fbpx

Zakaj je Brigitte Bardot postala usodna igralka v zgodovini filma

Lifestyle, Prva stran, Tuja scena, Znani

Plavolaska čutnih, polnih ustnic, pravilnih potez in z ljubkimi pegicami na nosu je v hipu osvojila gledalce po vsem svetu…

Letos je usodna ‘Brižitka’ dopolnila 83 let, še posebej simpatično pa je bilo njeno praznovanje 70. rojstnega dne, ko je ob nekaj kozarcih šampanjca izjavila: “Hvala bogu, da sem vstopila v osmo desetletje!”

Malokatera igralka je bila v svoji mladosti tako privlačna, kot Brigitte Bardot, ki je veljala za eno najlepših žensk na svetu. V življenju je dala skozi marsikaj, zaljubljala se je, poročala, ločevala in iz osebe, ki je v mladosti nosečnost primerjala s tem, da “je biti noseč tako, kot bi imel tumor v trebuhu”, postala goreča borka za pravice živali.

Nekdanja lepotica, ki so jo oboževali milijoni moških, je povedala:

“Hvala Bogu, da mi je dovolil, da se postaram. Res pa je, da bi mi bolj ugajalo, če bi jih še vedno imela 30. Vseeno sem z veseljem sprejela starost, saj je to del časa, ki mineva. Danes bi ženske rade za vsako ceno ostale mlade in se zatekajo h kirurgiji. Vse so podobne druga drugi… No, jaz pa pravim, popolnost je strašno dolgočasna.”

Tako pravi igralka, ki se veseli življenja tudi v starosti. Mi pa poglejmo, zakaj je slovita BB tako posebna. Treba je vedeti, da je vse do takrat, ko se je pojavila plavolasa boginja, Hollywood zviška gledal na evropsko filmsko produkcijo. Nobena igralka se mu ni zdela dovolj zanimiva, seksepilna ali glamurozna, da bi jih postavil ob bok svojim igralkam. BB je v trenutku osvojila vse – tako francoski in evropski film, kot Hollywood.

BB in Günther Sachs

Brigitte Anne-Marie Bardot se je rodila 28. septembra 1934 v Parizu materi gospodinji Anne-Marie ter očetu industrialcu Louisa Bardotu v strogo verni družini, vzgojili so jo nadvse konzervativno, kar pa ji v 20. in 30. letih ni preprečevalo, da se je obnašala kot osvobojena ženska, niti to, da je v zrelih letih in na starost postala – konzervativna. A vsekakor je konzervativnost nekaj, kar zagotovo pride z leti in temu malokdo ubeži.

Brigitte Bardot in Sacha Distel

Kot mladenka je rada pokazala svoje božanske obline, prelepo telo in čudovit obraz, kar nas lahko samo veseli, saj smo bili tako deležni redke lepote, slednjo pa vsi občudujemo. V mladosti se je ukvarjala z baletom, kar je njenim gibam dalo gracioznost, nastopala je v Conservatoire Nationale de Danse, a njena lepota ni ostala neopažena, pa je že pri rosnih 15 postala fotomodel in že takoj na začetku krasila naslovnico modne revije Elle. Na tej fotografiji sta jo opazila režiser Marc Allegret in njegov asistent Roger Vadim, kar je BB obrnilo življenje na glavo in jo izstrelilo med zvezde.

Debitirala je leta 1952 v filmu Le Trou Normand, prvo glavno vlogo je odigrala v filmu La Lumiere d’en Face (Luč čez cesto) leta 1955, angažma v En Effeuillant la Marguerite (Trganje marjetic) že naslednje leto pa ji je za vse čase zagotovil vlogo seks simbola. Roger Vadim ji je dal vlogo v filmu, ki je njeno lokalno slavo spremenila v globalno: le kdo od nas si ni vsaj enkrat ogledal mojstrovine In bog je ustvaril žensko (And God Created a Woman), ki je BB leta 1956 prinesla svetovno slavo in prve milijone.

igralka z Rogerjem Vadimom

Že nekaj let pred tem sta se Roger in Brigitte usodno zaljubila in Roger jo je zaprosil za roko. Ker dekletu, tedaj staremu 17 let, starši niso dovolili poroke, se je BB takrat še kot mladoletnica prvič poskusila ubiti. Starša sta ji zaradi tega izsiljevanja dala dovoljenje, pa je z 18-imi postala soproga Rogerja Vadima.

