To so odlični napitki s kofeinom (in niso kava)

02. julij 2024

To so odlični napitki s kofeinom (in niso kava)

02. julij 2024
Foto: Instagram @aishapotter

Ko govorimo o napitkih, ki nas lahko prebudijo, pogosto pomislimo na kavo. Vendar pa obstaja še mnogo drugih alternativ, s katerimi boste prav tako zadovoljili vašo potrebo po energiji.

Kofein je nepogrešljiv del jutranje rutine za mnoge med nami. Kava je že dolgo časa kraljica kofeinskih napitkov, vendar pa ni edina možnost, ko gre za ta priljubljeni stimulans.

Če niste ljubitelj kave ali pa želite zgolj preizkusiti nekaj novega, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj odličnih alternativ, ki vam bodo ponudile prav tako osvežujoč učinek kot kava.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je priljubljena izbira med ljubitelji čaja po vsem svetu. Poleg kofeina vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki ima pomirjevalni učinek in lahko pomaga ublažiti morebitno nervozo, ki jo povzroča kofein. Rezultat je bolj uravnotežen in trajnejši občutek budnosti. Zeleni čaj je poln antioksidantov, kar pomeni, da je koristen tudi za vaše zdravje.

2. Matcha

Matcha je vrsta zelenega čaja, ki je zmleta v fin prah in ima nekoliko drugačen profil okusa kot običajen zeleni čaj. Ker pri pripravi matcha čaja zaužijemo celoten list čaja, je vsebnost kofeina nekoliko višja. Prav tako vsebuje L-teanin, kar pomeni, da boste deležni enakih blagodejnih učinkov. Matcha je priljubljena tudi zaradi svoje vsestranskosti – lahko jo dodate tudi smutijem in celo pecivu.

3. Črni čaj

Črni čaj je močnejši in vsebuje več kofeina kot zeleni čaj. Med različnimi vrstami črnega čaja so posebej priljubljeni Earl Grey, English Breakfast in Darjeeling. Črni čaj je prav tako poln antioksidantov in lahko pomaga pri izboljšanju osredotočenosti in pozornosti.

4. Mate

Mate, poznan tudi kot yerba mate, je tradicionalni južnoameriški napitek, ki pridobiva priljubljenost tudi drugod po svetu. Vsebuje kofein, teobromin (spojino, ki jo najdemo tudi v čokoladi) in različne vitamine in minerale. Mate je znan po tem, da nudi dolgotrajno energijo brez običajnega padca, ki ga lahko povzroči kava. Pije se lahko vroč ali hladen, pogosto pa ga strežejo v posebni posodi iz buče z metalno slamico.

5. Kombucha

Kombucha je fermentirana čajna pijača, ki postaja vse bolj priljubljena zaradi svojih probiotičnih koristi. Čeprav vsebuje manj kofeina kot druge pijače na tem seznamu, jo številni uživajo zaradi njenega osvežilnega okusa in pozitivnih učinkov na prebavo. Kombucha je lahko odličen nadomestek za sodo in je na voljo v številnih okusih.

6. Chai čaj

Chai čaj je indijski začinjen čaj, ki je pripravljen iz črnega čaja in mešanice začimb, kot so cimet, kardamom, ingver in klinčki. Chai latte, pripravljen z mlekom in sladkorjem, je priljubljena pijača po vsem svetu. Style nasvet: poleti si lahko pripraviš tudi Iced Chai Latte in uživaš v njegovem osvežujočem okusu.

Čeprav je kava najpogostejši vir kofeina, obstaja veliko drugih možnosti, ki vam lahko pomagajo začeti vaš dan ali prebroditi popoldansko utrujenost. Ko naslednjič potrebujete hitro spodbudo, zato razmislite o teh okusnih alternativah kavi. Zeleni čaj, matcha, mate in drugi napitki namreč ne ponujajo le različnih okusov, ampak tudi številne koristi za zdravje.

Style. Več novic