Zdravje črevesja med drugim vpliva na naše dobro počutje, imunost, spanje in kožo, za ohranjanje močnega črevesja pa so ključna fermentirana živila.
Kaj so fermentirana živila?
Fermentirana živila so podvržena procesu, v katerem sestavine živil razgradijo mikroorganizmi, zaradi česar je lahko končni izdelek poln probiotikov in metabolitov. Čeprav obstaja vrsta fermentiranih živil, ki imajo lahko probiotične lastnosti, kot so na primer kombuča, kefir, kislo zelje in določeni siri, pa nimajo vsa fermentirana živila probiotikov, zato je pomembno, da na izdelkih poiščete oznake, ki določajo žive kulture.
Najboljša fermentirana hrana
Ker smo izpostavljeni kroničnemu stresu, pomanjkanju spanja, slabi kakovosti hrane, okoljskim toksinom in na tisoče konzervansom, so lahko ta živila ključna za zdravje našega črevesja.
Kislo zelje
Hranilna vrednost zelja se poveča, ko je zelje v fermentiranem stanju. Kislo zelje lahko zagotovi velik odmerek živih bakterij. Če ga uživate redno, pa poleg njegovih probiotičnih koristi zelje deluje tudi protivnetno.
Kimči
Gre za azijsko jed iz fermentiranega kitajskega zelja, začimb in pivske redkve. Velja za eno izmed najbolj zdravih protimikrobnih jedi na svetu, ki zagotavlja močno mešanico antioksidantov.
Miso
Miso je narejen s fermentacijo soje, riža, ječmena ali mešanice teh sestavin s kvasom in bakterijami. Bogat je z živimi bakterijami, zato lahko podpira hormonsko ravnovesje, zdravje črevesja in ima celo zaščitni učinek proti določenim vrstam raka.
Vložena zelenjava
Vložena zelenjava postaja vse bolj priljubljena in je preprost način za povečanje vnosa fermenta. Kumare so najpogostejše, opažamo pa tudi, da so stvari, kot so fermentirano korenje, cvetača in rdeča pesa, vse bolj razširjene.
Kombuča
Kombuča je fermentiran čaj, ki ima sladek, gaziran okus. Običajno je narejena iz štirih osnovnih sestavin: čaja, vode, sladkorja in simbiotične kulture bakterij in kvasovk. Je bogata in polna probiotikov in antioksidantov, ki uničujejo škodljive bakterije in pomagajo v boju proti boleznim.