fbpx

Vogue med tistimi, ki promovirajo pretirano vitkost?

Fit, Izpostavljeno, Lepota, Lifestyle, Novice, Novice, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Vogue poudarja, da slavi lepoto žensk vseh velikosti. Ogorčeni bralci so se odzvali, da so pri reviji hinavci.

Vogue slovi kot ena od modnih revij, ki so med prvimi obsodile pretirano suhost, predvsem pa naknadno obdelovanje fotografij s Photoshopom in podobnimi programi, tokrat pa se je sama znašla pod drobnogledom drugih medijev, ker naj bi digitalno obdelala manekenke na naslovnici tako, da delujejo vitkejše, njihovi udi pa daljši in ožji.

Na naslovnici aktualne marčevske številke so Gigi Hadid, Kendall Jenner, Ashley Graham, Adwoa Aboah, Liu Wen, Vittoria Ceretti in Imaan Hammam. Uporabnike družbenih medijev je zmotila Gigijina menda nenavadno dolga roka, ki počiva ob Ashleyinem boku. Slednja si z roko zakriva stegno in menda so, trdijo ogoročeni bralci, tudi njo fotošopirali tako, da zgleda na fotografijah vitkejša.

Poleg tega so med digitalno obdelavo pri Vogueu Ashleyinim telovadnim kratkim hlačam dodali navpičen bel rob, s katerim so vizualno dodatno zožali njena stegna na naslovnici. Naknadna obdelava slikovnega gradiva je značilna za praktično vse modne revije, zato ne gre za nič novega, toda Vogue prav v marčevski številki poudarja, da slavi ženske vseh oblik in velikosti. Ogorčeni bralci so zapisali, da so pri reviji hinavci.

“Revolucionarno bi bilo, če bi se fotošopa vzdržali, namesto da slike digitalno obdelujete,”

je nekdo zapisal na Instagramu.

“Edini plus-size model, ki ste ga vključili na fotografijo, pa še tega ste retuširali,”

se je glasil še eden od komentarjev.

Spet drugim bralcem ni bilo všeč, da so roke Gigi Hadid videti nenaravno suhe in dolge, tretji so se pridušali, da dekleta zgledajo kot pobarvane lutke. Fotografije na plaži v Malibuju je sicer že decembra posnel znani fotografski dvojec Inez & Vinoodh.

Saj ne bi bilo nič narobe, ko ne bi stilska biblija prav na naslovnico zapisala da je ‘Novi normativ biti brez normativov’ ali v originalu ‘No norm is the new norm’, s pripisom, da slavijo spremembe v modnem svetu in dejstvo, da je vsaka ženska na svoj lasten način čudovita. Manekenke, ki so nastopile na fotografijah, so zbrali z vsega sveta, od Italije in Velike Britanije ter Nizozemske do Kitajske.

 

Vogue je bil sicer eden tistih, ki so – najbrž bolj javnosti, kot oglaševalcem na ljubo – hitro začeli trobiti v rog, da podpirajo lepoto vseh dimenzij in da so enako naklonjeni vsem postavam, tako suhicam kot plus-size modelom, torej ženskam, ki so lepo okrogle in imajo nekaj mesa okoli kosti. Da govorijo eno, počnejo pa povsem nekaj drugega, se je sedaj izkazalo tudi z aktualno, digitalno obdelano naslovnico.

28-letna Ashley Graham, plus-size manekenka, ki je nastopa tudi za Sports Illustrated, je v ZDA sicer ena od vzornic žensk krepkejše postave. Kot kaže statistika, več kot 67 odstotkov vseh žensk v ZDA nosi konfekcijsko številko najmanj 42 in več.

“To večino ste do sedaj lahko ignorirali, toda po novem želi biti slišana, saj imamo enake pravice, kot suhi ljudje,”

je ob neki priložnosti povedala Ashley, ki se je te dni zagovarjala, da je roko dala na stegno sama od sebe in da ji ni nihče na snemanju ukazal, naj stori tako.

Kendall Jenner, za katero je to druga Vogue naslovnica, na kateri nastopa, meni, da je marčevska številka pomembna, saj kaže, da lepota prihaja v različnih podobah in velikostih. “Vsi smo različni in te razlike so lepe. Vsak od nas je lep,” je dodala. Katerakoli številka že, tudi naše uredništvo meni, da lepota ni samo konfekcijska številka 36 ali 38.

Pri vseh resničnih in otipljivih težavah, ki tarejo ta planet in človeštvo, pa bi se nemara vsi skupaj lahko ukvarjali s pomembnejšimi stvarmi, kot je telesna teža in obseg stegen. Naj bo tako ali drugače, vsi vemo, da niti pretirana suhost niti debelost nista zdravi. Pač pa je pravi odgovor v zmernosti, gibanju, športu, uravnoteženi prehrani. Pri upoštevanju naštetega niti debelosti niti pretirane vitkosti ne bo kot posledice, pač pa bo rezultat zdrava in fit postava.

Če bi Ashley res bila vsak dan na kolesu, ne bi imela toliko celulita

In ko smo že pri tem, za 28 let ima Ashley na stegnih kar precej celulita, ki ga najbrž ne bi bilo, če bi recimo redno tekla ali telovadila. Če pogledamo fotografije v Sports Illustrated in jih primerjamo s slikami paparacev, lahko tudi hitro ugotovimo, da je Ashleyin celulit v ‘športni’ reviji enako temeljito retuširan, da daje koža bolj gladek videz, kot v modni reviji Vogue. Tisto, kar pa je bralce v konkretnem primeru zmotilo, je zgolj dejstvo, da Vogue načeloma zagovarja eno, v resnici pa počne točno nasprotno.

Foto: Dailymail, Pinterest, Instagram, Today


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam