fbpx

Vse najboljše za rojstni dan, Marilyn Monroe!

Dogodki, Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Odnosi, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

MM brez javnega odobravanja in žarometov slave ni znala živeti in ta ambicija je iz nje naredila eno največjih filmskih zvezd.

Avtorica: Dragica Sušnik

Pokojna ameriška igralka, fotomodel in najbrž najbolj slavna blondinka na svetu bi 1. junija praznovala 92 let, če bi jih seveda doživela. Umrla je namreč v starosti 36 let v še vedno ne docela pojasnjenih okoliščinah (kriva naj bi bila zastrupitev z uspavali, a so mnogi zaradi vpletenosti Kennedyjevega klana večkrat namigovali, da je šlo za naročen uboj) in tudi zaradi tragičnega konca na višku lepote in slave je postala še bolj kultno ime, usodna ženska in sloveča po vsem svetu.

Čeprav ji ne odrekamo nadarjenosti, je bila Norma Jeane Mortenson, kakor ji je bilo v resnici ime, predvsem produkt svojega časa in tedanjega trenda hollywoodske kinematografije. Da je bila v resnici rjavolasa, tudi vedo že vsi, prav tako, da je bila intimno zapletena z obema Kennedyjema, predsednikom Johnom F. in njegovim bratom Robertom, ki so ga bližnji klicali Bobby. Trojica si ni delila samo Marilynine postelje, ampak tudi tragično usodo: slavna MM je končala, kot smo opisali, predsednik in njegov brat pa sta bila oba še relativno mlada žrtvi politično motiviranega atentata.

Pustimo ob strani to in tudi dejstvo, da je MM zapela Johnu F. ‘Vse najboljše, gospod predsednik’, nakar si jo je že med gledanjem njenega pevskega nastopa John poželel do te mere, da je zanjo tvegal tako kariero kot tudi ogrozil zakon z Jacqueline Kennedy, kasneje poročeno Onassis.

Osredotočimo se na dejstvo, da je londonska galerija Proud te dni razstavila redke, malokrat videne portrete Marilyn Monroe pod naslovom ‘Up Close With Marilyn: Portraits by Milton H. Greene’ ob njenem nesojenem rojstnem dnevu. Kalifornijski fotograf Milton H. Greene (preminul je leta 1985) je slavno filmsko boginjo postavil v 50 različnih življenjskih situacij, skupno pa je iz tega nastalo več kot 3000 njenih portretov.

Usodna plavolaska na fotografijah izraža ranljivost in obenem koketira s publiko. MM brez javnega odobravanja in žarometov slave ni znala živeti in ta ambicija je iz nje naredila eno največjih filmskih zvezd. Njena postava v obliki peščene ure zapeljuje, ženska čutnost pa je zavita v avro skoraj otroške nedolžnosti.

Marilyn Monroe je postala večni seks simbol ne samo zaradi seksapila, ki ga je izžarevala, ampak tudi zato, ker je pred filmsko kamero pokazala žensko neodvisnost in moč na način, kot še nobena igralka pred njo.

Zanimiva razstava, ki je vredna vaše pozornosti, če boste kmalu obiskali London, prikazuje podrobnosti zasebnega življenja slavne Marilyn Monroe, ki je prehitro minilo v znamenju glamurja, igralkine karizme in posebnega šarma, vse našteto pa je prispevalo k njenemu uspehu in neverjetni priljubljenosti tako pri moškem kot ženskem občinstvu vseh generacij.

 

Foto: Milton H. Green, Fashion.hr, Houston Chronicle


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam