korenček, so nas trgovci prepričali, da je to ultimativni zdrav prigrizek in priročen način za uživanje zelenjave na poti. Priročni seveda so, a prav zdravi pa niso najbolj.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morali dvakrat premisliti o tem, preden ga kupite:

  1. Niso ravno ‘baby’.

Morda na embalaži piše, da so ‘baby’, a v resnici gre za navadno korenje, razrezano na manjše koščke, olupljeno in zloščeno do velikosti, ki je privlačna kot prigrizek.

  1. Nimajo okusa kot navadno in ‘pravo’ korenje.

Okus tako imenovanega “mladega korenja” je najbolje opisati kot tovarniško svežega, kar se zelo razlikuje od dejanskega okusa korenja. Če ne verjamete, naredite primerjavo.

Foto: Unsplash
  1. Industrija “baby” korenčkov je obsedena z nerealnimi lepotnimi standardi.

Vsega korenja namreč ni mogoče rezati in obrezati, da bi postali popolnoma ravni, popolnoma tanki, ki bi jih ljudje kupovali. Ko prispejo v obrat za predelavo malega korenja, korenje najprej sortirajo. Vse, ki je predebelo ali neravno, se šteje za “nevredno”, zato ga zavržejo in uporabijo za delanje sokov ali krmo za živali. Če torej kupite vrečko teh korenčkov, podpirate industrijo, ki je pravzaprav obsedena z nerealno in nenaravno popolnostjo kot katera koli sodobna industrija lepote.

  1. Niso varčni z energijo.

Ko so korenčki razvrščeni, jih stroji razrežejo na popolne kose, nato pa jih dvakrat olupijo, da postanejo popolnoma okrogli; enkrat v rezalniku in nato še enkrat v polirniku. Ob tem se porabi veliko energije, in to samo zato, da se polepša živilo.

Foto: Unsplash
  1. Sperejo ga s klorom.

Da bi preprečili “mikrobakterijsko kontaminacijo”, vse ‘baby’ korenčke sperejo s šibko raztopino klora, preden jih spakirajo v lične vrečke. Nekateri jih pred uživanjem sicer splaknejo pod čisto vodo, a veliko ljudi tega ne stori.

  1. V vrečki lahko postanejo sluzati.

Ker so jih med obdelavo večkrat olupili in obrezali, so ‘baby’ korenčki nagnjeni k sušenju, če pa so v vrečki predolgo, lahko postanejo sluzasti in ne najbolj privlačni za uživanje.

  1. V resnici so precej dragi.

Natančna cena se lahko razlikuje glede na trgovino, vendar je ‘baby’ korenček dražji od ‘navadnega’, neobdelanega korenja, ki ni bilo podvrženo lepotnemu ‘tretmaju’.

  1. Rezanje navadnega korenja vam vzame dve minuti.

Če si sami razrežete navadno korenje, boste prihranili energijo in denar, hkrati pa ne boste podpirali industrije, ki je obsedena z lepoto zelenjave.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic