Čeprav lahko v trgovinah ali celo na tržnici celo leto najdemo iste pridelke, je najboljši način za uživanje sadja in zelenjave neposredno po obiranju. Sezonski pridelki od lokalnih pridelovalcev, ki niso prepotovali dolge razdalje do vašega krožnika, so nedvomno najbolj sveži in zdravi.
Za razliko od izvensezonskih pridelkov, ki se pobirajo zgodaj, da se odpošljejo in razdelijo v trgovine, so pridelki, pobrani na vrhuncu zrelosti, tudi boljšega in bolj polnega okusa. Težko bi sploh primerjali zimske jagode iz trgovine s sveže obranimi pomladnimi jagodami z vrta.
Prav tako boste z uživanjem sezonskih pridelkov bolj usklajeni z naravo, saj boste svojemu telesu omogočili, da dobi vse, kar v tistem letnem času potrebuje.
Nabor hranilnih snovi
Vsaka sezona prinaša svoje sadje in zelenjavo, ki zagotavlja paleto hranilnih snovi. Poletni izdelki imajo na primer veliko vode in vlaknin, medtem ko so zimski izdelki bogati z vitamini in minerali.
Sezonsko prehranjevanje vam bo med drugim pomagalo zagotoviti, da boste jedli raznoliko sadje in zelenjavo celo leto, s čimer boste povečali vnos hranil.
Sezonsko prehranjevanje je dobro tudi za okolje
Zaradi primernega vremena in ustreznih pogojev se količina nepotrebnih kemikalij, ki prehaja v našo vodo, s sezonskimi pridelki občutno zmanjša, njeno pridelovanje pa zahteva manj energije. Nasprotno pa pridelava izdelkov izven sezone zahteva uporabo rastlinjakov ali drugih energetsko intenzivnih metod, ki umetno ustvarjajo pogoje za rast.
Kupovanje sezonske hrane bo koristilo tudi vaši denarnici, saj so pridelki znotraj svoje sezone zaradi velike količine dostopni po nižjih cenah.
Nenazadnje pa boste s sezonskim prehranjevanjem pomagali lokalnim pridelovalcem.