Zaradi naravne lepote in zapeljivosti je kaj hitro postala konkurenca ameriškemu seks simbolu, Marilyn Monroe. Obenem pa je BB odločilno prispevala k večjemu zanimanju hollywoodskih filmskih producentov za izdelke evropske kinematografije.

V poklicnem življenju sta Brigitte in Roger odlično sodelovala, v zasebnem življenju sta imela težave: Brigitte je imela ljubezensko afero s soigralcem iz filma In bog je ustvaril žensko, Jeanom Louisem Trintignantom, ki je bil tedaj prav tako poročen. Ljubimkala sta dve leti, dokler niso njega vpoklicali v vojsko, BB pa je spoznala pevca Gilberta Becauda.

Ni čudno, da sta se zato po petih letih zakona BB in Roger Vadim ločila, a sta nadaljevala skupno sodelovanje tudi po ločitvi. Po uspehu v komediji La Parisienne (Parižanka) je zaigrala v Vadimovem filmu Les bijoutiers du clair de lune, v angleščini pa je prvič zaigrala v Paris by Night s Frankom Sinatro v glavni vlogi.

Dve leti po ločitvi se je vnovič poročila, tokrat z igralcem Jacquesom Charrierjem. Leto po poroki se jima je rodil sin Nikolas Jacques Charrier, s katerim si igralka nikoli ni bila blizu (ni čudno, glede na njene primerjave nosečnosti s tumorjem). Že leta 1962 sta se s Charrierjem ločila.

Slava ji je prinesla tudi temne plati, denimo vdore njenih oboževalcev v hišo, kjer je živela. Čeprav so se v njenem objemu znašli številni slavni moški, tudi pevec Serge Gainsbourg in producent Bob Zagury, je to ni osrečilo, v enem od intervjujev je priznala, da je bila prav zaradi bremena slave večkrat pred tem, da si vzame življenje.

“Lahko ste bosi, pa ste srečni. Jaz sem imela vse, pa sem bila nesrečna. Pravi čudež je, da sem še živa,”

je dejala igralka že leta 1974, na predvečer svojega 40. rojstnega dne, ko se je umaknila iz igralstva in popolnoma spremenila svoje življenje ter navade.

Vseeno so ji paparaci še naprej sledili, leta 1983 je izšla knjiga o njenem življenju, kar jo je spet spravilo v depresijo, poskus samomora pa ji je preprečila hišna pomočnica. Tretjič je bila poročena z nemškim milijonarjem in plejbojem Güntherjem Sachsom, z njim ni bila dolgo, a ji je ostal v najlepšem spominu. Ko je leta 2011 Sachs sam končal svoje življenje, jo je to zlomilo. Günther je namreč ostal njen dober pijatelj in ji pomagal pri njenem dobrodelnem skladu.

BB in njen zadnji mož Bernard d’Ormal

Nazadnje se je poročila leta 1992 z Bernardom d’Ormalom, s katerim je še danes skupaj. V zadnjih desetletjih je BB predvsem zagovornica pravic živali, leta 2004 pa je izdala svojo knjigo Krik v tišini, zaradi kontroverznih izjav jo je pariško sodišče kaznovalo zaradi širjenja rasne nestrpnosti, ker je na politično nekorekten način izrazila zaskrbljenost zaradi infiltracije islamskih ekstremistov v Evropo.

 

Foto: The Rake, Rotten Tomatoes, 59 Magazine, Vogue, Elle, The Red List, IMDB


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam