To je popularni koktajl, ki vam bo pomagal zaspati

28. april 2023

To je popularni koktajl, ki vam bo pomagal zaspati

28. april 2023

Če ste poskusili že vse, se lahko lotite še koktajla.

Dekleta na TikToku menijo, da so našle rešitev za nespečnost – brezalkoholni koktajl, ki so ga poimenovale kar ‘sleepy girl mocktail’ oziroma brezalkoholni koktajl za zaspana dekleta. Koktajl je postal viralen, ko ga je preizkusila wellness vplivnica Gracie Norton, ki je povedala, da je po tem, ko je spila koktajl, doživela najboljši spanec v svojem življenju.

Kaj točno je v koktajlu?

Tri glavne sestavine so češnjev sok, magnezij in mehurčkasta pijača, v Veliki Britaniji poznana kot Olipop, zamenja pa se jo lahko tudi z mineralno vodo. Češnjev sok naj bi naravno vseboval triptofan in melatonin, ki pomagata pri spanju, medtem ko nas magnezij sprosti.

Ali sladka pijača dejansko deluje?

Nutricionist David Wiener pravi, da ja. Vse sestavine namreč pomagajo pri spancu in zdi se smiselno, da jih uživamo v večernem času, če si želimo globokega spanca.

Češnjev sok vsebuje aminokislino triptofan, ki se pretvori v melatonin in serotonin, oba sta ključna za zniževanje stresa ter povečanje občutka sproščenosti. Magnezij pa stabilizira nivo krvnega sladkorja, krvni pritisk ter mišične in živčne funkcije, kar pomaga pri vzpostavljanju boljše rutine spanja. Odvisno pa je od tega, kakšne magnezijeve dodatke jemljete, opozarja Wiener in predlaga, da posežemo po magnezijevem citratu ali karbonatu, izognemo pa se naj magnezijevemu oksidu.

Foto: Pexels

Mehurčkasta pijača nima prav veliko vpliva na naše spanje, temveč samo doda oziroma izboljša okus. Nekatere različice popularne pijače tako vsebujejo prebiotično mehurčkasto pijačo, toda ljudje so to hitro zamenjali z manj zdravimi sladkimi pijačami, kar ima lahko celo nasprotni učinek – zelo sladke mehurčkaste pijače namreč ne pripomorejo k našemu spancu. Wiener zato predlaga mehurčkasto pijačo brez sladkorja, paziti pa moramo tudi pri količini češnjevega soka, saj lahko prevelika količina močno zviša naš krvi sladkor in posledično je učinek koktejla pred spanjem izničen.

Boste preizkusili?

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic