Zdrav način prehrane se širi tudi na meni liste koktajlov in združuje alkoholne pijače s sestavinami z različnimi funkcionalnimi prednostmi, ki skrbijo za dobro počutje in vnos dodatnih hranil.
Funkcionalne pijače so bile v prvi vrsti zasnovane vse z razgibanim in intenzivnim življenjskim slogom in ne vsebujejo alkohola. Obogatene so s snovmi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, pri čemer gre večinoma za vitamine in minerale, pa tudi antioksidante ter aminokisline.
Pri funkcionalnih koktajlih so obogatene snovi združene s sestavinami za klasične alkoholne koktajle. Funkcionalne sestavine med drugim krepijo imunski sistem ter izboljšajo razpoloženje, prispevajo k zmanjšanju krvnega tlaka in pripomorejo k boljšemu spancu.
Po podatkih poročila Functional Foods Keynote vodilne platforme za tržne raziskave Datassential sta ozaveščenost in razumevanje izraza “funkcionalna hrana” zelo dobra. Okoli 68 odstotkov anketirancev naj bi ga poznalo, zanimanje za funkcionalne sestavine pa je celo še veliko večje. Kar 90 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da želijo poskusiti funkcionalne sestavine. Medtem ko številni ponudniki brezalkoholnih pijač že dolgo vključujejo funkcionalne sestavine v svoje jedilnike (pomislite na smutije s superživili ali stisnjene sokove), z njimi pričenjajo tudi barmani.
Zelena moč narave
Kumaricam in avokadu se je pridružila konoplja z njenimi derivati CBD (kanabidiol) in THC (tetrahidrokanabinol). Javnost vse bolj sprejema marihuano in vse več držav legalizira njeno uživanje, zato se izdelki na osnovi CBD-ja in THC-ja pojavljajo povsod, tudi v alkoholnih pijačah.
Adriaen Block je prva restavracija in bar s CBD-jem v New Yorku, kjer je približno polovica ponudbe koktajlov namenjena koktajlom narejenim s tinkturo CBD-ja. Obstaja nekaj skrbi glede morebitnih negativnih učinkov mešanja CBD in alkohola, a strokovnjaki si niso enotnega mnenja. Na trgu je moč kupiti celo sirupe s THC-jem, ki se jih lahko vključi v koktajle.
Zeleni japonski eliksir zdravja imenovan matcha je zlahka našel pot v srca oboževalcev po vsem svetu. V 9. stoletju je bil nepogrešljiv del japonskih obrednih čajnih ceremonij, v zadnjih letih pa uživa kultni status v obliki matcha latte in ledene matcha različice. Funkcionalna sestavina s protivnetnim in razstrupljevalnim učinkom vsebuje vitamine A, B, C in E ter aminokisline in antioksidante in se v sodobni miksologiji pojavlja v novi vlogi. V koktajlih se kombinira z nevtralnimi destilati, predvsem ginom in vodko.
Poleg matche se v funkcionalnih koktajlih pojavljata še kurkuma, ki se je do sedaj uveljavila le v običajnih pijačah (na primer zlati kurkumin latte) ter korenina gorjušice, ki se pogosto uporablja za zdravljenje prebavnih motenj. Po podatkih Datassentialove raziskave se je delež kurkume na menijih alkoholnih pijač samo v zadnjem letu povečal za skoraj 85 odstotkov (v zadnjih štirih letih pa za kar 1145 odstotkov).
Na seznamu funkcionalnih sestavin, ki se po novem pojavljajo v koktajlih, sta še aktivno oglje z razstrupljevalnimi lastnostmi ter ashwagandha, zelišče, ki je zdravilo za vse, od tesnobe do bolečin v hrbtu in astme. Ashwagandha se sicer uporablja v ajurvedski medicini. Ne pozabite še na z antioksidanti bogati sestavini iz vsake shrambe kot sta kava in čaj, ki ju prav tako lahko kombinirate v alkoholnih ali brezalkoholnih koktajlih.
Na zdravilne učinkovine stavijo tudi zvezdniki
Funkcionalne pijače so tako kot vse zdrave rituale in trende z navdušenjem sprejeli predvsem zvezdniki. Bella Hadid je soustanovila blagovno znamko Kin, ki vsebuje adaptogene in nootropične rastline, Katy Perry pa je soustanoviteljica znamke De Soi, ki med drugim vsebuje gobo reishi, eno izmed najpomembnejših zdravilnih gob.
Brooklyn Peltz Beckham je soustanovil sake v pločevinki WESAKE, ki vsebuje japonsko aktivno sestavino koji. Še ena v vrsti zvezdnic, ki se nagibajo k funkcionalnim sestavinam, je Kylie Jenner. Postala je ambasadorka in solastnica znamke GLOW, ki proizvaja funkcionalno pijačo za hidracijo in povečanje energije.