Hrvaška blogerka Maja Jalšovec je na TikToku objavila recept za domači kebab, ki je v hipu pritegnil pozornost številnih in zbral že več kot 1,8 milijona ogledov.
Maja, ki je leta 2022 tekmovala v hrvaškem Masterchefu in prejela nagrado v kategoriji Video zvezda natečaja Gastro zvijezda 2023, je v videu pojasnila, da gre za v osnovi zelo enostaven recept, ki ga je videla pri britanskem kulinaričnem vplivnežu z imenom Meze Mike.
Poleg mesa je sama pripravila še omako iz pečene zelenjave ter `napihnjene` lepinje, za katere je svojim sledilcem, na njihovo željo, prav tako zaupala recept. Za domačo pojedino v stilu arabske kuhinje spodaj objavljamo oba recepta:
@maja_jalsovec Kebab iz kućne radinosti – recipe by @MezeMike Sastojci 650 g mljevene junetine 1 veći crveni luk – izblendan sol papar češnjak u prahu ljuta mljevena paprika dimljena paprika timjan Peći na 220 stupnjeva oko 20 minuta #recept #hrana #doner #kebab ♬ original sound – Maja Jalšovec
Sestavine za kebab:
- 650 g mlete govedine
- 1 čebula
- sol
- poper
- česen v prahu
- mleta dimjena paprika
- timijan
Sestavine za lepinje:
- 450 g gladke moke
- 100 g vode
- 100 g mleka
- 100 g grškega ali navadnega jogurta
- 2 žlici olivnega ali sončničnega olja
- 5 g suhega kvasa
- 9 g soli

Postopek za kebab:
- Mleto meso v mešalniku zmešajte skupaj s čebulo in vsemi začimbami.
- Meso na tanko zvaljajte med dvema peki papirjema in ga zavijte v sploščen zvitek. Zvitke položite na pekač in pecite v pečici na 200 stopinjah približno 20 minut.
- Po pečenju meso vzamite iz pečice ter ga natrgajte. Položite ga v lepinjo in dodajte sestavine po želji. Maja je dodala namaz iz pečene zelenjave, zelje, čebulo, jogurtovo omako in kumare, mi pa bi dodali še rdeče zelje in paradižnik.
@maja_jalsovec Balon lepinje Sastojci 450 g glatkog brašna 100 g vode 100 g mlijeka 100 g grčkog jogurta – može i obični 2 žlice masl ulja (može i obično) 5 g suhog kvasca 9 g soli Mjesiti tijesto 10 do 15 min dok nije potpuno glatko. Ostaviti da se smjesa udvostruči te nakon toga razdjeliti u 8 loptica od oko 85 do 90 g. Pazite dok oblikujete loptice da je svaka loptica potpuno glatka, da nema nikavih proreza nego da je cijela potpuno glatka. Vidite i u videu da sam spajala dijelove tijesta tokom formiranja jer mora biti sve jednolično. Kada ih oblikujete ostavite oko 20-ak minuta da se gluten malo opusti i onda ih valjkom oblikujte i neka vam je sve dobro pobrašnjeno. Stavite ih na pleh i pustite još dodatnih 20 min prije pečenja da odmore. Pecite na 250 stupnjeva oko 7 minuta. #recept #hrana #lepinje #balonlepinje #pecivo ♬ original sound – Maja Jalšovec
Postopek za lepinje:
- Sestavine zmešate in testo gnetete 10 do 15 minut, dokler ni popolnoma gladko. Pustite, da testo vzhaja do podvojenega volumna.
- Razdelite testo na 8 kroglic po približno 85 do 90 g. Prepričajte se, da je vsaka krogla popolnoma gladka, brez grudic ali rež.
- Ko jih oblikujemo, jih pustimo približno 20 minut, da se gluten malo sprosti in jih nato oblikujemo z valjarjem in pazimo, da je vse dobro pomokano.
- Položimo jih na pekač in pustimo počivati dodatnih 20 minut pred peko. Pečemo na 250 stopinjah približno 7 minut.



