fbpx

Vse, kar o Yves Saint Laurentu še niste vedeli!

Izbor urednice, Moda, Novice, slider

Za svojega naslednika sta ga imenovala tako Coco Chanel, kot tudi Christian Dior.

Coco Chanel je leto dni pred svojo smrtjo javno imenovala Yves Saint Laurenta za svojega naslednika. Trdila je, da je sama ženske s svojim ustvarjalnim opusom osvobodila, mladi Yves pa bo nadaljeval njeno misijo.

Ne eden, ampak kar dva muzeja na razkošen, na trenutke pretiran in pompozen način prikazujeta modnega genija ter njegovo delo. Njegov dolgoletni življenjski in poslovni partner Pierre Berge, ki je muzeja v Parizu in Marakešu tudi odprl, se s tem opisom najbrž ne bi strinjal, saj sta muzeja po njegovem mnenju natanko taka, kot si jih modni velikan zasluži.

Čeprav so leta skupnega življenja naredila svoje in sta na koncu Yvesovega življenja ostala samo še poslovna partnerja, mu Pierre nikoli ni nasprotoval in zmanjševal pomena dela modnega genija.
Z veseljem in neutrudno je Pierre zbiral vse, kar je Yves ustvaril.

Ustanovil je fundacijo z njunim imenom, katere osnovna naloga je ohranjati okoli 5.000 modelov, ustvarjenih v razdobju 40. let, v 80 različnih haute couture kolekcijah ter 15.000 modnih dodatkov, ki dopolnjujejo vse modele. Shranjenih je tudi približno 150.000 oblikovalčevih risb in skic, od katerih ni bila nobena zavržena ali izgubljena.

Pierre Berge

Leta 1999 sta se zaradi novih tržnih zakonov, pa tudi zaradi starosti, odločila prodati celoten modni imperij. Pri tem sta s pogodbo zaščitila Yvesovo ime, po kateri nihče razen njega ne sme do njegovega 80. rojstnega dne (1.8.2016) oblikovati visoke mode v njegovem imenu. 22. januarja 2002 sta z retrospektivno modno revijo zaprla salon z visoko modo, Yves pa se je popolnoma umaknil s posla.

Yves Saint Laurent in Pierre Berge

Takrat ustanovljena Fundacija Pierre Berge – Yves Saint Laurent ni samo organizirala tematskih retrospektivnih razstav o oblikovalčevem delu, ampak so gostili tudi druge umetnike, kot so scenarist Bob Wilson, oblikovalec Hedi Slimane in fotograf Andre Ostier. Vse skupaj pa je bila samo uvertura v velik projekt otvoritve dveh muzejev na dveh kontinentih, ki je bil zaključen jeseni leta 2017.

O Yves Saint Laurentu je bilo že napisano vse, bil je izredni talent in popolnoma predan svojemu delu.

Vedno je stal za svojimi odločitvami, tako na poslovnem, kot zasebnem področju in nikoli ni pravzaprav poskušal pojasniti svojih odločitev. Nihče se ne bi branil privilegijev in koristi, ki jih je imel v življenju, vendar pa nismo prepričani, koliko ljudi bi se postavilo v njegovo kožo, vedoč, koliko časa je posvetil delu in v kakšni izolaciji je pravzaprav živel.

Otroštvo je preživel v Alžiriji, nato pa je s pomočjo družinskih prijateljev prišel do dobrih stikov v Parizu. Skupaj s Karlom Lagerfeldom in Valentinom je sodeloval na različnih modnih tekmovanjih in vsakič je eden izmed te nadarjene trojice prejel glavno nagrado.

Yves Saint Laurent in Karl Lagerfeld

Prvo zaposlitev je dobil pri Christianu Diorju, takratnemu absolutnemu vladarju pariške visoke mode. Delo ob boku modnega velikana je do konca življenja štel za veliko čast in privilegij, samo spoznanje z mojstrom Diorjem pa za najbolj srečni trenutek v življenju. Christian Dior ga je imel za svojega naslednika, in ko je kmalu pri Yvesovem prihodu umrl, se je zdelo, da je mladi oblikovalec na mestu prve violine, popolna rešitev visoke mode.

Mladenič se je začel radikalno ukvarjati s svojimi idejami o slogu, zato so se ga v modni hiši kmalu znebili na zelo nepošten način. Izkoristili so dejstvo, da bi se moral prijaviti v alžirsko vojsko, saj je v tem času tam potekala državljanska vojna. Še danes nam ni znano, ali ga je bolj prizadel čas, preživet v vojski, ali dejstvo, da so ga pri Diorju zamenjali z bolj umirjenim in predvidljivim Marcom Bohanom. Takrat se je začela tudi njegova bitka z drogami in alkoholom, s katero se je boril do konca življenja.

Da si je opomogel od ponižanja in se vrnil na delo, tokrat za svojo lastno znamko, se lahko zahvali mlademu odvetniku Pierru Bergeju, s katerim se je zapletel v ljubezensko razmerje. Pierre ga je zastopal pri tožbi modne hiše Dior in s pridobljeno odškodnino sta ustanovila blagovno znamko Yves Saint Laurent. Zvezda je bila rojena!

S predstavitvijo prve kolekcije leta 1962 se je začelo 40-letno potovanje, v katerem ni manjkalo vzponov in padcev, vendar je bilo po zaključku njegove kariere jasno, da je v modi pustil izjemen pečat.

Saint Laurent se je iz visoke mode umaknil leta 2002 in zadnjih šest let življenja preživel popolnoma umirjeno v svojih razkošno opremljenih domovih v Parizu in Marakešu. 1. junija 2008 je, na svojem pariškem naslovu 55, Rue de Babylone, umrl za posledicami možganskega tumorja, obkrožen z najtesnejšimi prijatelji, Pierrom Bergejem, Lou Lou de la Falaise in Betty Catroux.

Pokopan je v njegovem ljubljenem Marakešu, v Parizu pa so mu priredili državniški pogreb. Na maši zadušnici so bili prisotni vsi njegovi prijatelji iz sveta mode in filmske industrije, v spremstvu svoje soproge Carle Bruni, Yvesove priljubljene manekenke, se je od velikana mode poslovil tudi sam francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

V pariškem muzeju si obiskovalci lahko ogledajo njegov studio, mizo, za katero je ustvaril nešteto skic, s katerimi se je oblikovala tako imenovana YSL klasika, kamor sodijo smoking, kombinezon, trenčkot in safari jakna.

Obiskovalci lahko vidijo nastanek njegove prve kolekcije visoke mode pod lastnim imenom in kako se je skozi 40 let in 80 kolekcij razvijal njegov trajni navdih s pomočjo dveh kontrastov, črne in bele barve.

Maroški muzej pa približuje Yvesova intimna doživetja te države, kjer je odkril čarobnost barv in dramatičnost prefinjenih barvnih kontrastov, ki jih v izobilju premore ta del sveta.
Od prvega dne sta oba muzeja preplavljena z modnimi romarji iz celega sveta.

Priznati moramo, da je samovoljni in velikokrat despotsko nastrojeni Pierre Berge leta 1962 naredil odlično potezo z odločitvijo, da bo YSL postal najbolj prepoznan logotip na svetu. Kronski dokaz sta nedvomno muzeja na Avenue Marceau v Parizu in na Rue SYves Saint Laurent v Marakešu.

 

Foto: Profimedia, APF


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam