V Le Bistrou, ki se nahaja v veličastnem razkošnem hotelu Esplanade, so pod kreativnim vodstvom chefice Ane Grgić Tomić, pripravili nov zimski jedilnik, ki združuje znane okuse z zanimivimi kombinacijami in novimi oblikami. Ana meni opisuje kot “znani okusi, atraktivne kombinacije in nove zanimive oblike”.
Toplo vzdušje, pariški šik, prijazno osebje in mamljiva ponudba v Le Bistro že vrsto let privabljajo številne domače in tuje goste, ki iskreno cenijo uživanje v jedeh prave udobne hrane, a tudi novih okusov, ki jih Esplanadina chefinja, znana po kulinarično ustvarjalnost, prinaša na krožnik in estetiko.
Močan začetek za nepozabno izkušnjo
Zvezda predjedi je tatarski wagyu, ki je pripravljen iz zelo specifičnega kosa mesa. “Z maščobo poškropljeno meso cenjene japonske govedine je dišeče, mehko in zelo okusno. Prav zato ga pripravljamo v obliki surovega tatarca v kombinaciji z briošem s tartufi, ki ga naredimo sami in postrežemo s šalotko in pečeno baby solato,” pravi Ana.
Dodaja, da tatarski wagyu ni prav nič podoben klasičnemu tatarskemu bifteku. “Medtem ko je v tatarskem bifteku kar 12 začimb, Wagyu dodamo le sol in poper, da kar najbolje poudarimo njegovo odlično kremasto in aromatično meso,” je dodaja.
Ljubitelji morskih okusov boste zagotovo navdušeni nad carpacciom mečarice v zanimivi različici v marinadi iz limone, kave in olivnega olja, z brstičnim ohrovtom in črnim česnom.
“Limonin sok je v karpaču precej bazičen, zato sem se odločil malo poigrati – kombinacija kave in olivnega olja daje mesu mečarice zanimivejši okus. V tem primeru kava predstavlja popolno ravnovesje med maščobo in svežino mečarice, črni česen pa poveča intenzivnost okusa,” razloži chefinja.
Kot nekakšnega favorita med predjedmi Ana izpostavi toplo in hladno dušeno solato z marinirano bučo in pomarančno kašo ter kostanjev in skutin gnoud.
“Buča je živilo, ki je na voljo v hladnejših dneh, v kombinaciji s soparo pa ustvari posebno igro na ustih. Da izkoristimo vse dele jedi, pripravimo velouté omako iz buče in lupine soparnika z dodatkom pomaranče, ki daje tej jedi poseben žameten okus,” poudarja Ana.
“Gnud, jaz verjemite, bo postala prava uspešnica. Gnudi sicer asociirajo na njoke, a so veliko lažji. V tem meniju jih pripravljam iz mešanice sira ricotta in kreme iz pečenega kostanja. Najprej spečem kostanj, nato pa iz njega naredim kremo in jo zmešam z rikoto ter začinim samo s soljo in zelišči. To zmes nato pretlačim na moko in pustim čez noč ter oblikujem kroglice, ki jih na koncu skuham – božansko,” dodaja.
Toplina in domačnost v kreativni preobleki
Zimski meni Le Bistra ne bi bil popoln brez osvežilne juhe in znamenite Anine rižote. Ana je tokrat sestavila posebno kombinacijo, ki na mizo prinese pravi užitek, ki ogreje dušo in telo.
Kremno juho iz zelene in koromača je združila z liziko iz dimljenega lososa, rižoti pa dodala sok in marmelado rdeče pese ter jo postregla v kombinaciji z litko basom in ocvrtim rožmarinom.
Od glavnih jedi posebno pozornost pritegnejo dimljeni rezanci sipe, ki jih Ana s svojo ekipo pripravlja na specifičen način. “Uporabljam samo svežo sipo, jo narežem na tanke rezance in dimim, za kar uporabim češnjev ali orehov les. Rezance sipe dimimo od pet do deset minut, odvisno od intenzivnosti dima, ki ga želimo pridobiti. Sipa je dokaj preprosta hrana, katere okus je takoj zanimivejši in bogatejši z noto dima. Rezance serviram s fižolovo kremo, ohrovtovo solato, datljevim vinaigretom in ocvrtim sladkim krompirjem,” razloži.
Med glavnimi jedmi Ana priporoča pečeno pito z ragujem jelena in jurčkov, nato file divjega brancina s karameliziranim radičem in poširano cvetačo ter goveji zrezek s kostanjevo in medeno kremo.
Na meniju so tudi nezgrešljive klasike, poleg pečenih štrukljev pa še cezarjeva solata, pečena francoska čebulna juha, pa tudi mamljiv dunajski zrezek s pire krompirjem.
Sladki zaključek kulinaričnega popotovanja
Celotno doživetje obedovanja v Le Bistroju odlično zaokrožijo sladice iz Esplanadine slaščičarne, del mamljive zimske ponudbe pa predstavljajo mandljev štrukel s pomarančno in mandljevo kremo ter nenavaden biskvit rdeče pese in temne čokolade, ki odlično dopolnjuje jogurtovo in višnjevo peno.
Le Bistro ponuja tudi dnevni meni (Menu du Jour) po ceni 42 evrov, ki vključuje dnevno sveže tri jedi po izboru kuharja, kozarec hišnega vina in kavo ali čaj. Dnevni meni je na voljo vsak dan od 12. do 17. ure. K užitku v okusih pripomore tudi izbor ohlajenih vin in penin na kozarec, za priporočila pa se vsekakor lahko obrnete na strežno osebje.
Za vsak trenutek dneva
Za najboljši začetek dneva Le Bistro ponuja tudi zajtrk po naročilu od 9. do 11. ure, med jedmi, ki vas bodo pogrele in napolnile z energijo za preostanek dneva, pa so jajca Benedict na toplem briošu, toast z avokadovo kremo, poširanim jajcem in ocvrto panceto, ovseni kosmiči s cimetom in medom ali ameriške palačinke.
Le Bistro je odprt vsak dan od 9. do 23. ure (kuhinja je odprta do 22.30), mizo pa lahko rezervirate po telefonu 01 45 666 11 ali po elektronski pošti na lebistro@esplanade.hr.
Če želite ljubljeno osebo, družino ali poslovnega partnerja presenetiti z doživetjem v Le Bistroju, vam priporočamo nakup digitalnega darilnega bona, ki bo zagotovo odlično darilo in gastronomski užitek. več informacij najdete na spletni strani Le Bistro.