fbpx

Zakaj je brezglutenska dieta nevarna kaprica?

Fit, Izpostavljeno, Lifestyle, Novice, Prva stran, trend, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Strokovnjaki trdijo, da je brezglutenska dieta samo še ena kaprica znanih in slavnih, hujšati pa ne pomaga.

Ko je izšla avtobiografija Novaka Đokovića, trenutno drugega najboljšega tenisača na svetu, so ljudje z zanimanjem prebrali, da je vrhunski igralec srbske narodnosti šele takrat, ko je prešel na povsem brezglutensko prehranjevanje, menda naredil tisti bistveni korak, ki ga je pripeljal v sam svetovni vrh tega športa.

Tudi mnogi zvezdniki po novem prisegajo na uspeh brezglutenske diete. Med njimi so Victoria Beckham, Miley Cyrus in Gwyneth Paltrow (na uvodni fotografiji), ki so nehale jesti testenine, kruh, sladice in podobne reči, da bi z že tako previtkega telesa snele še kak kilogramček.

Miley Cyrus trdi, da je shujšala samo zaradi upoštevanja brezglutenske diete

Na drugi strani je tabor prehranskih strokovnjakov, ki opozarjajo, da z odstranjevanjem glutena iz živil ne dobimo kar avtomatično kakovostnejše (pre)hrane in da je hujšanje s pomočjo t.i. brezglutenske diete samo še en mit in kaprica slavnih.

Škodljivo delovanje glutena

Tisti, ki so zares zboleli za celiakijo, imajo seveda vse razloge, da kupujejo zgolj živila, ki ne vsebujejo glutena. Brezglutensko prehranjevanje je za njih vsakodnevna resničnost, s katero bodo morali živeti do konca. Strokovnjaki to priznavajo kot neizpodbitno dejstvo, a kaj, ko se slavni za brezglutenska živila odločajo predvsem zaradi trendovskih kapric!

Gluten je beljakovina, ki se nahaja v večini nam znanih žitaric, je zelo poceni snov in je lahko dostopen. Predelanim oziroma industrijskim živilom prav gluten daje obliko, volumen in kompaktnost, zato ga na smolo bolnikov s celiakijo prehrambena industrija zelo obilno uporablja; sčasoma je postal gluten tudi pomemben del prehranskih barvil, konzervansov ter aditivov, zato ga najdemo celo v živilih, kjer ga potrošniki in uporabniki niti slučajno ne bi pričakovali.

Bolniki s celiakijo ne prenesejo te beljakovine, zato so na gluten alergični. V njihovem organizmu lahko gluten resno poruši imunski sistem oziroma povzroči poškodbe tankega črevesa, to dvoje pa je popolnoma povezano, saj prav v črevesju nastaja največje število imunskih celic, ki nas branijo pred vdorom številnih okužb in povzročitelji bolezni. Za te bolnike je dosmrtna brezglutenska prehrana edina možnost, če želijo živeti kolikor toliko kakovostno življenje.

Brez glutena, a do petkrat več maščob

Nove znanstvene raziskave kažejo, da gluten v določenih količinah tudi pri načeloma zdravih ljudeh, ki dobro prenašajo gluten, lahko povzroči prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu, napihovanje, zaprtje in trdo odvajanje blata, ali pa tudi drisko; z glutenom je povezana tudi hitrejša utrujenost.

Vseeno pa brezglutenske diete ne bi smeli nekritično sprejemati z odprtimi rokami. Prehrambeni izdelki, iz katerih je bil z določenim tehnološkim postopkom izločen gluten, lahko namreč vsebujejo tudi do petkrat več maščob, je pokazala omenjena raziskava.

Victoria Beckham je zahtevna, ko gre za nakupovanje živil

Zato strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da z odstranitvijo glutena živilo sama po sebi še ne postane kakovostnejše in da s pomočjo take diete takorekoč ni možno shujšati – gre za le še eno modno muho na temo izgubljanja odvečnih kilogramov, kakršnih je bilo že na desetine in so jih ponavadi vedno popularizirali prav znani oziroma slavni. Gre torej zgolj za mit, zmoto in kaprico, tako pravi znanost in pika.

 

Foto: The Guardian, Celebrity reporter, Delicious, NY Daily News, Celebuzz


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam