Vse bolj priljubljena terapija, po kateri boste tudi po "mačku" kot novi

20. april 2022

Vse bolj priljubljena terapija, po kateri boste tudi po "mačku" kot novi

20. april 2022

V tujini sicer nič novega, a pri nas se intravenozne terapije šele dobro prebijajo v ospredje. Gre za “vitaminski koktajl”, ki vas hitro vrne v najboljše fizično in psihično počutje.

Zadnje čase se veliko govori o intravenoznih terapijah, a okrog njih je še vedno veliko odprtih vprašanj. Oglašujejo jih kot čudež hitrega vira energije, podporo imunskemu sistemu in kot hiter, učinkovit, varen in znanstveno dokazan način vnosa bistvenih vitaminov in mineralov v telo.

Intravenozna terapija pomaga pri pomanjkanju energije, utrujenosti in izčrpanosti, izgorelosti, okrevanju po bolezni, preventivi pred boleznijo,

A kaj je potrebno vedeti, preden se odločimo za takšno vrsto “vitaminskega koktajla”?

Na ključna vprašanja nam je odgovoril specialist interne medicine, dr. Matjaž Grbec, ki za ta namen sodeluje z Estetiko Medart.

Foto: Profimedia

Kako pristopiti k terapiji?

Pred prvo terapijo se z zdravnikom opravi uvodni razgovor, ki na podlagi prejetih informacij in krvne slike določil ustrezno intravenozo terapijo. Zdravniku poveste, katere prehranske dodatke in zdravila jemljete.

Ali so pred prvo terapijo potrebni krvni izvidi?

Krvna slika je vsekakor dobrodošla, predvsem zato, da zdravnik vidi, da nimate kakršnihkoli resnih sistemskih težav. Krvno sliko lahko predhodno dobite v diagnostičnem laboratoriju, sicer pa navodila prejmete ob rezervaciji termina.

Kako se določi ustrezna terapija za vsakega posameznika?

“Izdelane imamo različne sheme, ki jih prilagodimo potrebam posameznika. V večini primerov gre za preventivne odmerke, v primeru pomanjkanja, ki ga dokažemo z laboratorijskimi izvidi (zaloge vitamina D, B12, zaloge železa …), pa so ti odmerki višji. Ob pomembnih ugotovitvah, npr. slabokrvnosti, svetujemo nadaljnjo zdravniško obravnavo. Rad bi poudaril, da pri nas pred intravenozno aplikacijo vitaminov opravimo tudi splošni internistični pregled, s poudarkom na preventivi, na voljo pa smo tudi za druge zdravstvene težave s področja interne medicine,” pojasnjuje dr. Grbec.

Foto: Profimedia

Komu se priporoča?

Vsakemu, ki želi dodatno, še na drugačen način okrepiti imunski sistem.

Kako poteka terapija?

V veno se vstavi majhen kateter, po kateri začne počasi teči infuzija. Terapija lahko traja od 30, pa tudi do 120 minut. Priporoča se 3 do 5 intravenoznih terapij v razmaku 7 do 10 dni.

Ali je primerna tudi za splošno slabše počutje, ko vemo, da nismo optimalni?

“Seveda, predvsem delovni populaciji s hitrim tempom življenja, ki je vsakodnevno podvržena stresu, pomanjkanju počitka, slabi prehrani …”

Je priporočljiva tudi, če sumimo, da nam primanjkuje samo nekega določenega vitamina? Se v tem primeru za nekaj časa lahko rešimo dodatkov v obliki tablet ali kapsul?

“Sum lahko potrdimo le z izvidi,” odgovarja dr. Grbec in dodaja: “V času terapije uživanje prehranskih dopolnil načeloma ni potrebno, ni pa niti odsvetovano.”

Foto: Profimedia

V katerem primeru lahko posameznik pride tudi samo na eno aplikacijo in je ta dovolj?

“Ena aplikacija je lahko smiselna le pri rehabilitaciji po t. i. ‘mačku’, v večini primerov pa priporočamo 3 do 5 aplikacij, lahko tudi več, odvisno od potreb in želje posameznika.”

Kakšne so prednosti intravenozne terapije?

V primerjavi s “tradicionalnim” vnosom gre za takojšen učinek z dolgotrajnejšim rezultatom.

Na intravenozne terapije prisegajo tudi številni zvezdniki, med njimi Madonna, Justin Bieber, Brad Pitt, Jane Fonda, Gwyneth Paltrow, Simon Cowell, Adele, …

Med slovenskimi pa je nad tovrstnim vnosom energije navdušena tudi Rebeka Dremelj, o čemer je spregovorila na platformi Nepremagljiva.si.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic