V Las Vegasu postavili dvorano, ki bo povsem spremenila koncertno industrijo

03. oktober 2023

V Las Vegasu postavili dvorano, ki bo povsem spremenila koncertno industrijo

03. oktober 2023
Foto: Profimedia

Mesto luči in iger na srečo Las Vegas je dobil novo koncertno prizorišče, ki spreminja glasbeno in koncertno industrijo. Kupolo imenovano Sphera je z vizualno-glasbenim spektaklom otvorila skupina U2.

Irska rock skupina bo v avditoriju Sphere gostovala do sredine decembra, več kot 18.000 obiskovalcev pa je bilo po prvem koncertu osuplih. Glasbeni spektakel je dopolnila vizualna predstava na stenah video zaslonov, ki prekrivajo kupolo in ovijejo občinstvo v vizualni objem.

Foto: Profimedia

Kupola, ki je večja od nogometnega igrišča, in je po besedah oblikovalcev največja tovrstna kupola na svetu, ponuja novo doživetje in je za vedno spremenila koncertna prizorišča. Oder je oblikovan kot gramofon v poklon umetniškemu projektu Briana Ena, na njem pa bodo člani skupine U2 nastopili kar 25-krat.

Avditorij omogoča video in avdio zmogljivosti, ki vključujejo notranji LED zaslon z ločljivostjo 16K, zvočnike s tehnologijami za oblikovanje snopa in sintezo valovnega polja ter 4D fizične učinke. Prizorišče pa tudi na zunanjem delu kupole krasijo LED svetlobne plošče, katerih svetloba se vidi več kilometrov daleč.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na visokih neonskih zaslonih, ki ustvarjajo občutek ujetosti v računalniški igrici ali medgalaktičnem prostoru, so se v več kot dveh urah zvrstile številne barvite animacije. Med drugim so animacije vključevale ameriško zastavo, podobo Elvisa Presleya s prizori starega Las Vegasa, pisane metulje v družbi ptic in plazilcev in pisanih črk in številk v stilu Matrice, ki so ustvarile nepredstavljivo magično doživetje.

Foto: Profimedia

Gradnja najdražjega prizorišča v Las Vegasu je stala osupljivih 2,17 milijard evrov in je potekala od leta 2018, prvotno odprtje pa so morali zaradi epidemije covida preložiti za dve leti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic