V prostoru, kjer se pariški šarm sreča z ležernim zagrebškim vsakdanom, chefica Ana Grgić Tomić premika meje bistro kuhinje. Njeni inovativni in kreativni meniji so skozi leta navdušili številne goste in znane osebnosti, člane kraljevih družin, med njimi kralja Karla III., svetovne državnike in mnoge druge.
Prestižne publikacije so jo nominirale za žensko leta in osebnost leta. Njena rižota je bila leta 2013, 2016 in 2022 v vodiču Guida Gallo uvrščena med najboljše na svetu.
Prejela je številne svetovne nagrade, sodelovala s številnimi vrhunskimi tujimi chefih z Michelinovimi zvezdicami iz Francije, Italije, Izraela, Koreje, Združenega kraljestva in Avstrije ter gostovala v vrhunskih restavracijah v tujini.

Prva dama Esplanadine kuhinje, ki je svojo kuharsko pot začela v hotelu pred 25 leti, zadnjih več kot trinajst let vodi restavracijo Zinfandel’s, eno najboljših na Hrvaškem, ter šarmantni francoski Le Bistro, obenem pa uspešno upravlja tudi Esplanade Catering.
V letošnjem decembru je pripravila novi à la carte meni, popoln za praznična druženja v mestu in poslovna srečanja s sodelavci.
“Sezona je vedno najboljši vodnik. V hladnejših dneh sem se osredotočila na jasnost okusov, teksture, ki dajo karakter, in tehnike, ki poudarijo kakovost sestavin. Rada imam, ko je jed harmonično sestavljena, ko ima vsak element svoje mesto, krožnik pa deluje preprosto, čeprav v sebi nosi veliko premišljenosti. Hladnejše obdobje prinaša specifičen razpon arom in želela sem, da se to občuti v vsaki jedi in vsakem grižljaju,” poudarja chefinja Ana Grgić Tomić.

Novi à la carte meni
Meni se začne z bogatimi predjedmi, ki vključujejo dimljene kozice, polže z janežem, jurčkove krokete, kremno kostanjevo juho in bogate kapesante s cvetačno kremo in pestom iz bučnih semen.
Glavne jedi razkrivajo Anino mojstrstvo v uravnoteženju bogatih sezonskih okusov. Sipa, ki združujejo aromatična zelišča, sotirani ohrovt, svilnat velouté iz dimljanega sladkega krompirja in medu ter hrustljavi sladek krompir, je popolna praznična jed.
Zapečeni file polenovke v dišeči zeliščni skorji je postrežen z belim fižolom s papriko in čilijem ter juho iz polenovke. Jelenov file z dimljenimi višnjami in razkošno omako iz brinovih jagod je pravi gurmanski užitek.
Na jedilniku ostajajo tudi kultni favoriti, kot so dunajski zrezek s kremastim krompirjevim pirejem, ročno sekljan tatarski biftek, nepogrešljivi zapečeni štruklji (tudi v brezglutenski različici), francoska čebulna juha po izvirnem receptu in hrustljava Cezarjeva solata — klasiki, ki že leta ne izginejo z vrha lestvice Le Bistroja.

Za konec pa pričakujte še tri sladka razvajanja. Popolno jesensko harmonijo okusov prinaša orehov mousse z makovim biskvitom, skutino kremo, karameliziranimi jabolki in hrustljavimi orehi.
Za bolj intenziven užitek je tu topel brownie iz banane in kave s tahinijem, karameliziranimi bananami in drobljencem iz rjavega masla.
Za nekaj lažjega, a ledeno osvežilnega pa semifreddo z robidami, robidnim ganašem, lešnikovo in tonkino spužvo ter finim bazilikovim sirupom.
Poleg à la carte jedilnika pa chefinja Ana Grgić Tomić od 4. decembra prinaša poseben praznični meni s polenovko in prazničnimi sladicami, ki združuje tradicijo in sodobne okuse.
Obiščite Le Bistro na okusnem zajtrku, sproščenem kosilu, romantični večerji, ob kozarcu penine, vrhunskem vinu ali na sladici, ki se ji preprosto ne boste mogli upreti.



