fbpx

Zakaj je Meghan Markle v roza kreaciji brez rokavov kršila dvorni kodeks oblačenja?

Moda, Znani

Novopečena vojvodinja susseška je bila v obleki brez rokavov in z dvorednim zapenjanjem na gumbe prav zares videti čedna, ne glede na stroga pravila oblačenja, ki (še vedno) veljajo v britanski kraljevi družini.

Že odkar je postala dekle, nato zaročenka, kasneje pa še soproga britanskega princa Harryja, je Meghan Markle pod drobnogledom javnosti in medijev. Vsi sledijo njenim javnim izjavam; pa tudi, kako se obnaša do drugih članov dvora, do moža in javnosti, ki Meghan obožuje; kako sprejema stroga pravila kraljeve družine in se jim prilagaja; v kakšnih odnosih je s pomembnimi člani britanskega dvora, itd.. In ker je Meghan obenem lepo ter mlado dekle, so na delu ves čas še modni kritiki, tako tisti po dolžnosti kot povsem amaterski, ki spremljajo Meghanin stil oblačenja ob različnih priložnostih.

Kljub pritiskom nanjo ter nenehni izpostavljenosti očem ji vedno uspe zasijati s svojo gracioznostjo ter eleganco. Mlada vojvodinja je žareča, vesela in samozavestna. Meghan je res posebno dekle, saj dokazuje, da pravila obstajajo zato, da jih kršimo. Ne le, da je na britanski dvor prišla kot ločenka, da je bila prej uspešna hollywoodska igralka (zato je bila finančno preskrbljena še pred princem Harryjem ), ampak je denimo tokrat v oblačilu brez rokavov pokazala tudi, da ji ni kaj dosti mar za tog ter davno preživet večstoletni kodeks oblačenja, ki ga je postavil strogi britanski dvor, če njegovi člani nastopijo v javnosti.

Če so ji odpustili prej naštete pomanjkljivosti, ki jih monarhi ter monarhinje v ‘starih časih’ ne bi niti najmanj tolerirali, le zakaj ne bi zamižali še ob njeni ljubki obleki (drugi trdijo, da to ni obleka, pač pa da gre v resnici za trench iz lahke tkanine) brez rokavov, ki je razkrila gole roke, pa čeprav te vrste oblek dvorska pravila ženskemu delu britanske kraljeve družine še vedno prepoveduje. Mlada vojvodinja pač rada sama postavlja ali kroji pravila in zato je te dni javnost presenetila v nežni pudrasto roza obleki na dvoredno zapenjanje s pasom, ki ga je spela v vozel.

Meghan z možem, princem Harryjem, ki nosi naziv vojvoda susseški

V družbi moža je Meghan prispela v London na razstavo v čast Nelsonu Mandeli ob 100-ti obletnici njegovega rojstva, ki so jo odprli v stavbi Southbank Center. Ta dogodek je bil za mlado damo, ki je bila, še preden je spoznala Harryja, že zagreta aktivistka za človekove pravice, pomemben tudi zato, ker ima Meghan temnopolte prednike.

Vojvodinjo in vojvodo je Andrew Mlangeni, vitalni 93-letni aktivist in nekdanji politični zapornik močno navdušil

Kraljevi par je med tem obiskom razstave spoznal 93-letnega Andrewa Mlangenija, ki je bil dober  Mandelin prijatelj. Andrew Mokete Molakene (to je njegovo pravo ime), ki ga vsi kličejo Andrew Mlangeni ali celo kar Mlangeni, je bil zaradi nasprotovanja tedanji politični ureditvi v južnoafriški republiki tudi sam 27 let zaprt, podobno, kot Mandela. Čeprav je preživel hude čase in dolga leta mučenja v zaporih, je še vedno pokončen in čil.

S svojo udeležbo je mladi vojvodski par na tem dogodku obenem simbolno počastil dolgoletno prijateljstvo med kraljico Elizabeto II. in Nelsonom Mandelo. Mandela je po osvoboditvi iz zapora leta 1990 večkrat obiskal britanski kraljevi dvor, kjer je bil nadvse dobrodošel gost in vedno najtopleje sprejet, saj ga je kraljica Elizabeta II. zelo spoštovala ter cenila.

Obleka House of Nonie še od zadaj, salonarji so znamke Dior, torba pa Mulberry

A vrnimo se raje še k obleki mlade vojvodinje. Omislila si je spodobno dolgo, kar se tiče dolžine; dvoredno se zapenja na gumbe in je delo kanadske modne znamke House Of Nonie (točno to obleko, ki jo je nosila Meghan, si lahko ogledate in izveste ceno, če kliknete zgoraj na modro označeno besedilo, op.). Čudovit izbor, kajne? Model je iz letošnje kolekcije znamke House Of Nonie za pomlad/poletje 2018, nežna pudrasto roza prelepo poudari Meghanino polt. Oblačilo brez rokavov smemo nositi zdaj v vročih dneh vsi, le Meghan bi morala bojda (trdijo kritikastri) “bolj razmisliti, če ni s tem koga užalila ali prizadela”, ker je prekršila dvorna pravila oblačenja v javnosti.

Ljubka in romantična kreacija na preklop se dvoredno zapenja na velike gumbe, ima poudarjen ovratnik (ta se nadaljuje tudi na hrbtni del, zato obleka od zadaj zares spominja na trenč plašč…) in pas, ki ga je mladenka zavezala v pentljo. Kreacija res poudari Meghanino popolno ter vitko postavo. To trendi oblačilo je črnolasa lepotica skombinirala še z modnimi salonarji modne hiše Dior (model Dioressence) z visoko peto ter torbico znamke Mulberry, model Clifton, v barvi Rosewater, ki je bila usklajena z oblačilom.

Kar se tiče zunanjega videza ter lepotičenja, se je Meghan odločila za najbolj varno možnost: naraven videz oziroma t.i. nevidno ličenje. Malenkostno je z maskaro poudarila trepalnice, sicer pa je bil make-up diskreten. Če omenimo še pričesko, Meghan se je odločila za nizko speto figo, iz katere je nagajivo ušel kak las. Se strinjate, da je bila kljub ‘kršenju dvorskih pravil’ v tej opravi in podobi nadvse ljubka?

 

D. S.

Foto: Profimedia, Daily Mail, Hollywood Life, YouTube, Evening Standard


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam