fbpx

Trditve o modi in oblačenju, ki razkrivajo človeški značaj!

Lifestyle, Lifestyle, Moda, Moška moda, Novice, slider, trend, Tuja scena, Zanimivosti, Ženska moda

Seznam smo preverili in tudi sami osupli ugotovili, da še kako drži!

Obleka je v prvi vrsti namenjena zaščiti človeškega telesa, saj nas predvsem pozimi greje, sicer pa je nujna tudi zaradi spodobnosti, ker kultura, v kateri živimo, res ne dopušča, da bi goli hodili okoli po svetu, celo, ko je zunaj vroče. To, kar damo nase, pa je precej več kot zaščita ali odraz spodobnosti in družbenih dogovorov: obleka razkriva tudi naš značaj in odnos do sveta.

Morda vas bo zanimalo, kaj so pokazali izsledki raziskave, ki je bila uporabljena v knjigi z naslovom Mind What You Wear: The Psychology of Fashion, ki jo je napisala profesorica Karen J. Pine, v njej smo namreč našli nekaj zanimivih trditev; preverite, ali se strinjate z njimi in ali morda celo odražajo vaš lasten značaj!

# Kdor se oblači tako, kot da ima v službi boljši položaj od sodelavcev (ne glede na to, kakšno delovno mesto trenutno zaseda), bo prej napredoval kot tisti, ki mu za obleko ni prav hudo mar.

# Ljudje povsem drugače odreagirajo, če določeno oblačilo nosi oseba s poklicem, ki vzbuja strahospoštovanje: bela halja, ki jo nosi zdravnik, izzove avtoriteto, medtem ko enaka halja, ki jo recimo nosi slikar, v opazovalcu ne zbudi nobenih posebnih občutkov.

# Ženska v rdeči obleki bo na zabavi prej pritegnila pozornost moških, kot druge ženske in prej bodo pristopili do nje.

# Devet desetin žensk ima v garderobi vsaj en kos, ki ga nikoli niso nosile. Takih moških je ena tretjina.

# Če ste oblečeni v isti barvni odtenek od glave do pet, boste izgledali vitkejši.

# Depresivne ženske se večinoma oblačijo samo v jeans oziroma je ta njihova prva izbira. Na kratko: ne trudijo se toliko za svoj videz, ker prav zares, zakaj pa bi se, ko je vse drugo narobe.

# Vertikalne črte vizualno podaljšajo silhueto.

# Nekaj, kar že vemo: ko so ženske v plodnem obdobju, se podzavestno oblačijo bolj izzivalno, saj želijo pritegniti, hm, potencialnega oplojevalca.

# Če nosimo potiske, se opazovalcem zdimo večji. To pa zato, ker človeško oko ‘tava’ po vzorcih in jih raziskuje, menda gre za čisti avtomatizem.

# Ženske imajo v povprečju desetkrat več čevljev, kot moški.

# Moški preizkusi oblačilo in ga ponavadi tudi takoj kupi, ženska si za razmislek vzame več časa.

# Moški v popolno ukrojeni obleki oddaja signal moči in zanesljivosti, ljudje se bodo prej zanesli nanj, kot na nekoga v casual oblačilu (no ja, ta trditev res zveni kot posploševanje, a morda je v njej zrno resnice).

# Ženska na moškem najprej opazi obraz, nasmeh in oči, moški pa menda najprej ženski okus za modo oziroma obleko, šele potem pa obraz in postavo. Toliko o plehkosti! Na srečo to pomeni, da so ženske lahko tudi grde in debele, pa jih bo občutek za modo vseeno rešil.

# Ljudje bodo prej posodili denar nekomu, ki ima podoben modni slog, kot oni sami.

# Še ena moška plehkost: v ogledalo se moški dnevno gleda dvakrat več, kot ženska!

# Za nekom v rdeči obleki se premikamo hitreje, kot v tistem, ki nosi modro barvo, kaže raziskava. Bo očitno držalo, da modra barva pomirja, rdeča pa prebudi dinamiko…

# S primernim izborom oblačil lahko druge odlično pretentamo: prikrijemo nezadovoljstvo, tesnobo, depresijo in žalost. Zdaj vemo, zakaj nam toliko ljudi reče, da smo videti odlično ali všečka naše fotografije na družbenih medijih, tudi ko smo v resnici sesuti in na tleh – skrivnost je v odlični igri, svet pa je očitno (žal) res samo oder.

 

Foto: ABC News, Tumblr, Pinterest, Le21eme, Entrepreneur, Elle, W Magazine


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam