fbpx

Tretma za lase: Zdravljenje z matičnimi celicami kot napredna rešitev proti izpadanju las

Lepota, Novice

Vzroki izpadanja las so večinoma individualnega značaja in različni od človeka do človeka, v glavnem pa si ne moremo kaj, da nas ta težava ne bi skrbela.

Izpadanje las ali alopecija opazno poslabša kakovost življenja ter povzroči izgubo samozavesti in depresijo. Toda če si lahko preprosto, brez nevarnosti in potrebe po okrevanju trajno obnovimo lase in si izboljšamo kakovost življenja, zakaj tega ne bi storili?

Izpadanje las in plešavost, ki se pojavlja pri obeh spolih in je zelo pogosta, izvirata iz različnih vzrokov in sta stranski pojav različnih bolezenskih stanj; pri moških pa so vzroki večinoma genetski.

Za moške je tipično izpadanje las na sencih ali skoraj popolna izguba las. Redčenje las nad čelom in na temenu je tipično pri izpadanju las pri ženskah. Alopecija se lahko pojavi na različnih predelih temena.
Pri moških pride do izgubljanja las zaradi zmanjšanja velikosti lasnih korenin in njihovega propadanja zaradi delovanja testosterona. Bolj ko korenina propada, šibkejši je las, dokler ne preneha rasti.
Glavni cilj zdravljenja izgube las s tabletami je zaviranje delovanja testosterona na lasne korenine. Še vedno ne vemo zagotovo, zakaj lasje izpadajo le na območju temena in proti čelu.

Znano je, da lasje rastejo ciklično in da sčasoma preidejo v nekakšno stanje mirovanja. Plešavost ali izguba las je precej neprijeten pojav, ki vzbuja skrbi iz psiholoških in estetskih razlogov. Za normalno velja, da nam izpade okoli sto las dnevno. Če je izpadanje las močnejše in lasje ne začnejo rasti na novo, smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

Življenjski cikel rasti las ima tri stopnje: dolgotrajno stopnjo rasti las, kratko prehodno in stopnjo kratkotrajnega mirovanja. Ob koncu zadnje stopnje las izpade iz korenine in omogoči lasnemu mešičku, da proizvede nov las. S tem se začne novi cikel rasti. Omenjenih sto las, ki jih dnevno izgubimo, je pravkar končalo svoj cikel.

Do redčenja las in plešavosti lahko pride, če na stopnji mirovanja izgubimo precej več kot sto las dnevno. Med mogočimi vzroki alopecije so nekatera zdravila, kronične bolezni, hormonske težave, endokrine in kožne bolezni, nedavni kirurški posegi in obsesivno-kompulzivno vedenje.

Regenerativna medicina – medicina novega časa

Do nedavnega je bila za moške, ki so izgubili lase, edina možnost presaditev las. V zadnjih letih pa smo začeli na polikliniki Poliderma uporabljati postopek PRP (PRP je plazma, bogata s trombociti), pri čemer vam v lasišče vbrizgamo vašo krvno plazmo, ki vsebuje faktorje rasti, ti pa spodbujajo rast las.

Uporaba matičnih celic pri zdravljenju alopecije je pred nedavnim postala najučinkovitejša metoda v boju proti plešavosti oziroma izgubi las. Matične celice so posebna vrsta celic, njihovi glavni nalogi pa sta obnavljanje in regeneracija nastalih poškodb. Gre za uporabo regenerativne medicine ali medicine prihodnosti s ciljem, da matične celice obnovijo poškodovane korenine las, da lahko lasje znova začnejo rasti. Zato je najboljše začeti terapijo, takoj ko opazite prve znake redčenja las.

Klasična presaditev las in presaditev las z matičnimi celicami

Pri operaciji ali klasični presaditvi las se s predelov, kjer so lasje močni, odstrani celotna korenina lasu in se presadi na območje brez las, in sicer v mikrozareze, ki jih vnaprej pripravimo. Potreben je le en poseg, učinek pa je trajen.

Pri postopku presaditve las z matičnimi celicami iz lasne korenine odstranimo matične celice in jih vbrizgamo na območje redkejših las. Zadostuje prav tako le en poseg, učinek je trajen, poleg tega pa ne potrebujete okrevanja. Ta metoda spodbuja obnovo poškodovanih lasnih korenin, česar z operacijo ne moremo doseči. Druga velika prednost je, da se ta metoda veliko bolje obnese na področju zalizcev, če je pravočasno uporabljena. Kakovost in videz las se močno izboljšata, ob spodbudi rasti pa se lasje tudi okrepijo.

Kakšen je postopek zdravljenja z matičnimi celicami?

V lokalni anesteziji se iz lasišča vzame nekaj milimetrov kože, iz katere dobimo matične celice. Te nato vbrizgamo v kožo na predelu redkejših las. Postopek je neboleč in po njem okrevanje ni potrebno. Pogoj za delovanje te metode je, da še imate ohranjene lasne korenine, ki jih obnavljajo matične celice. Zadostuje le en poseg, rezultati pa so trajni in povsem naravni. Prvi učinki so vidni v tridesetih dneh po posegu in se sčasoma še izboljšujejo.
Zdravljenje moške plešavosti ali redčenja las z matičnimi celicami je trenutno najučinkovitejša metoda. Zlasti priporočljiva je pri moških, ki imajo plešavost v družini, saj je ta lahko genetsko pogojena. Postopek lahko opravite kadarkoli, če le imate ohranjenih še dovolj lasnih korenin. Več jih je, boljši je rezultat. Presaditev las ni več edini učinkovit način zdravljenja alopecije.

Potek presaditve las z matičnimi celicami si lahko ogledate na posnetku:

Ta metoda aktivira poškodovane lasne korenine in jih spodbudi, tako da začnejo lasje znova rasti. Zato se imenuje regenerativna, saj obnavlja poškodovan lasni koren. Rečemo lahko, da je ta operacija pravzaprav rešitev za tiste, ki so prepozni za presaditev las oziroma so že plešasti.

www.poliderma.hr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam