fbpx

Umor, ki po 20. letih še vedno buri duhove: Gianni Versace

Izbor urednice, Moda, Novice, slider, Znani

Minilo je že 20 let od umora slavnega modnega oblikovalca.

Pred dnevi je v javnost prišel napovednik za ameriško serijo American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace, ki prikazuje zadnje dneve italijanskega modnega oblikovalca.

Vloga Giannija Versaceja je pripadla venezuelskemu igralcu Edgarju Ramirezu, medtem ko je njegovo sestro uprizorila Španka Penelope Cruz. Serija je dokaz, da kljub 20. letom, odkar je pred svojo vilo v Miamiju, pod streli atentatorja umrl slavni oblikovalec, umor še vedno buri duhove ljudi po vsem svetu.

Gianni Versace je bil brez dvoma največji hedonist med oblikovalci 90-ih let, šarmer, ki je s svojo energijo osvajal naročnike, medije in prvorazredne zvezdnike. S podobnim šarmom je osvajal tudi mednarodno party sceno, katere stalni gost je bil skupaj s svojim partnerjem Antoniem D’Amicijem.

Versace je organiziral najboljše zabave, se spominjajo vsi, ki so bili del takratne scene. Madonna se je največkrat po kotih stiskala z mladeniči, ki so spominjali na grškega boga Apolona, Prince je plesal na mizi, obkrožen s štirimi telesnimi stražarji, medtem, ko ga je pred sobo čakal še en, z dobermanom ob sebi.

Whitney Houston in Bobby Brown sta bila velikokrat med povabljenci, tako kot Rupert Everet, Kate Moss, Naomi Campbell ter cela četa supermodelov in oblikovalcev.

Giannijevi prijatelji se še vedno spominjajo zabave v Parizu, kjer je Karl Lagerfeld s Kate Moss plesal vse do zgodnjih jutranjih ur.

Giannija se vsi spominjajo kot prijetnega in dostojnega človeka, ki je bolj kot vse ostalo, ljubil življenje in svojo družino. Oboževal je sestro Donatello, ki je bila njegova najboljša prijateljica in muza. Z enako ljubeznijo je obsipaval nečakinjo Allegro, ki ji je prepustil tudi velik del svojega premoženja.

Družina je bila edina, ki ji je popolnoma zaupal.

“Ob 18h se prepiramo, ob 20h pa že skupaj sedimo na večerji,”

je govoril.

Ni treba poudarjati, kakšno veliko vlogo je Versace odigral v oblikovanju bleščečega italijanskega sloga, kot ga poznamo danes. Če je bil Armani kralj elegance, je bil Gianni kralj dekadence. Znal je prirediti show in gostom ponuditi veliko več kot samo oblačila. Na modni brvi jim je ponudil svojo različico Hollywooda s pomočjo supermodelov, ki so ob predstavitvi fotografom pošiljale poljubčke.

Versace je bil tudi pravi deloholik, in tako kot se je znal zabavati, je hkrati zaradi svoje vneme in vztrajnosti, družinsko znamko pripeljal na sam modni Olimp. Bil je zelo vešč v skiciranju, tako vešč, da mu je velikokrat v pregled svoje skice poslal tudi Karl Lagerfeld.

V tistem času je bila Fortuna na Giannijevi strani. Družina je bila enotna, podjetje je doseglo vrednost milijarde dolarjev, posloval je v vseh razvitih državah sveta, modna znamka je prerasla modo in postala je način življenja – Versace style.

Kadar se ozremo nazaj v obdobje 90-ih let, potem lahko rečemo, da je bilo to obdobje optimizma. Dober del 80-ih je bil namreč zaznamovan z epidemijo AIDS-a, zaradi katerega smo izgubili številne znane umetnike in plesalce, zato se je v zraku čutilo pravo depresijo.

V trenutku so vsi umirali zaradi bolezni, o kateri se je le malo govorilo. Do 90-ih se je ozaveščanje o AIDS-u tako razširilo, da se je družba umirila in začela složno delovati v iskanju zdravila, ki bi lahko pomagalo bolnikom.

