fbpx

Zakaj je oče boljši starš od mame?

Odnosi, Prva stran, Style Mama

Se očetje bolje znajdejo v starševskih vodah?

Načini, kako očetje ali mame pristopijo k starševstvu so različni, ne moremo govoriti o tem kdo je boljši starš. Zagotovo pa obstajajo stvari, ki jih očetje počnejo bolje kot mame in obratno. Velikokrat bi mame rade, da nam očetje sledijo pri vzgoji, saj menimo, da je tak pristop najbolj pravilen pa temu ni tako. Njihov vzgojni pristop je velikokrat potreben in posledično tudi pravilen za naše otroke.

Pač obstajata dva načina starševstva, pomembno je, da ju prilagajamo potrebam otroka in, da se stila dopolnjujeta. In kaj je tisto, kar očetje počnejo bolje od mam in tisto, kar znajo samo oni, čeprav se nam zdi to včasih neumno in nezrelo?

Obnašajo se kot otroci

Se tudi ve velikokrat ob pogledu na vašega partnerja med igro z otroki vprašate, kdo je največji otrok med njimi. Vas velikokrat skrbi za vašega otroka, ko mu njegov oče iz rok puli mikrofon, ker pač misli, da dobro poje in obuja svoje sanje iz otroštva? Ne bojte se, vaš partner ni izjema. Skoraj vsakemu moškemu gre “afnanje” veliko bolje od rok, kot mamam. Ker enostavno niso obremenjeni z vsakodnevnimi opravili, kot so kuhanje, pospravljanje, se oni lažje sprostijo in igrajo z otroki.

Ne skočijo takoj, ko otrok zajoka

Že ko svojega dojenčka navajate na spanje v svoji sobi, se ob joku dojenčka, joka tudi mama. Ste tudi ve živčne, ko vaš partner medtem, ko otrok joka, mirno leži v postelji in prebira svoje e-pošto ali pa celo spi? Očetje na otroški jok nikoli ne reagirajo tako hitro, kot mame. Očetje so pri teh stvareh veliko mirnejši in se o dani situaciji vedno prepričajo predno ukrepajo, s tem pa otrokom omogočajo, da se sami umirijo in potolažijo, kar je prav.

Otrokom pustijo, da tvegajo

Med plezanjem na igrala, posteljo ali stole, smo mame kar naprej na trnih in nam je kar težko gledati otroka, ker razmišljamo o tem, da se bo pri tem poškodoval. In kar ne gre nam v glavo zakaj otrok pleza ravno tam, kjer je najbolj nevarno. Očetje na to gledajo popolnoma drugače. Svojim malčkom zaupajo in pustijo, da raziskujejo in preden jih primejo, jih pustijo, da sami najdejo ravnotežje. Morda se moramo mame vprašati, ali je igra res tako nevarna, ali me tega enostavno ne moremo gledati.

Bolj zaupajo sebi, kot strokovnjakom

Mame svoje sposobnosti velikokrat primerjajo z ostalimi in odgovore na svoja vprašanje velikokrat iščejo drugje. Očetje pa zaupajo sami sebi. Njihov način reševanja težav, sploh če je uspešen, je pravilen, zato ga velikokrat težko zamenjajo za kaj novega.

Ignorirajo podrobnosti

Vsako jutro znova iščete kombinacijo oblačil, ki bo najbolj ustrezala vašemu malčku? Jaz jo, in verjamem, da večina mam tudi, očetje pa temu ne posvečajo prav nobene pozornosti. Pri otroku verjetno ne bodo opazili, da mu laski že lezejo v oči, ne bodo mu vsakič umili rok in ne bo jih motilo, da je otrok umazan okoli ust. In ravno zaradi teh majhnih podrobnosti, s katerimi se očetje ne obremenjujejo, lažje plujejo v starševskih vodah.

Foto: Pinterest

 

 

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam