Te proteinske ploščice iz sladkega krompirja in iz ovsene moke so popoln zdrav prigrizek. Uravnotežena hrana namreč zahteva vnos veliko proteinov in malo ogljikovih hidratov. V recept, ki ga je na svojem blogu objavila ustvarjalka kulinaričnih vsebin Gina Matsoukas, dodajte še svoje najljubše suho sadje, oreščke ali celo koščke čokolade.
Proteinske ploščice iz sladkega krompirja so lahko hiter prigrizek pred večerjo, malilca v službi ali na poti, najboljša pa je njihova hitra priprava.
Sestavine:
- 1 skodelica kuhanega sladkega krompirja (približno 200 g)
- 1 jajce
- 3/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka ali mleka po izbiri
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 1 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica ovsene moke (lahko zmeljete ovsene kosmiče)
- 1/4 skodelice kokosove moke
- 2 merici beljakovin v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlici lanenih semen
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/4 žličke mletega klinčka
- dodatki po izbiri: 1/4 skodelice posušenih brusnic ali drugega suhega sesekljanega sadja, sesekljani oreščki, kokosovi lističi, koščki čokolade

Priprava:
Priprava proteinskih ploščic vam res ne bo vzela veliko časa in jih mimogree priravite ob kuhanje dnevnega kosila. Najprej pečico segrejte na 195 °C in pripravite pekač obložen s papirjem za peko.
V mešalnik dodajte vse sestavine v navedenem vrstnem redu (razen dodatkov, ki jih uporabljate po izboru in želji). Sestavine mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Na koncu v zmes dodajte vse izbrane dodatke in jih primešajte z lopatico, dokler se zmes ne poveže.
Zmes prelijte v pekač in jo enakomerno porazdelite ter zgladite. Pecite približno 22-25 minut. Po peki odstranite iz pečice in pekača ter postavite na rešetko za hlajenje. Pustite, da se popolnoma ohladi in šele nato narežite na ploščice.
