1. Domač sladoled
Kupljen sladoled vsebuje ogromno sladkorja, toda to sladico si lahko pripravite sami – in to na veliko bolj zdrav način. Potrebujete sadje, jogurt, modelčke za sladoled ter zmrzovalnik. Izdelava domačega sladoleda je odlična aktivnost tudi za otroke, kombinacije različnega sadja pa so neštete.
2. Zmrznjeno sadje
Ne glede na to, ali sadje kupite ali pa gojite doma, je zmrznjeno sadje med poletjem izredno priročno. Vključite ga v svoj zajtrk, uporabite ga namesto ledu v svoji pijači ali pa ga jejte kot popoldanski prigrizek.
3. Smutiji
Še en način, da uporabimo zamrznjeno sadje, so smutiji. Če v svoj smuti vključite sadje, kot je kivi, mango in ananas, bo vaš smuti zelo osvežujoč, če pa mu dodate banano, jogurt ali avokado, bo bolj nasiten in zato idealen nadomestek za zajtrk.
4. Hrustljave solate
Poletje je čas, ko nas zaradi vročine prav nič ne mika kuhati. Misel na vročo hrano nas odbija, zato so solate vedno prava izbira.
Na TikToku so številni izrazili navdušenje nad tako imenovano “greek goddess” solato, ki v resnici ni nič novega. Vsebuje na drobno narezano zelje, kumare, mlado čebulo ter drobnjak, ključen pa je preliv. Ta vsebuje sok dveh limon, oljčno olje, po želji lahko tudi ekstra deviško, rižev kis, šalotko, česen, baziliko, špinačo, prehrambeni kvas, oreščke ter sol. Vse to zmešamo v mikserju, dokler nima gladke teksture.
@thesaladlab Viral Green Goddess #salad #saladsoftiktok #thesaladlab #drycreekvineyards #sauvignonblanc #viralsalad #yum #greengoddess @bakedbymelissa ♬ Taste It – Ikson
Solati lahko dodamo karkoli – čičeriko, fižol, kvinojo … karkoli nam srce poželi.
5. Zelenjavni prigrizki
Rezine kumare, korenja ali zelene so odlični za poletno osvežitev. Narežite večje količine želene zelenjave ter jo pustite v hladilniku. Rezinam lahko dodate jogurt ali humus, ki vsebujeta veliko beljakovin in vitaminov.
6. Gazpačo
Gazpačo je odlična juha, ki izvira iz Španije. Vsebuje paradižnik, rdečo papriko, rdečo čebulo, kumare, česen, olivno olje, ter kis. Posebnost te juhe je, da se jo postreže hladno, z njo pa se tudi koščke starega kruha ali krutone.