fbpx

Za njo so kričali oboževalci in tekli paparaci. Sama pa se je zrušila kot hišica iz kart!

Znani

Včeraj pred devetimi leti nas je zapustila ena izmed najbolj nadarjenih glasbenih zvezd – Any Winehouse.

Amy Jade Winehouse se je rodila 14. septembra 1983 v Veliki Britaniji. Bila je pevka in tekstopiska pristnega sloga, ki je združeval soul, jazz in blues.

Zaradi močnega glasu ter načina petja večinoma avtobiografskih pesmi, so številni ostali brez besed. Sploh, kadar je pela v živo. Da, Amy je to pokazala neštetokrat na svojih nastopih, na katerih je bilo občinstvo v deliriju.

S svojim drugim albumom je Amy osvojila svet. Večkrat se je znašel na vrhu seznama britanskih albumov, bil pa je tudi na 7. mestu Billboardovega seznama 200 najboljših albumov v Združenih državah Amerike.

Bil je najbolj prodajan album leta 2007, samo v Britaniji je bilo prodanih 1,85 milijona izvodov. Ta album je ustvaril tudi več singlov, ki so zaznamovali kariero mlade pevke. Na prvem mestu je nedvomno skladba Rehab, ki jo je revija Times razglasila za najboljšo pesem leta 2007. Amy je postala svetovno znana.

In medtem ko je kariera strmo naraščala, se je Amy iz dneva v dan sesedala kot hišica iz kart.

Njena starša sta se ločila, ko je bila stara 9 let in to jo je močno prizadelo. Ta travmatična in boleča izkušnja ji je sledila kot senca skozi življenje in je služila kot opravičilo za samouničenje, ki so jo še dodatno povzročali alkohol, droge in pomirjevala.

V času, ko sta alkohol in droga postala dnevna Amyjina rutina, se je razvila tudi prehranska motnja – anoreksija, ki se je prvič pojavila, ko je bila pevka stara 15 let.

V tem oslabljenem in krhkem telesu so alkohol in narkotiki terjali dnevni davek, pri čemer so Amyjino telo tako uničili, dokler ni popustilo. Njena duša je bila že dolgo mrtva zaradi vsega, kar je nosila v sebi. Ni si več želela čutiti, saj je bilo to, kar je čutila, zanjo neznosno. In vse, kar je želela v življenju, je bilo – biti ljubljena. Žal se ji ta želja ni uresničila.

Zadnji njen koncert je bil 18. junija 2011 v Beogradu. Amy je bila v tako obupnem stanju, da ni mogla niti stati, kaj šele peti, zato so koncert po nekaj poskusih petja, prekinili.

Amy je umrla v starosti 27 let in se je tako pridružila tragičnemu klubu 27, v katerem so Kurt Cobain, Janice Joplin, Jim Morrison, Brian Jones, Robert Johnson in drugi …

Foto: Profimedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam