To je vse, kar vemo o “mandljevih” mamicah in zakaj jih ne maramo

08. januar 2023
To je vse, kar vemo o “mandljevih” mamicah in zakaj jih ne maramo

To je vse, kar vemo o “mandljevih” mamicah in zakaj jih ne maramo

08. januar 2023
Foto: Profimedia

Je bila tudi vaša mati taka?

Se tudi vam zgodi, da včasih naletite na trend, ki se vam zdi tako oseben in pisan na kožo in predstavlja vse vaše globlje travme? Na TikToku se je nedavno pojavil trend, imenovan “mandljeva mamica” oziroma “almond mom” po angleško. 

Kdo so torej mandljeve mamice?

To so ženske, matere, ki so zelo dojemljive za najrazličnejše diete in nezdravo prehranjevanje ter to prenašajo na svoje otroke. Mandljeva mamica ni le obsedena z dieto in komentarji na račun hčerkine teže niso zgolj redki ali občasni, temveč vse svoje shujševalne diete, prehranjevalne navade, negotovosti in želje po določenem tipu telesa prenesejo na svoje potomce. Suho oziroma shirano telo enačijo z zdravjem in svojo lastno vrednostjo.

@betches This is why i have childhood holiday trauma. #almondmoms #almondmompantry #momsduringchristmas ♬ original sound – betches

Za številne mandljeve mamice suho telo in drugi aspekti podobe svojih otrok, običajno predvsem hčerk, postanejo edina pomembna stvar.

Tudi če tega ne delajo zavedno, s svojim vedenjem vplivajo na otroke in učijo otroke, da tudi sami začnejo šteti kalorije, se ukvarjajo z “zdravo” in “slabo” hrano, si odrekajo hrano in grdo govorijo o svojem telesu. 

Foto: Profimedia

Fenomen mandljevih mamic izvira v strahu pred debelostjo, ki je projiciran na otroke teh žensk, s čemer se otroke uči, da če ne bodo dovolj suhi, ne bodo sprejeti in ljubljeni. 

Od kje izraz?

Izraz je nastal kot posledica kompilacije videov iz starih epizod serije “The Real Housewives of Beverly Hills”, v katerih je nastopala tudi Yolanda Hadid, mati svetovno znanih manekenk Gigi in Belle Hadid. V enem izmed videov je mogoče videti Yolando, ki svoji hčerki ne dovoli, da ta poje kos svoje rojstnodnevne torte, medtem ko v drugem videu Gigi svoji materi razlaga o učinkih, ki ga ima hujšanje na njeno zdravje. 

“Počutim se res šibko. Pojedla sem približno pol mandlja,” Gigi pove svoji materi, ki na to odvrne:

“Pojej nekaj mandljev in jih dobro prežveči.”

Izraz almond mom je takoj postal viralen in ženske vseh starosti so začele deliti svoje zgodbe o odraščanju pod okriljem svojih “Yoland” oziroma svojih mandljevih mamic.

@tyler.benderr Core memory: eating my friends halloween candy #almondmom #halfanalmondaday #almondmompantry #dietculturedropout ♬ Elevator Music – Renja Ferry

Yolanda je na TikTok trend že odgovorila s svojim TikTokom, v katerem samozavestno prevzema (in se ne opravičuje) za svojo persono mandljeve mamice.  

@yolandahadid #worstmomever #almonds ♬ BIZCOCHITO – ROSALÍA

Nekoč heroinski šik, danes mandlji 

Čeprav je Yolanda Hadid tista, ki je začela ta trend, pa koncept obstaja že dlje časa – v devetdesetih letih in začetku tega stoletja so ga imenovali heroinski šik (heroin chic). Ta je prek modnih revij in revij za najstnice delil nasvete, kako hujšati, lakota pa je bila predstavljena kot šibkost. Ženske niso bile zgolj pod pritiskom, da morajo biti suhe, temveč tudi pod pritiskom, da preprosto ne jejo. 

Deklice, ki so nekoč poslušale vse te nasvete, se danes vse bolj zavedajo posledic, ki so jih utrpele zaradi takratnih in zdajšnjih lepotnih standardov. Vse komentarje o tem, da nismo lačni, ampak nam je samo dolgčas, danes lahko prepoznamo kot nezdravo razmerje s hrano, ki ga ne želimo posredovati naprej na svoje otroke.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic