fbpx

Ulična moda skozi zgodovino fotografije: to so resnični začetniki street-styla!

Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Ženska moda

Velikani fotografije, od že pokojnih do najmlajše generacije, ki si drzno utira pot, so nam približali ulično modo skozi čas!

Street style v ulični fotografiji ni prav nič novega, čeprav se zdi tako na prvi pogled, ko odpremo spletne modne strani ali razne bloge. Ulični modni slog se v resnici pojavlja že vse od leta 1890, ko so prvi znani fotografi posneli dogajanje na ulicah prvih večjih mest in vestno dokumentirali tudi modo tedanjega časa, ki je bila seveda neprimerljivo drugačna od današnje.

Na ulicah Pariza, Londona, Dunaja, New Yorka in Tokia pa tudi v raznih mondenih letoviščih tistega časa, kot so bili Nica, Benetke, Cannes ali pa hrvaška Opatija, ki je bila svoje čase evropska mondena destinacija brez primere, so na korzojih ali promenadah dame tistega časa razkazovale najboljše od najboljšega, kar se je dalo naročiti pri ženskih modistkah ali moških krojačih, ki so garderobo in modne dodatke izdelovali iz dragocenih tkanin, uvoženih z daljnih celin – temu primerna je bila cena in družbeni status tako opravljene dame ali gospoda.

Zaradi velikanov fotografije, tudi takih, ki so se imeli desetletja kasneje priložnost roditi v drugačne čase, ko je začel že obstajati poklic modni fotograf, imamo danes arhivirano 127-letno obdobje neverjetnih outfitov iz vseh možnih časovnih obdobij. Tudi te posnetke, ki nastajajo sedaj, predvsem na raznih tednih mode, bodo naši zanamci najbrž z velikim veseljem in nemara celo osuplostjo radi pogledali, čez kakšnih sto let recimo.

Mi pa si poglejmo prelomne trenutke ulično-modne oziroma street-style fotografije in kdo je sploh krojil njen nastanek!

Eugène Atget, 1890

Svetovno priznani fotograf je najraje lovil modo na cestah po Parizu v začetku 20. let prejšnjega stoletja.

Edward Linley Sambourne, 1905

Po poklicu sicer ni bil fotograf, ampak karikaturist, vseeno pa je v prostem času s fotoaparatom najraje zasledoval, kako hodijo oblečene po ulicah tedanje Londončanke.

Helen Levitt, 1940

Ena od pionirk sodobne fotografije, ki se je kot prva v tem poklicu uspešno kosala s slavnimi moškimi kolegi. Učila se je od sodobnih vzornikov, denimo Henrija Cartier-Bressona. Med prvimi je začela uporabljati barvni film.

Garry Winogrand, 1950

Uspešno je ujel v objektiv duh tedanjega časa na ulicah New Yorka. Velja za enega od utemeljiteljev sodobne zvrsti street-style fotografije. Menda je vsak dan poslikal okoli 400 fotografij.

Diane Arbus, 1960

Slovita Diane med delom.

Ime je verjetno znano tudi ne prav pretiranim poznavalcem mode, saj na splošno velja za eno najboljših fotografinj 20. stoletja. Na začetku je delala za revije, kot so Esquire in Harper’s Bazaar, potem je šla na svoje, da je imela več umetniške svobode in kmalu postala mednarodna zvezda. Naredila je fantastične ulične fotografije marginaliziranih ljudi, torej revežev z roba družbe in ustvarila nepozaben opus.

William Klein, 1966

Fotograf, ki je delal tudi za Vogue, slovi po fotografiji 50. in 60. let, naredil pa je tudi film ‘Who Are You, Polly Maggoo?’, ki je bil satira na modni svet in še danes velja za cineastično poslastico s kultnim statusom.

Bill Cunningham, 1978

Legendarni Bill je bil nepogrešljiva pojava na newyorških ulicah do svoje smrti lani.

Od trenutka, ko se je preselil v New York, Bill ni nehal pritiskati na sprožilec, vse do junija lani, ko je preminil. Pisal je kolumno z imenom ‘On the Street’ (Na cesti) za New York Times in tudi fotografiral: prav on je redefiniral koncept ulične mode in lansiral princip ulične fotografije, kakršno poznamo tudi leta 2017.

Jamel Shabazz, 1980

Ko so se v Brooklynu v tem času dogajale pomembne družbeno-kulturne spremembe, jih je Jamel ovekovečil s fotoaparatom iz prvih vrst. Je avtor zelo pomembne zbirke avtentičnih fotografij o kulturi in nastanku ter razvoju hip-hop glasbe. Zgoraj je ena od njegovih tipičnih fotografij tistega časa.

Shoichi Aoki, 1990

Aoki je posnel subkulturo, ki se je rojevala na velemestnih ulicah Tokia. Ko se je rodil hirajuku style, je Aoki nemudoma začel slediti tej senzaciji (klik na okrepljeno besedo, da izveste, za kaj gre), ki je zelo kmalu obnorela ne samo japonska velemesta, ampak se je hitro razširila še drugam po svetu in kajpak tudi na rejversko sceno.

Phil Oh, 2006

Eno najbolj kultnih in znanih imen v tej branži. Ko je začel pisati svoj blog, je Phil objavljal fotografije kulsko obučenih ljudi na ulicah Manhattna. Kasneje se je prebil med pomembnejše fotografe pri modni reviji Vogue, kjer je zadolžen za fotografiranje ulične mode oziroma street fashiona v času vseh najpomembnejših tednov mode po svetovnih prestolnicah.

Ari Seth Cohen, 2008

Še eden od sodobnih fotografov, ki obvladajo zvrst ulične fotografije. Tudi on je začel z blogom; vendar pa se je usmeril na starejšo generacijo modnih navdušencev, kar nas še posebej veseli, saj modni okus ne pozna let in marsikdo je pri 60-ih bolj zanimivo in ekstravagantno oblečen, kot trikrat mlajša oseba. Ari je ‘kriv’, da smo spoznali nešteto čudovitih posameznikov obeh spolov, ki nas s svojo izjemno modno kombinatoriko puščajo brez diha. To je tudi čisti dokaz, da ulična moda nima meja, ko gre za kronološka leta!

 

Foto: Pinterest, TeenVogue, DeeStyleanddesire, The Fashion Medley, Elle, Harper’s Bazaar, Vogue, Visionaire, Pleasure Photo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam