Limonine testenine so osvežujoča in preprosta jed, ki združuje kremasto teksturo s svežim okusom limone. Ta jed je idealna tako za hitra kosila kot tudi za posebne večerje na prostem, kjer želite navdušiti goste z enostavno, a prefinjeno aromo.
Limonine testenine imajo svoje korenine v mediteranski kuhinji, kjer sveže sestavine igrajo ključno vlogo. Zlasti v južni Italiji, kjer so limonovci povsod prisotni, so testenine z limonino omako priljubljena izbira.
Svežina limone lepo uravnoteži bogate sestavine, kot sta parmezan in smetana, ter poskrbi za jed, ki je hkrati lahkotna in nasitna. Pričarajte si doma pravo italjansko idilo s to okusno jedjo.

Za vas smo pripravili preprost recept za štiri osebe:
Sestavine:
– 400 g špagetov ali drugih testenin
– 1 velika bio limona (sok in naribana lupinica)
– 3 žlice oljčnega olja
– 2 stroka česna, drobno sesekljana
– 30 g masla
– 120 ml smetane za kuhanje
– 60 g naribanega parmezana
– Sol in sveže mlet poper po okusu
– Svež peteršilj za okrasitev (neobvezno)
– 30 g nasekljanih mandljev za posip
– Črne ali zelene olive kot priloga
Postopek:
V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in skuhajte testenine do stanja “al dente” po navodilih na embalaži. Preden jih odcedite, prihranite približno 250 ml vode, v kateri so se kuhale testenine.
Medtem ko se testenine kuhajo, segrejte oljčno olje in maslo v večji ponvi na srednjem ognju. Dodajte drobno sesekljan česen in ga pražite približno 1 minuto, da zadiši, vendar pazite, da ne porjavi. Dodajte naribano limonino lupinico in limonin sok ter premešajte. Nato prilijte smetano za kuhanje in kuhajte nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti.
Dodajte odcejene testenine v ponev z omako. Postopoma dodajajte nariban parmezan in mešajte, da se sir stopi in omaka postane kremasta. Po potrebi prilijte nekaj prihranjene vode od kuhanja testenin, da dosežete želeno konsistenco omake. Začinite s soljo in sveže mletim poprom po okusu.
Postrezite takoj, posujte s sesekljanimi mandlji in po želji okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem. Postrezite s črnimi ali zelenimi olivami kot prilogo, ki bodo dodale še kanček kislosti in svežine in pa seveda dobrim kozarcem belega vina. Pa dober tek!
