Vpliv življenjskega sloga na imunski odziv

18. november 2021
Vpliv življenjskega sloga na imunski odziv

Vpliv življenjskega sloga na imunski odziv

18. november 2021

Osnova imunskega sistema so bezgavke, tonzile, vranica, kostni mozeg in timus.

O medsebojni povezanosti in zapletenosti imunskega odziva, je še veliko neraziskanega. Za dobro delovanje celotnega sistema sta potrebna harmonija in ravnovesje.

Neposredne povezave med načinom življenja in izboljšanim imunskim odzivom niso bile ugotovljene, vendar so raziskovalci proučevali vpliv dejavnikov, kot so vadba, prehrana in stres, na odziv imunskega sistema.

Najboljše, kar lahko storite za ohranjanje imunskega sistema, je, da sprejmete »strategije zdravega življenja. Te strategije pa lahko vključujejo:

  • Zdrava in uravnotežena prehrana (veliko zelenjave, sadja, ustrezno razmerje hranil)
  • redna telesna vadba
  • vzdrževanje zdrave telesne teže
  • opustitev kajenja
  • zmerno pitje alkohola
  • dovolj spanja
  • izogibanje okužbam z rednim umivanjem rok
  • zmanjševanje stresa

Prehrana in imunski sistem

Uravnotežena prehrana in uživanje priporočenih količin hranil pomagata ohranjati normalno delovanje imunskega sistema.

Vitamini A, C in D ter minerali, vključno s cinkom, imajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Če se prehranjujete uravnoteženo, ni potrebe po jemanju dodatkov. Običajno pa je naša prehrana osiromašena, zato izberite tiste dodatke, ki jih vaše telo potrebuje.

Znano je, da je podhranjeno prebivalstvo bolj dovzetno za okužbe, obstajajo pa tudi dokazi, da pomanjkanje nekaterih mikrohranil spreminja imunski odziv.

Vitamini in minerali

Na primer, pomanjkanje cinka, ki lahko prispeva h kroničnim boleznim, je dokazano negativno vplivalo na odziv imunskega sistema na vnetja pri starejših odraslih.

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomembna za ohranjanje delovanja imunskega sistema.

Jemanje vitamina D je bilo povezano s spremembami v obnašanju imunskega sistema. Jemanje dodatkov vitamina D med nosečnostjo – obdobjem, ko se imunski sistem nenehno spreminja – lahko spremeni imunski sistem novorojenčka tako, da ga zaščiti pred okužbami dihal in astmo.

Raziskave kažejo, da vitamin D aktivira celice T, ki lahko prepoznajo in napadejo rakave celice ter pri nekaterih ljudeh ščitijo pred rakom debelega črevesa in danke. Pri starejših odraslih vitamin D dokazano zmanjšuje okužbe dihal.

Živila, ki vplivajo na imunski odziv

Študije so se osredotočile na to, kako lahko določena živila ali diete vplivajo na imunski odziv.

Topne vlaknine preklopijo imunske celice iz vnetnih v protivnetne, kar nam pomaga pri hitrejšem zdravljenju okužb.

Probiotiki lahko pomagajo preprečevati škodljive učinke širokospektralnih antibiotikov, saj ohranjajo imunski sistem pripravljen za odziv na nove okužbe.

Za ribje olje, bogato z DHA, je znano, da povečuje aktivnost celic B, kar bi lahko bilo obetavno za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Dolgotrajno postenje je bilo povezano z regeneracijo matičnih celic starejših in poškodovanih imunskih celic.

Kurkumin, ki ga najdemo v curryju in kurkumi, lahko pomaga imunskemu sistemu pri čiščenju možganov z beta-amiloidnimi oblogami, ki se pojavljajo pri Alzheimerjevi bolezni.

Visoka vsebnost maščob in kalorij v prehrani sproži odziv imunskega sistema, ki je podoben bakterijski okužbi. Raziskovalci domnevajo, da je zaradi uživanja nezdrave hrane obrambni sistem telesa še dolgo po prehodu na zdravo prehrano agresivnejši, kar lahko prispeva k boleznim, kot sta ateroskleroza in sladkorna bolezen.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic