V Švici bodo zgradili najvišji leseni nebotičnik na svetu!

23. april 2022

V Švici bodo zgradili najvišji leseni nebotičnik na svetu!

23. april 2022

V mestu Winterthur blizu Züricha bo v prihodnjih letih zrasel najvišji leseni nebotičnik na svetu. 100 metrov visok objekt bo del stanovanjskega kompleksa.

Danski arhitekturni studio Schmidt Hammer Lassen Architects je zmagal na mednarodnem arhitekturnem natečaju za načrtovanje najvišje stanovanjske lesene stavbe na svetu, ki bo postavljena v Winterthurju v Švici.

100 metrov visok stolp je zasnovan tako, da bo ponujal sodobna, visokokakovostna stanovanja, z največjim dotokom dnevne svetlobe. Razvoj projekta se je začel, gradbena dela pa bodo predvidoma zaključena do leta 2026.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nebotičniku bodo priključene še štiri stavbe, kjer bodo uredili redna stanovanja, študentska stanovanja, restavracijo, maloprodajne prostore, sky-bar in hotel. Vse stanovanjske enote bodo zgrajene tako, da bodo čim bolje izkoristile dnevno svetlobo.

Foto: Profimedia

Mesto bo ohranilo industrijsko arhitekturo iz 19. stoletja

Mesto Winterthur, ki leži severovzhodno od Züricha, je bilo prej znano po strojni industriji in proizvodnji lokomotiv. Danes pa je mesto postalo napreden kraj visokega šolstva in kulture, a na območju Lokstadta, mestu v mestu, še vedno cenijo industrijsko okolje iz 19. stoletja.

Foto: Profimedia

Arhitektura kaže na visoko stopnjo podrobnosti, ki je značilna za industrijsko arhitekturo iz tistega obdobja, in studio Schmidt Hammer Lassen Architects je pri razvoju projekta prepoznal kvalitete območja kot vodilo za njegovo preobrazbo.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic