To je 10 stvari, ki jih nikar ne počnite, kadar ste na obisku

14. oktober 2022

To je 10 stvari, ki jih nikar ne počnite, kadar ste na obisku

14. oktober 2022

Za nekatere so te stvari samumevne, ampak raje spomnimo.

Pandemija je povzročila, da je bilo druženja po stanovanjih in obiskovanja prijateljev malo manj, zato naštevamo nekaj pravil, ki se jih je kot gost dobro držati, če vas kdo povabi k sebi na kavo ali kozarček.

1. Ne dotikajte se stvari in jih ne premikajte

Če vam gostitelj reče, da se počutite kot doma, to še ne pomeni, da se morate dotakniti vsega, premikati stvari, se povsem razkomotiti na kavču in noge polagati na mizice. Strokovnjaki za bonton pravijo, da je tudi hladilnik “off the limits” in ga ne smete odpirati, razen v primeru, da ste si z gostiteljem res blizu. 

Dobro je, da počakate, da vam gostitelj da znak ali pa ga sami vprašate, če se lahko dotaknete stvari ali jih primete v roke – primer: preden se dotaknete knjige, povejte, da vas določena knjiga zanima in da si jo želite pobližje ogledati.

Foto: Unsplash

2. Ne pričakujte vodenega ogleda

“Torej? Dobim kakšen voden ogled stanovanja?” Takšna vprašanja so neprimerna in vsiljiva. Čeprav številni z veseljem razkažejo svoje domovanje svojim povabljencem, pa to ne velja za vse. Če vaš gostitelj ne ponudi ogleda, potem se ne vsiljujte in ne poskušajte na lastno pest raziskovati. 

3. Ne vohljajte naokoli

Zadržite svojo radovednost in ne odpirajte predalov in omar. Čeprav je povsem normalno, da smo radovedni in nas zanima, kaj imajo ljudje v svojih omarah, pa res ni potrebno, da si ogledujete stvari, ki jih vaš gostitelj hrani v omarici v kopalnici. 

4. Ne ostanite predolgo

Nič ni bolj nadležnega od ljudi, ki ne vejo, kdaj je čas za odhod. Čeprav se vam mogoče zdi, da vsi uživajo v pogovoru, opazujte telesno govorico gostitelja. Ta vam bo namreč povedala, ali je čas, da tisti, ki bi še klepetali, pogovor nadaljujejo kje drugje.

Pri telesni govorici gre lahko za gibe z rokami, nenadno nepotrpežljivost, pogledovanje na uro in podobno, če pa se gostitelj preobleče v pižamo, pa sploh ne dvomite – čas je, da greste!

Foto: Unsplash

5. Ne skrivajte nereda, ki ste ga povzročili

Se vam je že zgodilo, da ste morali v prijateljevi hiši na stranišče in se je zamašila školjka? Ali pa ste po nesreči polili kozarec vina ali razbili lonec z rožo? Takih stvari nikar ne ignorirajte in jih ne poskušajte skriti. Najbolje je, če gostitelja hitro in mirno opozorite na to, kaj se je zgodilo, pa četudi je samo zmanjkalo toaletnega papirja. 

6. Ne pojavite se na vratih z ljudmi, ki niso bili povabljeni

Morda veste, da se vaš fant in prijateljica dobro razumeta, toda to še ne pomeni, da lahko svoje povabilo na obisk k prijateljici razširite še na dodatno osebo. Vedno morate še pred obiskom povprašati gostitelja, če mu to ustreza. Četudi gre za sproščeno druženje, je vedno bolje preveriti.

Foto: Unsplash

7. Svoje prehranjevalne navade delite pred obiskom

Če vas nekdo povabi k sebi domov na kosilo, potem vse alergije in preference delite pred obiskom in ne šele takrat, ko sedite za mizo. V nasprotnem primeru sicer ne morete pričakovati, da bo nekdo posebej za vas skuhal vegansko jed ali pa uspel pripraviti hrano brez določenih alergenov. Svoje alergije in preference delite takoj, ko je možno, in ne komplicirajte preveč.

8. Ne hranite psa

Ko smo že pri alergijah in preferencah – to velja tudi za domače živali. Morda imajo tudi te določene alergije ali razloge za posebno prehrano, za katero ne veste. Zato ne hranite psa pod mizo, ne da bi o tem prej povprašali lastnika živali. 

Foto: Unsplash

9. Čevlji gor ali dol?

Sezuvanje čevljev je povsem odvisno od gostitelja. Povsem razumljivo je, če vas prosi, da si sezujete čevlje in tako ohranite prostor čist, po drugi strani pa tudi ni nič nenavadno, če gostitelj v copatih zamahne z roko in vztraja, da v stanovanje vstopite v čevljih. Ob prihodu zato vedno vprašajte.

10. Ne hodite praznih rok

Strokovnjaki za bonton pravijo, da se na vratih ne smete prikazati praznih rok, temveč z manjšim darilom. Pri tem poudarjajo, da darilo ne sme biti preveliko in preveč ekstravagantno – steklenica vina, šopek rož, škatla piškotov, odvisno od tega, kdo je gostitelj in kakšen odnos imate. 

Style. Več novic