TikTok spodbuja toksično kulturo prehranjevanja med najstniki in mladimi odraslimi

20. november 2022
TikTok spodbuja toksično kulturo prehranjevanja med najstniki in mladimi odraslimi

TikTok spodbuja toksično kulturo prehranjevanja med najstniki in mladimi odraslimi

20. november 2022
Profimedia

Med mladimi se že dolgo čuti pritisk glede zunanjega videza in tudi načina vzdrževanja telesne teže. Nova raziskava razkriva zaskrbljujoče podatke, da so današnji mladostniki in mladi odrasli nenehno pod vplivom vsebin na platformi TikTok.

Raziskovalci opozarjajo, da številni priljubljeni videoposnetki v aplikaciji nakazujejo, da je telesna teža najpomembnejše merilo človekovega zdravja.

Avtorji študije z Univerze v Vermontu so ugotovili, da najbolj gledane vsebine na TikToku, povezane s hrano, prehrano ali težo, v veliki meri ohranjajo toksično kulturo prehranjevanja med mladimi uporabniki. Kar je še huje je to, da v primanjkuje komentarjev stroke, ki bi bila usposobljena za komentiranje tem o prehrani, telesni teži ter težav z zdravjem, ki jih nepravilni pristopi lahko povzročijo. Raziskovalci pravijo, da najbolj priljubljeni videoposnetki poveličujejo hujšanje in postavljajo hrano kot sredstvo za doseganje zdravja in vitkosti.

To študija ni prva, ki ocenjuje vpliv družbenih medijev na mlade. Predhodni projekti so že ugotovili povezavo med uporabo družbenih omrežij pri mladostnikih in neurejenim prehranjevanjem ali negativno telesno podobo.

“Vsak dan se na milijone najstnikov in mladih odraslih na omrežju TikTok sooča z vsebinami, ki ustvarjajo zelo nerealno in netočno predstavo o hrani, prehrani in zdravju. Ko se posamezniku zatakne pri izgubi telesne teže, TikTok ni pravo okolje za iskanje nasvetov,” je komentirala glavna raziskovalka Lizzy Pope.

Ali je telesna teža res ključno merilo za zdravo življenje?

Ta študija je bila prva, ki je v tako velikem obsegu preučevala vsebine, povezane s prehrano in telesno podobo, prav na platformi TikTok. Raziskovalna skupina je opravila celovito analizo 100 najbolj priljubljenih videoposnetkov iz 10 priljubljenih hashtagov, povezanih s prehrano, hrano in telesno težo na TikToku, ki jih je nato kodirala za ključne teme. Ne pozabite, da se je vsak od teh hashtagov ponašal z več kot milijardo ogledov, ko se je leta 2020 začel ta projekt. Od takrat se je število hashtagov še naprej eksponentno povečevalo, saj se je baza uporabnikov Tiktoka širila.

“Vedno znova smo bili presenečeni, kako razširjena je bila tema telesne teže na TikToku. Dejstvo, da si je milijarde ljudi na internetu ogledovalo vsebine o teži, veliko pove o vlogi, ki jo ima kultura prehranjevanja v naši družbi,” dodaja soavtorica študije Marisa Minadeo.

V zadnjih letih se je oddelek za prehrano in živilske vede na Univerzi v Vermontu oddaljil od “normativnega mišljenja o telesni teži” – ali ideje, da mora biti človek vitek, če želi biti zdrav. Namesto tega so sprejeli pristop, ki vključuje težo in poudarja dietetiko. Pri tej novi strategiji gre za uporabo kazalnikov zdravja in dobrega počutja, ki niso povezani s telesno težo, za merjenje zdravja posameznika, v nasprotju z idejo, da obstaja dosegljiva ali realna “normalna” telesna teža za vsakogar. Prof. Pope meni, da sedanji pristop k normativni telesni teži, ki ga ohranja velik del družbe, spodbuja predsodke glede maščob.

“Tako kot smo ljudje različno visoki, smo tudi različno težki,” ugotavlja profesorica Pope.

Pravi strokovnjaki NISO na TikToku

Večina ustvarjalcev vsebina na TikToku, vključenih v to študijo je bilo belcev, mladostnic in mlajših odraslih. Avtorji študije pravijo, da je bilo zelo malo ustvarjalcev vsebin strokovnjakov, ki jih je ekipa opredelila kot posameznika z referencami, vključno z registriranim dietetikom, zdravnikom ali certificiranim trenerjem.

“Mladim moramo pomagati pri razvijanju veščin kritičnega razmišljanja in lastne telesne podobe zunaj družbenih medijev,” zaključuje profesor Pope. “Toda v resnici potrebujemo radikalen premislek o tem, kakšen odnos imamo do svojih teles, hrane in zdravja.”

Avtor
Piše

Style. Več novic