Zakaj je pitje čaja tako zdravo?

05. september 2024

Zakaj je pitje čaja tako zdravo?

05. september 2024
Foto: Pexels
Zakaj je pitje čaja tako zdravo?

Zakaj je pitje čaja tako zdravo?

05. september 2024
Foto: Instagram @marine_audineau

Mnogi posegajo po skodelici čaja, ko se želijo zbuditi, sprostiti ali pogreti v hladnih dneh, uporaba čaja v medicinske namene pa je v naši kulturi pogosto zanemarjena. Preberite, pri kakšnih zdravstvenih težavah vam lahko pomaga.

Kitajska, indijska in druge kulture so znane po običajih pitja čaja, njegove zdravilne učinke pa poznajo že več kot tisoč let.

Koristi čaja so presenetljivo široke, od zdravja jeter in prebave do metabolizma in razpoloženja. Čaj vsebuje polifenole, antioksidante, ki dajejo čaju okus in pozitivno vplivajo na zdravje.

Foto: Pexels

Zeleni čaj

Zeleni čaj zasluženo velja za eno najbolj zdravih pijač na svetu. Zaradi visoke koncentracije antioksidantov lahko ščiti pred rakom, blagodejno vpliva na spanec, zmanjša tveganje za bolezni srca, izboljša delovanje možganov, pomaga pri izgubi maščobe in zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen.

Beli čaj

Beli čaj je najmanj predelana sorta čaja, ki prav tako vsebuje veliko antioksidantov, raziskave pa kažejo, da je lahko učinkovit pri zaviranju širjenja rakavih celic. Poln je tudi polifenolov, ki pomagajo zmanjšati kronično vnetje tako, da ščitijo pred poškodbami prostih radikalov.

Foto: Pexels

Črni čaj

Zahvaljujoč kombinaciji visoke vsebnosti kofeina in L-teanina vam črni čaj pomaga, da se prebudite in ostanete osredotočeni, zato je mnogo bolj zdrava alternativa kavi. Prav tako pa zmanjšuje tveganje za bolezni srca, uravnava raven sladkorja v krvi in podpora zdravje črevesja.

Zeliščni čaj

Zeliščni čaji, kot sta na primer kamilica in poprova meta, imajo prav tako številne koristi za zdravje. Kamilični čaj je namreč odličen za pomiritev, medtem ko pitje čaja iz poprove mete pozitivno vpliva na prebavni sistem. 

Foto: Pexels

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic