fbpx

Zakaj je vedno več žensk obsedenih s povečanjem ustnic?

Izbor urednice, Lepota, Novice, slider

V današnjem času se zdi, da je povečanje ustnic postalo tako rutinsko, kot beljenje zob in ga z lahkoto izvedemo tudi med malico.

Povečanje ustnic s polnili je danes skoraj tako pogost postopek kot beljenje zob. Kako smo prišli do te stopnje? Raziskujemo, kako in zakaj je ta lepotni poseg zajel svet.

Nekateri trendi vstopijo v lepotni svet čez noč, se za kratek čas infiltrirajo v vsa družbena omrežja, nato pa kmalu odidejo v pozabo. Obstajajo pa trendi, ki preživijo celo desetletje in so med glavnimi nosilci pojma lepote.

Spomnite se samo močnih in širokih obrvi, povečanja prsi v najmanj D košarico in v zadnjem času, povečanja ustnic s polnili.

Ne dvomimo, da se tega zavedate, saj živimo v dobi Lip Job, ko se je število iskanja po polnilih za ustnice na Googlu v zadnjem letu povečalo za 10-krat, v primerjavi z letom 2012, povečanje ustnic pa je postal najbolj priljubljen nekirurški kozmetični postopek.

Kako pa so se polnila za ustnice premaknila iz statusa našobljenih ustnic do enega izmed najbolj zaželenih, tako imenovanih tweakment postopkov (pri nas bi temu rekli tretmaji nategovanja kože), ki si ga privoščijo moderne poslovne ženske različnih starostnih skupin? V današnjem času se zdi, da je povečanje ustnic postalo tako rutinsko, kot beljenje zob in ga z lahkoto izvedemo tudi med glavnim odmorom znotraj službenega časa.

Že leta 2016 se je povečanje ustnic v starostni skupini med 18 – 55 let povečalo za več kot 50 % glede na leto 2000.
16-letna Angelina Jolie je leta 2000 nedvomno požela veliko zanimanja in zavisti s svojimi (naravno) polnimi ustnicami, ko je nastopila v filmu Girl, Interrupted. 16 let kasneje pa je 17-letna zvezdnica resničnostnega šova samo še utrdila globalno obsedenost.

Maja 2017 je bil predvajan napovednik epizode Keeping Up With the Kardashians, v katerem je Khloe Kardashian svojo mlajšo polsestro Kylie Jenner (takrat staro 17 let) spraševala o njenih izboljšavah ustnic.

Rezultat: Google je v prvih 24-ih urah zabeležil globalno povečanje poizvedb ključnih besed, povezanih s polnili za ustnice, kar za 70 %.

Kylie je pred tem trdila, da so njene povečane ustnice posledica preprostega make – up trika. Na vprašanje, zakaj je lagala, je odgovorila, da še ni bila pripravljena na novinarska vprašanja, vezana na njen videz ustnic.

»Ljudje me zelo hitro obsojajo,«

je dejala v svoj zagovor.

In priznamo, da je poudarila bistvo – naša kultura družbenega omrežja in anonimnost, ki jo ponuja pomeni, da lahko (tudi nehote) prehitro sodimo, izpostavimo ali komentiramo koga, sploh druge ženske, da so bili na lepotnih popravkih.

Dejansko smo v tem primeru storili natanko to, kar pa je še najbolj zanimivo, je bilo občudovanje vseh, ki so želeli posnemati njen videz. Občudovanje, ki je Kylie pomagalo ustvariti lepotni imperij.  Avgusta istega leta na trg poslala linijo Lip Kits, ki je bila razprodana skoraj v trenutku, najstnica pa je postala najmlajša oseba na Forbesovi lestvici 100-ih najbolj bogatih znanih oseb. Kylie Jenner je povzročila pravo lepotno revolucijo, še posebej pri mlajši populaciji.

Skozi zgodovino so se ženski odnosi z lastnimi lepotnimi standardi spreminjali, kar vključuje tudi ustnice. Lepotni ideali se nenehno spreminjajo in čeprav ne vemo, kakšna je prihodnost našega obraza, je jasno, da je v tem trenutku sprememba ustnic na kozmetični agendi največkrat, kot kadarkoli v zgodovini.

Večje, polnejše, manjše, bleščeče – očitno želimo, da naše ustnice dajejo neko sporočilo, še preden jih sploh odpremo, pri tem pa je potrebno paziti, da je to sporočilo pozitivno.

Vas povečanje ustnic mika, pa bi najprej radi preverili nekaj dejstev?

