To je aplikacija, ki bi jo morala uporabljati vsaka ženska

09. oktober 2024

To je aplikacija, ki bi jo morala uporabljati vsaka ženska

09. oktober 2024
To je aplikacija, ki bi jo morala uporabljati vsaka ženska

To je aplikacija, ki bi jo morala uporabljati vsaka ženska

09. oktober 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Aplikacija Breast Test je vaša najboljša prijateljica, ki vas vsak mesec brezplačno opomni, da si vzamete čas zase in potipate po svojem zdravju.

Oktobru je že vse od leta 1985 pripet pridevnik rožnati, ki je sinonim za mesec ozaveščanja in boja proti raku dojk. Tekom meseca potekajo številne akcije in dogodki z namenom ozaveščanja o pomembnosti samopregledovanja ter pravočasnega odkrivanja in zdravljenje raka.

Rak dojk je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Z zgodnjim odkrivanjem in napredki v zdravljenju je ozdravljivost raka dojk izjemno visoka.

Pri društvu Europa Donna poudarjajo, kako pomembno je, da ženska pozna svoje dojke in ve, kaj je zanje običajno. Tako lažje opazi morebitne spremembe med rednim samopregledovanjem dojk.

Foto: Pexels

Letos so pri društvu Europa Donna oktober pospremili s kampanjo “Pretipaj še svoje”, s katero opozarjajo, da si v trgovini vedno vzamemo čas, da pretipamo in preverimo sadje, na samopregled dojk pa prepogosto pozabimo.

Kampanja je prijazen opomnik, da naj uporabimo svoje roke, spoznamo svoje dojke in pozorno spremljamo morebitne spremembe v obliki, teksturi ali pojavu zatrdlin. S tem preprostim korakom lahko namreč veliko storimo za zgodnje odkritje raka dojk.

Foto: Pexels

Na samopregledovanje nas v mesecu oktobru opominjajo reklamni panoji, članki, akcije, reklame ipd., zato je ta mesec tudi idealna priložnost, da si prenesete brezplačno aplikacijo Breast Test, ki vas bo na samopregledovanje opominjala tudi vse ostale mesece v letu. 

Ta brezplačna aplikacija omogoča nastavitev mesečnega opomnika, ponuja nazoren prikaz samopregleda po korakih, v aplikaciji pa lahko beležite tudi svoj menstrualni cikel in vodite beležko s svojimi opažanji.

Kdaj potipati po zdravju?

Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Brezplačna aplikacija Breast Test

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline.

Dostopnost aplikacije

Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče prenesti tudi preko spletne strani: breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom na samopregledovanje in predstavitev postopka samopregledovanja.

Avtor
Piše

Nina Vidrih

Style. Več novic