To hrvaško mesto je večje od Berlina

01. avgust 2023

To hrvaško mesto je večje od Berlina

01. avgust 2023
Foto: Profimedia

To hrvaško mesto je večje od Berlina

01. avgust 2023

Ob vprašanju, katero je največje hrvaško mesto, bi najbrž vsi pomislili na Zagreb. A čeprav ima hrvaška prestolnica res največje število prebivalcev, je po velikosti največje mesto na Hrvaškem pravzaprav Gospić.

Nedavno so na spletu začela krožiti vprašanja, katero hrvaško mesto je največje. Domneve so bile različne, a predvidljive – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek … To so sicer mesta z največjim številom prebivalcev, a se po površini ne morejo primerjati z Gospićem, mestom v osrčju Like.

Gospić pa ni le ne največje hrvaško mesto, temveč po velikosti presega kar nekaj evropskih prestolnic. S površino 967 kvadratnih kilometrov je večji od Berlina (892 kvadratnih metrov), Budimpešte (525 kvadratnih kilometrov) ali Pariza (105 kvadratnih kilometrov).

Foto: Profimedia

Gospić, ki je hkrati mesto in občina, je sedež Liško-senjske županije, ki je po površini največja hrvaška županija, a je redkeje poseljena. Po podatkih iz leta 2011 ima mesto Gospić 6.575 prebivalcev, občina pa 12.745. Če bi torej govorili o številu prebivalcev, se Gospić ne bi mogel primerjati z nobenih od prej omenjenih mest.

Toda na širšem območju Gospića ni drugih občinskih enot, ki bi lahko pod svoje okrilje vzele mesta in vasi v okolici, kar je razlog za to, da mesto Gospić pokriva tako veliko površino.

Foto: Profimedia

Gospić, ki je eno izmed najmlajših hrvaških mest, je rojstni kraj številnih znanih Hrvatov. V Smiljanu, mestecu, ki spada pod občino Gospić, se je namreč rodil Nikola Tesla, eden največjih svetovnih izumiteljev, mesto Gospić pa je od nedavnega bogatejše tudi za trg, ki ga krasi velik spomenik slavnega izumitelja.  

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic