fbpx

Vse, kar morate vedeti o originalni nanizanki Twin Peaks!

Dogodki, Dogodki, Izpostavljeno, Lifestyle, Novice, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Twin Peaks: čudaška, mračna filmska dežela sanj, posejana z umori, perverzijo in manipulacijo je po 27 letih dobila nadaljevanje!

Kar težko je verjeti, da sem imela komaj 18 let, ko je leta 1990 na TV zaslonih štartala serija Twin Peaks, ki je čez noč postala kultna. Vsi smo jo gledali in se spraševali, kdo je ubil Lauro Palmer. Na večere, ko so predvajali Twin Peaks, so bile ljubljanske ulice dobesedno opustele. Hecno se mi zdi, polnih 27 let kasneje, da se filmske zgodbe režiserja Davida Lyncha spominjam tako dobro, kot bi se vse skupaj dogajalo včeraj, za mnoge stvari iz prejšnjega tedna pa komaj še vem.

Zato pa mi z zanesljivo natančnostjo, kot bi imela popoln posluh (daleč od tega, mimogrede) v spominu še vedno odzvanja prav vsak ton naslovne pesmi z naslovom “Falling” iz uvodne špice serije, ki jo je zložil kultni skladatelj Angelo Badalamenti. O ta zanimivi (selektivni) človeški spomin!

Umorjena Laura Palmer. Kdo jo je, ne izvemo prav do konca

Za povrh sem pri pisanju članka ugotovila, da poznam vsa imena nastopajočih, njihov alter ego oziroma ime junaka/junakinje serije in tudi njihovo pravo ime. Če to ni neverjetno… Redko katera serija sodobnega časa bo imela to magično moč, ki so jo imele nad nami tedanje filmske podobe, ko se je Twin Peaks zdel kot čudaška, mračnjaška dežela sanj, posejana z umori, perverzijami ter manipulacijo. Zdelo se nam je, da smo z liki iz serije dobesedno v sorodu, tako globoko v psiho in značaj smo jih poznali. Naša generacija je doživela najboljše od Twin Peaksa, original torej.

Ekipa se je po 27 letih spet združila za nadaljevanje!

Pričakovati je bilo, da se bo nekoč zgodilo to, kar se je: konec maja je štartala nova serija Twin Peaks, nadaljevanje kultne in v filmskem svetu najvplivnejše uspešnice iz 90. let. Spet je pod serijo podpisan Lynch in nestrpno pričakujemo rezultat njegovega dela. Bo sploh kos originalu ali ga bo celo presegel?

Če ste bili premladi, da bi v 90. letih spremljali izvorno serijo, vam v nadaljevanju članka predstavljam vse mračnjaške, odbite, sumljive, pretirano prijazne, pretkane, čustveno neuravnovešene in zlobne like, pa tudi inteligentne in pravične, ki se bodo pojavili v nadaljevanju novega Twin Peaksa.

# Agent Dale Cooper

Dale Cooper (Kyle MacLaughlin) z Audrey Horne (Sherilyn Fenn), ki je nora na čednega agenta FBI

Karizmatičen, a tudi nadvse čuden agent FBI, ki ga je igral Kyle MacLachlan. V zakotno mestece Twin Peaks pride raziskat uboj Laure Palmer, seksi srednješolke, ki je vodila pikanten dnevnik in se očitno dajala dol s pol moškimi iz mesta. Potencialnih storilcev mrgoli, osumljence, ki se množijo, Dale Cooper vestno snema na diktafon, pri tem vsako poročilo začne z “Diane…”, te pa nikoli ne spoznamo (je to njegova bivša ali že mrtva žena? Je tako dal ime diktafonu?).

Posebnosti: osamljen čudak se spoprijatelji z mestnim šerifom Harryjem. Nor je na češnjevo pito, ki se dobi v restavraciji Double R. Na obiskih in drugod kar naprej zahteva od ljudi ‘eno prekleto dobro skodelico kave’. Agent se na srečo starih gledalcev vrača v serijo…

# Laura Palmer

Laura Palmer je mrtva. Lepotna kraljica in miss se je nekomu zamerila, zato jo je hladnokrvno umoril. Počasi se dviga tančica skrivnosti – Laura je očitno preveč vedela in stegnila jezik, zato je morala umreti. Njen uboj na površino prinese vso grdoto in dvoličnost prebivalcev Twin Peaksa. Stvari bodo za vedno drugačne, kot pred Laurino smrtjo. Kraljica šole, prva na maturi, vrhunska učenka, športnica in popolna prijateljica s stomegavatnim nasmehom, v katero so vsi zaljubljeni ali pa hočejo njeno družbo. A Laurina preteklost je silno temna in izkaže se, da je živela dvojno življenje. Odigrala jo je Sheryl Lee (ta odigra zaradi podobnosti tudi Laurino sestrično Maddie, ki se za krajši čas pojavi v seriji).

Posebnosti: nenavadno kreativno in avtorsko zrelo pisanje dnevnika, katerega vsebine se zdaj vsi bojijo.

# Donna Hayward

Donna Hayward (igra jo Lara Flynn Boyle) je bila najboljša frendica pokojne Laure Palmer, zato hudo trpi zaradi njenega umora in si je za življenjski cilj zadala rešitev primera, z raziskovanjem na svojo roko pa noro živcira agenta Cooperja in mu meša štrene. Toda nenavadno: komaj teden po uboju Laure Palmer začne zvezo s tistim drugim Laurinim fantom Jamesom, ki ga je Laura prikrivala, saj je imela še enega ‘uradnega’. Žal je Flynn Boyle edina iz stare zasedbe, ki je zavrnila sodelovanje v novi nadaljevanki.

Posebnosti: velika kolekcija jaken in oprijetih seksi midi oblek v slogu 50. let; verižno kajenje.

# Bobby Briggs

Uspešnega srednješolskega športnika Bobbyja Briggsa igra sedaj 50-letni in še vedno prekleto čeden Dana Ashbrook, ki je bil v seriji uradni fant Laure Palmer. Atletski Bobby je veljal za slabega fanta kljub angelskemu videzu, zato je bil prvi stanovalec Twin Peaksa, ki so ga osumili za smrt Laure Palmer. Tudi on se je vrnil v serijo.

Posebnosti: menda NAJBOLJŠA pričeska 90. let, ki so jo skušali posnemati vsi fantje v tistem času.

# James Hurley

Motorist James Hurley (igral ga je mladim puncam tiste dobe prav tako privlačni James Marshall) je bil Laurin skrivni fant ali ljubimec, če že hočete, ki je bil edini, ki jo je sploh videl v noči, ko so Lauro ubili. Tudi on se je vrnil na kraj zločina v novi seriji.

Posebnosti: vožnja ‘hudega’ motorja, vselej oblečen v usnjeno jakno, upornik brez razloga… in neverjetno gosti lasje, ostriženi na ježka.

# Audrey Horne

Sherilyn Fenn igra usodno žensko oziroma femme fatale Audrey Horne, seksi naslednico najbogatejše družine v mestu. Audrey se zaljubi v agenta Cooperja in kemija je očitno obojestranska; pomaga mu pri preiskavi in s tem maltretira svojega nadutega očeta.

Posebnosti: z jezikom zna  peclje dveh češenj zavezati v vozel. Stavit grem, da je ta prizor še danes del moške mokre fantazije, v 90. letih so o Sherilyninih ustnicah in jeziku sanjarili milijoni moških. Tudi ona je del nove-stare ekipe.

# Leland Palmer

Prekaljen poslovnež in patrirarh družine Palmer, Laurin oče, ki po umoru svoje ljubljenke zdrsi v blaznost. Odlično ga je odigral Ray Wise. Čeprav starega Palmerja v originalni seriji na koncu prav tako ubijejo, se pojavi v nadaljevanju (hej, to je stvaritev Davida Lyncha in kot avtor lahko naredi, kar se mu zazdi!).

Posebnosti: zaradi šoka ob izgubi hčere je dobesedno čez noč osivel!

# The Log Lady

The Log Lady (igra jo pred dvemi leti preminula Catherine E. Coulson) je jasnovidka, a tudi norica, odvisno, koga v Twin Peaksu bi o tem povprašali. Trdi, da sprejema zakodirana sporočila o okoliščinah Laurine smrti.

Posebnosti: nerazumljivi govori o človeški naravi in tabla s čudaškimi sporočili iz onostranstva. Vidite jo na spodnji fotografiji na levi (z očali).

# Shelly Johnson

Natakarica v restavraciji Double R. Lik Shelly Johnson je odigrala nedolžna in naivna Madchen Amick (zgoraj na sredini), ki ima slabost, da se vedno znova zaplete s slabimi moškimi.

Posebnosti: je čedna, a obenem poročena s kamionarjem Leom, ki je nagle jeze in trde roke. Punca ima tudi afero z Laurinim fantom Bobbijem, ki je prav tako bad boy od pet do glave.

# Harry S. Trueman

Dobričina Harry in šerif ponorelega Twin Peaksa v družbi agenta Cooperja

Harry S. Trueman (igra ga Michael Ontkean) je šerif Twin Peaksa, ki postane partner agenta Cooperja v preiskavi primera ‘Laura Palmer’.

Posebnosti: je dobričina v mestu, kjer mrgoli zlobnežev in čudakov, ki naivno verjame, da je vsak človek v resnici dober. Vrača se tudi v nadaljevanje serije.

# Norma Jennings

Norma Jennings, nekdanja miss Twin Peaksa (igra jo Peggy Lipton) je skupaj s Shelly Johnson solastnica Double R. Zapletena je v ljubezenski trikotnik in po smrti Laure Palmer za  njo stvari postanejo zelo komplicirane. Vrača se v nadaljevanje nanizanke.

Posebnosti: zna skuhati ‘prekleto dobro skodelico kave’ in speče najbolj okusno češnjevo pito. Agent Cooper je zasvojen tako s prvim kot drugim.

 

Foto: IGN.com, Forbes, IMDB, Vulture, ABC, Getty Images, Showtime Networks, The Hollywood Reporter, HBO


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam