Vitamin D v hrani: bi res lahko preprečili 160.000 smrti zaradi raka?

06. julij 2022
Vitamin D v hrani: bi res lahko preprečili 160.000 smrti zaradi raka?

Vitamin D v hrani: bi res lahko preprečili 160.000 smrti zaradi raka?

06. julij 2022
Profimedia

Nedavna analiza kaže, da bi lahko v 34 evropskih državah z dodajanjem vitamina D običajnim živilom, kot sta mleko in margarina, preprečili približno 129.000 smrti zaradi raka na leto.

Po podatkih raziskovalne skupine, ki jo je vodil dr. Tobias Niedermaier, epidemiolog na Univerzi v Heidelbergu v Nemčiji, bi to pomenilo 1,2 milijona preprečenih izgubljenih let življenja ali približno 9 % smrti zaradi raka v Evropi.

Vendar strokovnjaki opozarjajo, da te ocene morda ne bodo vplivale na rezultate v resničnem svetu.

Dr. JoAnn Manson, ki ni sodelovala v raziskavi, je analizo označila kot hipotetično.

“S tem ni mogoče dokazati vzroka in posledice,” je dejala Mansonova, vodja oddelka za preventivno medicino v bolnišnici Brigham and Women’s Hospital in profesorica medicine na Harvard Medical School, Boston, Massachusetts. Opozorila je, da na smrtnost zaradi raka vplivajo številni dejavniki življenjskega sloga in okolja, ki se med državami verjetno razlikujejo.

Študija je bila objavljena v reviji European Journal of Epidemiology.

Spodbudni rezultati študij, a pozor pri debelosti

O koristih dodajanja vitamina D na pojavnost in umrljivost zaradi raka se še vedno razpravlja. Rezultati več nedavnih metaanaliz so dosledno poročali o povprečno 13-odstotnem zmanjšanju umrljivosti zaradi raka med tistimi, ki prejemajo dodatke vitamina D.

Obogatitev živil z vitaminom D, ki vključuje dodajanje vitamina v živila, kot so margarina, rastlinska olja in mlečni izdelki, bi lahko prinesla podobne koristi glede umrljivosti zaradi raka, menijo avtorji.

Zato so se odločili, da bodo raziskali, koliko smrti zaradi raka bi lahko preprečili, če bi vse evropske države predpisale obogatitev živil z vitaminom D.

Niedermaier in sodelavci so raziskali politike obogatitve živil v 34 evropskih državah in ugotovili, da le Finska in Združeno kraljestvo trenutno zahtevata množično obogatitev izdelkov, vključno z mlekom, margarino in izbranimi znamkami pomarančnega soka, kruha in žit. V večini držav ni bilo obveznega in skoraj ni bilo prostovoljnega obogatenja živil.

Na podlagi statističnih podatkov o umrljivosti zaradi raka v posameznih državah, informacij o politikah obogatitve v posameznih državah ter predhodnih raziskav o dodajanju vitamina D in umrljivosti zaradi raka je skupina ocenila število smrti zaradi raka, ki bi jih verjetno že preprečila obogatitev z vitaminom D – približno 27 000 smrti zaradi raka na leto v vseh evropskih državah.

Ob predpostavki, da bi vseh 34 držav izvajalo zanesljive politike obogatitve hrane, kot sta to storila Finska in Združeno kraljestvo, so avtorji ugotovili, da bi lahko preprečili še 129 00 smrti zaradi raka.

Dr. Pan Pantziarka, ki ni sodeloval v raziskavi, pa je izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnih motečih dejavnikov, kot je debelost.

“Vemo, da je učinek vitamina D3 odvisen od debelosti” in da se stopnje debelosti po Evropi zelo razlikujejo, je dejal Pantziarka, vodja projekta Repurposing Drugs in Oncology (ReDO).

Poleg tega, kot je v nedavnem prispevku za Medscape pojasnil doktor John M. Mandrola, “imajo ljudje z nizko ravnjo vitamina D druga stanja ali bolezni, ki vodijo v še slabše zdravstveno stanje”.

Da bi razumeli dejanski vpliv obogatitve z vitaminom D na umrljivost zaradi raka, je Manson predlagal nadaljnjo analizo časovnega trenda, s katero bi raziskali, ali se je “v državah, ki so se odločile uvesti obogatitev hrane, število smrti zaradi raka zmanjšalo bolj kot v državah, ki niso zagotovile obogatitve hrane”.

Avtor
Piše

Style. Več novic