Končno se je pojavilo upanje na nov začetek svetovne scene in ljudje so začeli živeti s polnimi ljuči. Utelešenje ali neuradna himna takratne družbe je postala pesem Freedom Georgea Michaela. Svoboda, da si lahko, kar želiš, živiš kakor hočeš in da se pri vsem tem še odlično zabavaš.

To življenjsko svobodo je Gianni občutil v Miamiju, središču zabav na Floridi, mestu, ki je bilo prava mešanica kultur in barv, način življenja pa je imel v sebi nekaj versačejevstva. Gianni se je zelo rad sprehajal po mestu, največkrat v zgodnjih jutranjih urah. Vsak dan se je sprehodil se je do bližnjega lokala, kjer je kupoval kavo in časopis.

Telesnega stražarja ni imel, saj se v Miamiju nikoli ni počutil ogroženega. V tem mestu je živel, počival, poznal je natakarja v sosednjem lokalu ter dečka, ki je prodajal časopise. Leta 1992 je kupil razkošno vilo Casa Casuarina in jo spremenil v eno izmed najbolj prestižnih nepremičnin na Floridi. Versace je bil tu pravi domačin.

Tudi 15. julija 1997 je ostal zvest svojemu jutranjemu ritualu. Zbudil se je, pozdravil gospodinjo in odšel po kavo in časopis. Ko je ob prihodu domov želel odprti vhodna vrata, ga je poklical 25-letni moški, oblečen v sivo majico in črne kratke hlače. Gianni se je ozrl v smeri klica, kar pa je temu sledilo, je ostalo zapisano v zgodovini mode kot najbolj grozovit primer, ki se je vsem vtisnil v spomin.

Andrew Cunanan – gejevski žigolo, psihopat, serijski morilec in obupani oboževalec

Po pisanju medijev je bil nadpovprečno inteligenten, denar pa si je služil kot ljubimec bogatih in starejših moških. Preden je pristopil do Versaceja, je Andrew Cunanan ubil štiri ljudi, med katerimi je bil tudi njegov nekdanji ljubimec, arhitekt David Madson.

Policija je bila prepričana, da se je Cunanan za krvavi pohod odločil zaradi prepričanja, da je zbolel za AIDS-om, kar pa je kasnejša obdukcija ovrgla. Cunanan in Gianni sta se srečala v začetku 90-ih v San Franciscu in po pričanju očividca, je Versace opazil mladega žigola, ki ga pred tem spoznal na jezeru Como. Izmenjala sta si nekaj stavkov in srečanje je bilo končano. Ali sta se ponovno srečala in preživela skupaj kakšno noč, še danes ostaja neznanka.

Umor Giannija Versaceja je bila ena izmed največjih in najbolj agresivnih iskalnih akcij morilca. Javnost in mediji so izvajali velik pritisk na policijo, da čim prej najdejo morilca in ga privedejo pred roko pravice.

In niso dolgo čakali … Osem dni po umoru je policija na ladji našla mrtvega Andrewa Cunanana, ki si se s strelom v glavo, sodil sam. Mediji so še mesece kasneje ugibali o motivih Giannijevega umora in nekateri so namigovali, da je bil naročen s strani italijanske mafije, vendar resnica ni nikoli prišla na dan.

Versacejevega pogreba so se, med drugimi, udeležili tudi Sting s soprogo Trudy, princesa Diana in Elton John.

Serija, ki bo luč ugledala prihodnje leto, bo poskušala razjasniti nekatere stvari okoli umora. Kot predloga serija je bila vzeta knjiga avtorice Maureen Orth, Vulgar favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the largest failed manhunt in U.S. history, ki jo je izdala leta 1999, v kateri je poskušala povezati različne konce zgodbe.

Nikoli se ne bo vedelo, ali je bil med morilcem in Giannijem kakšen odnos in kaj natanko se je zgodilo tistega poletnega dne pred Caso Casuarine, ko se je Gianni še zadnjič sprehodil po ulici in pozdravil dečka, ki mu je prodajal časopis.

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam