Težka odeja – izum, zaradi katerega boste spali kot še nikoli

01. februar 2022

Težka odeja – izum, zaradi katerega boste spali kot še nikoli

01. februar 2022

Odkar se je pojavila na trgu, je otežena odeja povzročila revolucijo na področju spanja. Revija Time pa jo poimenovala za enega izmed najboljših izumov.

Težke so lahko tudi do 15 kilogramov, delujejo pa kot mehak in topel objem, ki mnogim pomaga lažje zaspati in privede do kvalitetnejšega spanca. V čem je skrivnost?

Dokazan terapevtski učinek

Težke odeje s svojo težo ustvarjajo prijeten in celo globok pritisk po celem telesu, tako imenovani “Deep pressure Touch Stimulation” (DPTS), ki deluje sproščujoče na telo, kot velik topel in čvrst objem. Številne študije so potrdile, da DPTS vodi do povečanega sproščanja hormonov (serotonin in melatonin), ki deluje pomirjujoče, spodbuja zniževanje ravni stresa in ravni kortizola, zaradi katerega srce bije hitreje.

Globok pritisk namreč prispeva k zmanjšanju števila srčnih udarcev in takrat se pojavi občutek umirjenosti in ugodja, kar je odličen predpogoj za kakovosten spanec. In ko zaspite, boste s težko odejo spali varno in mirno, ker zmanjšuje sposobnost gibanja v spanju. Ne glede na to, ali težko zaspite, imate manj kakovosten spanec ali pa ste preprosto imeli stresen dan in se želite sprostiti, bo težka odeja pripomogla k sprostitvi in boljšemu spancu.

Polnilo iz steklenih biserov

Povprečen človek prespi tretjino svojega življenja, spanje pa nima le funkcije počitka, ampak ima tudi vlogo pri normalnem delovanju celotnega organizma. Zato je izjemno pomembno, da naredite prave korake h kvalitetnemu in mirnemu spancu. Zaradi svoje edinstvene sestave pa bo ta odeja postala vaš glavni zaveznik.

Foto: Unsplash

Prožna konstrukcija odeje namreč pripomore k sprostitvi in boljšemu spancu, sama odeja pa je težka zaradi žepov, polnjenih z majhnimi steklenimi biseri. Steklene perle so uporabljene, ker “dihajo” in zagotavljajo zračnost, njihova teža pa omogoča, da se odeja prilagodi telesu. Mehka prevleka zagotavlja posebno udobje in toplino. Pri tem je treba dodati, da je odeja enostavna za vzdrževanje – le redno jo pretresite in prezračite. Teža odeje je različna in jo je treba izbrati glede na lastno telesno težo (priporočljivo je izbrati odejo, ki predstavlja 10-15 odstotkov telesne teže).

Možno je, da bo zaradi večje teže odeje pokrivanje sprva nenavadno, zato vam svetujemo, da v prvem mescu uporabe postopoma podaljšujete uporabo odeje. Priporočljivo je tudi, da se ljudje s šibkejšimi pljuči ali mišičnimi sposobnostmi pred uporabo odeje posvetujejo z zdravnikom.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic