Tudi vas po dopustu daje depresija?

08. september 2022

Tudi vas po dopustu daje depresija?

08. september 2022
Foto: Unsplash

Po dveh letih pandemije in številnih kovidnih omejitev je bilo letošnje poletje še najbolj podobno tistim predkoronskim, zato je lahko vrnitev v podpustno rutino še posebej depresivna.

Načrtovanje in izvedba dopusta sta bila letos veliko lažja in številni so se prvič po več kot dveh letih odpravili na poletne počitnice. Čeprav tudi letos ni šlo brez težav (številnih zamud letal, izgubljene prtljage in splošnega potovalnega kaosa), pa smo vsaj dobili dozo pravega poletja. Tiste, ki so si privoščili še posebej dobre počitnice, se zdaj soočajo z vrnitvijo v realnost. 

Ne glede na to, kakšen dopust ste imeli, je podopustniška depresija vseeno zelo relevantna. Številni pravijo, da bi po dopustu morali imeti še teden dni, da se privadimo nazaj na okolje in rutino.

Naštevamo 5 nasvetov, s katerimi se boste znebili podopustniškega nemira in se uspešno vrnili v svoj vsakdanjik. 

1. Ob prihodu domov načrtujte dan oddiha

Običajno pred koncem dopusta že začnemo razmišljati o tem, kaj vse nas čaka, ko se vrnemo. Hišna opravila, služba … pritisk kar narašča ob misli na stvari, ki nas čakajo doma. Kar se tiče hišnih opravil, je dobro, da čim več postorite pred odhodom, sicer pa si vzemite vsaj en dan za privajanje na svoje staro življenje. 

Številni psihologi pravijo, da morate biti sočutni do sebe. Klinična psihologinja Andrea Bonior pravi, da se pogosto srečuje z ljudmi, ki trpijo za podopustniško depresijo, ki jih hudo zadane. Ljudje razmišljajo o tem, da so bili še prejšnji dan na plaži, zdaj pa ždijo v pisarni za računalnikom. Zato je dobro, da načrtujete dan oddiha in si vzamete čas, da se privadite na to, da je dopusta konec in da se vračate nazaj na delo. 

Foto: Unsplash

2. Obdržite svojo počitniško mentaliteto

Zapomnite si, da konec počitnic ne pomeni konec zabave, pravi Laurie Santos, profesorica psihologije na univerzi Yale. “Najdemo lahko načine, da obdržimo malo tega dopustniškega občutka, če nadaljujemo s svojim potovalnim razmišljanjem tudi doma. Morda lahko poskusimo novo restavracijo ali gremo na sprehod skozi neznano sosesko,” svetuje. 

Ko smo na dopustu, je dobro, da opazujemo svoje občutke in vedenje – kaj nas spravlja v dobro voljo? Nato to prenesimo v svoje vsakdanje življenje. Morda gre za masažo v toplicah, sončne vzhode ali pohode v neznano – vse to lahko počnete tudi doma. Prav tako lahko doma kuhate hrano, ki ste jo jedli na dopustu in tako vsaj za nekaj časa obdržite svoj počitniški duh.

Foto: Unsplash

3. Razmislite o preteklem dopustu

Vzemite si nekaj časa in z mislimi potujte v preteklost. Preglejte slike, naredite iz njih album ali si zapišite svoje najljubše trenutke z dopusta. Pomislite na dogodke, ki so se zgodili, prizore, ki ste jih videli, in ljudi, ki ste jih spoznali ter čutite hvaležnost, da ste imeli priložnost vse to izkusiti. V svojih mislih se osredotočite na stvari, za katere ste hvaležni, da so se zgodile.

4. Pojdite na sprehod, plešite po sobi, gibajte se

Številne študije kažejo, da je telovadba odličen način spopadanja z anksioznostjo in depresijo. To ne pomeni, da se depresije tako preprosto znebite, toda fizična aktivnost pomaga pri lajšanju simptomov. Prav tako ni pomembno, kako intenzivna je telovadba – lahko gre samo za sprehod ali plesanje po sobi. 

Telovadba prav tako izboljša spanje, zmanjša krvni pritisk, zmanjša raven stresa ter izboljša razpoloženje. Čeprav se vam zdi, da želite v miru in samoti žalovati za dopustom in se prepustiti slabim občutkom, pa je morda bolje, da se odpravite ven in ste fizično aktivni. 

Foto: Unsplash

5. Prepoznajte in sprejmite svoje občutke

Zagotovo niste edini, ki po dopustu sovražite misel na delo in dejstvo, da je vaš poletni dopust kar zletel mimo vas. Zato povejte bližnjim, kako se počutite, pogovorite se z ljudmi, s katerimi ste bili na dopustu in ki so v enaki situaciji. 

Raziskave kažejo, da prepoznavanje svojih občutek zmanjša njihovo razsežnost ter nam da občutek nadzora nad situacijo. Prav tako nas odvrne od črno-belega razmišljanja. Prav nič nenavadno ni, če občutimo žalost in pozitivno vznemirjenje hkrati. 

Če ugotovite, da so vaša čustva izrazito temačna, bodisi ker je bil dopust obupen in ste brez energije za delo, je dobro, da svoje občutke zapišete. Razmislite o tem, kaj ste se iz situacije naučili. V primeru, da se vaše razpoloženje dlje časa ne izboljša, pa poiščite pomoč strokovnjaka. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic