Raziskave so pokazale, da imajo tisti, ki zajtrkujejo, pogosto nižjo telesno težo kot tisti, ki tega obroka ne zaužijejo. Vendar pa je v zadnjem času kombinacija demoniziranja priljubljenih zajtrkovih živil in rastoče priljubljenosti občasnega posta naredila zajtrk nekoliko manj slavnega.
Dr. Saliha Mahmood-Ahmed, gastroenterologinja in avtorica kuharskih knjig, je za Telegraph pojasnila, da smo se znašli v dokaj zapleteni situaciji. “Zajtrk je v prehranskih okvirih pravi kaos,” pravi. “Pomembno je, da se zavedamo, da obstajajo različni odtenki sive,” dodaja.
Zajtrk je zelo težko preučiti z znanstvenega vidika, saj ni enotnega zajtrka, ki bi ga zaužil vsak človek ob istem času vsak dan. Zato je potrebno z veliko previdnostjo obravnavati črne in bele izjave o tem, kaj bi morali ali ne bi smeli jesti za zajtrk.
“Ljudje radi dajejo enoznačne nasvete in pravijo, kaj je slabo in kaj dobro,” pojasnjuje dr. Mahmood-Ahmed, “Vsakdo, ki o zajtrku pravi nekaj dramatičnega, je verjetno narobe.”
Predstavljamo in podiramo 6 najpogostejših mitov o zajtrkih:
Mit: Preskočite zajtrk, če želite shujšati
Čeprav so strokovnjaki, kot je profesor Tim Spector, v zadnjem času priporočali omejevanje časa obrokov, ni dokazov, da preskakovanje zajtrka izboljša hujšanje. Dr. Mahmood-Ahmed svetuje previdnost pri začinjanju intermittent fasting režimov: “To ni nekaj, kar bi svetovala vsakomur, če ni nekaj, kar lahko vgradijo v svoj življenjski slog.”
Mit: Ne jejte več kot tri jajca na teden
Jajca so zelo hranljiv vir beljakovin in vitaminov, kot so B12, holin in selen. Po trenutnih raziskavah ima holesterol v jajcih malo vpliva na raven holesterola v krvi, zato ni potrebe po omejevanju njihovega vnosa, razen če vam to svetuje zdravnik. Dietetičarka Hannah Whittaker priporoča, da jajca uživate dva ali tri dni na teden kot del uravnoteženega zajtrka.
Mit: Vsi kosmiči vsebujejo veliko sladkorja
Čeprav se zdi, da kosmiči vsebujejo skrite sladkorje, dr. Mahmood-Ahmed meni, da ni treba demonizirati vseh živil. “Kosmiči so lahko dober vir vlaknin, če so pravilno izbrani,” pravi. Sicer pa so boljša izbira kosmiči kot so Bran Flakes ali Weetabix, saj vsebujejo manj sladkorja in več vlaknin.
Mit: Ovsena kaša je slaba izbira
Ovseni kosmiči so lahko zelo hranljivi, vendar so instant različice pogosto bogate z dodatnimi sladkorji in okusi. Dr. Mahmood-Ahmed priporoča uživanje celih ali jeklenih ovsenih kosmičev, ki vsebujejo beta-glukan, vlaknino, ki pomaga stabilizirati krvni sladkor in daje občutek sitosti.
Mit: Sadje zjutraj ni dobra izbira
Sadje je odličen vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin. Medtem ko lahko sadje vpliva na raven krvnega sladkorja, to ne pomeni, da ga moramo popolnoma izključiti iz zajtrka. Dr. Mahmood-Ahmed priporoča, da ga kombiniramo z virom beljakovin ali zdravih maščob, kot je grški jogurt, da upočasnimo absorpcijo sladkorja.
Mit: Jejte le, ko ste lačni
Odločitev, ali bomo jedli zajtrk ali ne, je zelo osebna. Nekateri ljudje se zbudijo lačni, drugi pa so že ob misli na hrano zjutraj slabi. Čeprav bi bilo idealno, da bi bili vsi v stiku s potrebami svojega telesa in njegovimi signali lakote, to v praksi ni vedno preprosto.
“Intuicija je pomembna, vendar moramo vedeti, da so signali lakote in sitosti zelo zapleteni. Obstaja toliko razlogov, zakaj je naš osebni odnos do lakote lahko precej težaven,” pravi dr. Mahmood-Ahmed. Za mnoge od nas preskakovanje zajtrka vodi do slabih odločitev kasneje čez dan, ko smo utrujeni in pod stresom. Ko pa se lakota končno pojavi, smo bolj nagnjeni k temu, da posežemo po energijsko gostih živilih.
Whittakerjeva meni, da je zajtrk pomemben tudi, če nismo lačni: “Vemo, da so ravni kalcija v splošni populaciji nizke, še posebej pa je to izrazito pri ženskah med 18. in 25. letom. To lahko vpliva na njihovo zdravje in možnosti zanositve,” pojasnjuje Whittakerjeva.
“Zajtrk zagotavlja vir kalcija, vlaknin, B-vitaminov in joda, kar je odlično za zdravje možganov. Če pa dodate še vire beljakovin, kot so jajca, boste ostali siti dlje in preprečili, da bi med jutrom posegli po prigrizkih.”