fbpx

Vodič modne ikone: Kako Parižanke nosijo parfum

Lepota, Novice

Ines de la Fressange je Chanelova ikona in muza Karla Lagerfelda ter živi dokaz, da so Francozije zaprisežene uporabnice parfumov.

Od takrat, ko je Pierre-François-Pascal predstavil prvi Guerlainov parfum v Parizu, davnega leta 1828 in ko je v igro stopila še slavna Coco Chanel s svojo ikonsko dišavo No.5, se je ljubezen med Parižani in dišavami samo še poglabljala. Zato najboljši nasveti kdaj, kje in kako nositi parfum, prihajajo s strani pariških modnih osveščenk.

Ines de la Fressange je Chanelova modna ikona in muza Karla Lagerfelda ter živi dokaz, da so Francozije zaprisežene uporabnice dišav. “Vsak dan! Tudi če ostanem doma!”, je odgovorila na vprašanje, kdaj nosi parfum. Zaupala nam je svojih pet glavnih pravil, kako parfum nositi “po francosko”, pomembnost subtilnosti in razloge zakaj je vedno zvesta eni dišavi.

27a020490f433c4ef89fff2f7277fbac

Poišči en vonj in se ga drži

“Francozinje so zelo zveste, kar se tiče parfumov. Enega uporabljajo leta in leta, pri čemer pa ni pomembno, ali je to zjutraj, zvečer, poleti ali pozimi, za razliko od Američank, ki nadvse rade uporabljajo različne dišave za različne priložnosti. Američanke obožujejo nove parfume in takoj, ko jih opazijo v modnih revijah, hitijo v parfumerije in jih pokupijo. Tega Francozinje ne počnejo in če me vprašate o novih parfumih, vam lahko povem, da jih v večini sploh ne maram. Zame osebno so preveč agresivnni, saj vsebujejo preveč vonja po irisu in grenivkah.”

Naj dišave rastejo in se razvijajo skupaj z vami

“Ko sem bila še mlada deklica, sem začela nositi pačuli dišave, dokler mi moj dedek ni povedal, da mlado dekle nikoli ne bi smelo nositi tako težke dišave. Namesto pačulija mi je predlagal dišavo z vonjem po sandalovini. Leta kasneje se spominjam prijateljice, ki je nosila Chanel No.9 in se mi je zdela tako odrasla, da sem jo seveda posnemala ter začela tudi sama uporabljati ta parfum. Hecno je, da sem kasneje sama delala za Chanel, kjer sem se naučila vsega, kar je povezano s parfumi. V tistih časih sem nosila Chanel Cuir de Russie, ki je bil na voljo samo v Chanelovi trgovini na Rue Cambon, dokler mi ga ni moj mož ukradel! Sedaj pa že dolga leta nosim Guerlainov parfum Mitsouko. Velikokrat se zgodi, da moj parfum pohvalijo vozniki taksijev, otroci pa bi me verjetno zasovražili, če bi samo pomislila na to, da bi ga zamenjala.”

S120031_XLARGE

Parfum vedno uporabljajte subtilno

“Francozinje nikoli nosijo močnih vonjav. Parfum mora biti diskreten, kot mala skrivnost. Sama nanesem parfum na vrat, zapestje in na rutko ali šal, tako kot je počela z moja babica, ki je parfume naravnost oboževala. Spominjam se obiska babice v bolnišnici in na mizici poleg postelje je imela razstavljen parfum, namesto zdravil …  na ta način je sprejemala svoje obiske. Sama imam rada parfume z vonjem mošusa in sovražim tiste, ki imajo vonj po hrani, recimo po vaniliji ali čokoladi. Francozi imamo raje parfume, ki niso tako “slavni” in imamo rajši kvalitetne parfume, kot so na primer Frederic Malle ali pa Serge Lutens.”

Dišav nikoli ne kombinirajte

“Če se malce spoznaš na parfume, ugotoviš, kako težko jih je izdelovati in kako pomembno pri tem delu je, da imaš pravi nos. Dobri izdelovalci parfumov potrebujejo nekaj osnvnih sestavin, ki same po sebi ne dišijo lepo, ko pa jih pravilno zmešajo, pa nastane prava poezija, kar pa ne pomeni, da to lahko počnemo tudi mi, laiki. Francozije nismo perfekcionistke, francoski parfumi pa so, zato zaupajte njim! :-)”

2382008000000578-0-image-1_1416958601666

Odišavite svoje življenje.

“Razne dišave uporabljam praktično povsod, v svojih omarah in predalih, po sobah in v avtu. Tudi svojo pisarno imam vedno odišavljeno, saj nenehno uporabljam dišeče sveče, ki jih vzamem celo na vsa svoja potovanja. Ko pride beseda na parfum, nikamor ne grem brez njega!”

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam