To vam lahko podaljša življenjsko dobo!

08. oktober 2024

To vam lahko podaljša življenjsko dobo!

08. oktober 2024
Foto: Instagram @helenowen
To vam lahko podaljša življenjsko dobo!

To vam lahko podaljša življenjsko dobo!

08. oktober 2024
Foto: Instagram @helenowen

Savnanje je starodavna praksa sproščanja in razstrupljanja telesa, ki prinaša številne koristi za zdravje, lepoto in splošno dobro počutje.

Savnanje ni le sproščujoča dejavnost po dolgem dnevu, temveč tudi starodavna praksa, ki ima izjemne koristi za vaše zdravje in dobro počutje. Če si želite izboljšati kakovost življenja, zmanjšati stres in celo podaljšati svojo življenjsko dobo, je čas, da savnanje postane del vaše redne rutine.

Kako deluje savna?

Savnanje vključuje izpostavljanje telesa visokim temperaturam, kar sproži potenje in posledično čiščenje kože ter telesa. Vročina poveča prekrvavitev, kar spodbuja izločanje strupov in pospešuje obnovo celic. Obstajajo različne vrste savn, od tradicionalnih finskih savn do infrardečih, kjer se toplota oddaja prek infrardečih žarkov.

Savnanje za lepoto in zdravje kože

Redno savnanje izboljša cirkulacijo, kar pomaga pri dotoku kisika in hranil v kožo. To spodbuja naravni sijaj kože, pomaga pri odpravi nečistoč in lahko celo zmanjšuje videz gub. Savnanje pomaga tudi pri čiščenju por, zato je vaša koža po seansi videti sveža, gladka in mladostna. In ker znojenje pomaga izločati toksine, ki se v nas nabirajo zaradi stresa in okolja, savnanje pomaga tudi pri preprečevanju težav, kot so akne in druge kožne nepravilnosti.

Foto: Unsplash

Srčno-žilne koristi savnanja

Poleg lepotnih koristi savnanje blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem. Zvišana telesna temperatura med savnanjem pospeši srčni utrip in izboljša prekrvavitev, kar je podobno kot pri zmerni telesni vadbi. Redne seanse v savni lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni.

BURO. je poročal o študiji, ki jo je s svojimi sodelavci izvedla Tanjaniina Laukkanen, raziskovalka z Univerze Vzhodne Finske. V njej so preučevali več kot 2000 moških srednjih let na Finskem, ki so uporabljali savno.

Raziskava je pokazala, da so osebe, ki so se savnale dvakrat do trikrat na teden, imele 27 % nižjo smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki so se savnale le enkrat na teden. Poleg tega so imeli moški, ki so se savnali štirikrat do petkrat na teden, kar za 50 % nižjo stopnjo umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja.

Nadaljnja analiza podatkov je tudi pokazala, da so imeli moški, ki so se savnali štirikrat do sedemkrat na teden, kar 66 % manjše tveganje za razvoj demence v primerjavi s tistimi, ki so se savnali enkrat na teden.

Foto: Unsplash

Zmanjšanje stresa in boljše spanje

Savnanje je tudi odličen način za sprostitev. Toplota, ki jo občutite med seanso, pomaga sprostiti mišice in zmanjšati napetost v telesu. Poleg tega pa savnanje spodbuja izločanje endorfinov, naravnih hormonov sreče, ki izboljšajo vaše razpoloženje.

Za vse tiste, ki se spopadate s stresom ali nespečnostjo, lahko savna prinese zelo pozitivne učinke. Mnogi ljudje ugotavljajo, da bolje spijo po obisku savne, saj je njihovo telo bolj sproščeno in uravnoteženo.

Foto: Unsplash

Krepitev imunskega sistema

Še ena izmed zelo pomembnih koristi savnanja, sploh v hladnejših mesecih, pa je krepitev imunskega sistema. Ko je telo izpostavljeno visokim temperaturam, pride do povečane proizvodnje belih krvničk, ki so ključne v boju proti okužbam in boleznim.

To pomeni, da se vaše telo lažje in hitreje spopada z virusi in bakterijami. Za vse, ki si želite izboljšati odpornost in se zaščititi pred sezonskimi prehladi, je zato savnanje odlična naravna in prijetna rešitev.

Style. Več novic