Univ. mag. Željku Rotimu, dr. med. dent. smo zastavili nekaj vprašanj, ki so na Googlu najbolj iskana. Dr. Rotim, je med drugim, tudi soustanovitelj in predsednik Hrvaškega društva za estetiko obraza, svojo ordinacijo Rotim Medical Centar pa ima v Zagrebu, na Budimski 3.

Zakaj, po vašem mnenju ženske želijo povečati svoje ustnice?

“Hialuronska polnila so zadnjih deset let postala zlati standard, ko govorimo o zapolnjevanju gub in povečanju ustnic. Danes je estetika postala nepogrešljiv del našega življenja. Znano je, da je nasmeh ena izmed prvih stvari, ki jih opazimo pri osebi, ki jo srečamo in lep nasmeh, poleg seveda lepih zob, vključuje lepe in urejene ustnice. Polne in čutne ustnice dajejo vtis ženstvenosti in njihovo povečanje je eden izmed najbolj priljubljenih posegov zadnjih let v Združenih državah Amerike po svetu.”

Kaj so tako imenovani Lip Fillers?

“Lip Fillers so hialuronska dermalna polnila, ki se uporabljajo za povečanje volumna ali poudarjanja ustnic. V preteklosti so imeli prednost trajna polnila, medtem ko se danes večina povečanja ustnic izvaja z uporabo resorptivnih hialuronskih polnil. Obstaja več razlogov za povečanje popularnosti te vrste polnila – združljivost in biološka razgradnja v koži ter neboleča uporaba in minimalni zapleti.”

Kako delujejo ta polnila?

“Polnilo se vbrizga z mini iglo v ustnico in sam volumen polnila poveča tudi sam volumen ustnice. Hialuronska kislina je naravna snov, ki ima veliko vlogo pri izgradnji zunajceličnega prostora naše kože in igra zelo pomembno vlogo v ravnotežju vode ter celjenju ravno zato, ker zagotavlja dobro hidracijo.”

Katere vrste vidnih učinkov lahko ta polnila zagotovijo?

“Hialuronska polnila povečajo volumen ustnic in jih vbrizgamo neposredno v gube, da jih uravnavajo in naredijo manj vidne. Uporabljajo se tudi za poudarjanje ličnic (tako imenovani supermodel look) in za zmanjšanje podočnjakov.”

Ali so ustnice po povečanju lahko še videti naravno?

“Seveda so lahko 🙂 Ključ v vsem je zmernost, torej tudi pri uporabi polnila. Manjše število aplikacij polnila z več ponovitvami je boljša možnost, kot pa uporaba velike količine polnila na enkrat, ki bo očitna tako uporabnici kot tudi okolici.”

So ustnice po postopku zatekle in kako dolgo traja oteklina?

“Ustnice so po postopku otečene, vendar največ en dan. Po tem se oteklina postopoma zmanjšuje in celoten rezultat se pojavi po 7 dneh.”

Kako dolgo trajajo polnila?

“Trajnost je odvisna od polnila, ki ga izberete. Novejše linije polnil trajajo od šest do devet mesecev, med katerimi se količina postopoma zmanjšuje. Če se polnila stalno obnavljajo, je ob vsakem nadaljnjem obisku potrebna manjša količina, da se doseže zadovoljiv učinek.”

Katero polnilo priporočate?

“V našem centru sodelujemo s Teosyal RHA filiali Teoxana, za katerega sem tudi mnenjski vodja v regiji. Polnilo je izjemno visokokakovostno, zato je Teosyal®RHA 4 izbran kot najboljše dermalno polnilo za leto 2017/2018 in ponosni smo, da ga uporabljamo v našem centru.”

Ali lahko “izničimo” povečanje ustnic, če nismo zadovoljni z rezultatom?

“Eden od možnih zapletov, ki se lahko pojavijo pri vbrizgavanju polnila, je nastanek grudic. Razgradijo se lahko z uporabo posebnega pripravka, ki se ga nanese na sredino grudice.”

Ali so polnila nevarna za zdravje?

“Glede na to, da gre za hialuronsko kislino, ki je del našega organizma, polnila niso nevarna, če se uporabljajo po pravilih stroke.”

Koliko stane povečanje ustnic?

“Na trgu lahko najdete različne cene. Odvisne so od posameznih ordinacij, pa tudi od izdelka, ki se uporablja, teh pa je na trgu več deset. Povprečna cena za 1 ml polnila običajno znaša od 270 do 400 evrov.”

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam