Zakaj na slikah izgledamo drugače, kot v ogledalu?

16. oktober 2022

Zakaj na slikah izgledamo drugače, kot v ogledalu?

16. oktober 2022

In katera slika je pravzaprav prava?

Ste že kdaj videli svojo fotografijo in pomislili: “Nikakor si nisem podobna?” Vašim prijateljem in družini pa je ta slika všeč in menijo, da je videti tako, kot se jim vedno zdi?

Ta izkušnja je pravzaprav precej pogosta. Zakaj nastane?

Odgovor je preprost: ogledala

Obstaja razlika med vašo podobo v ogledalu in na fotografijah. Slika, ki jo vidite v ogledalu, je obrnjena v primerjavi s sliko, ki jo drugi vidijo iz oči v oči z vami. Vaši prijatelji poznajo vašo neobrnjeno sliko, medtem ko vi poznate svojo obrnjeno sliko v običajnem ogledalu.

Foto: Unsplash

Torej, eden od razlogov, zakaj ne maramo svojih fotografij, je ta, da te slike predstavljajo pogled na naše obraze, ki so nam manj znani. Pravzaprav so raziskovalci dokazali, da imajo posamezniki raje fotografije, ki prikazujejo njihove zrcalne podobe, medtem ko imajo drugi raje fotografije istih posameznikov, ki prikazujejo njihove “prave” podobe.

Ta pojav je verjetno posledica “učinka izpostavljenosti”, ki je ugotovitev, da smo ljudje bolj zadovoljni s stvarmi, ki jih pogosto vidimo.

Zakaj je pomembno?

Raziskave o psihologiji ogledal in odseva ugotavljajo, da mnogim ljudem ni všeč njihova podoba v ogledalu – in še manj všeč njihova neobrnjena podoba!

Poleg tega, da vznemirja, je podoba v ogledalu lahko spodbuda za načrte za izboljšanje. Mnogi ljudje razmišljajo o lepotni operaciji, ker se borijo s svojim videzom v ogledalu. Ljudje pogosto iščejo kozmetično operacijo, da bi popravili obrazne asimetrije, kot je eno oko večje od drugega ali rahlo ukrivljen nos. Te asimetrije so lahko za posameznika moteče, ker menijo, da vplivajo na vtis, ki ga imajo drugi o njih. Toda drugi ljudje vidijo svojo neobrnjeno podobo, ne podobe, s katero se posameznik sooča v ogledalu.

Foto: Unsplash

To vprašanje je dodatno zapleteno, ker kozmetični kirurgi obširno uporabljajo fotografije obraza za zdravljenje bolnikov. Tako pacienti, ko gredo skozi posvetovanja in postopke, gledajo svoje fotografije, ki so njihova neobrnjena podoba. Če bolniki niso vajeni videti svoje neobrnjene zrcalne slike, lahko še težje sprejmejo svoj videz obraza pred in po zdravljenju.

Nedavna študija je pokazala, da so udeleženci pri gledanju v standardno ogledalo dosegli občutno boljše rezultate na lestvicah FACE-Q Age Appraisal in Appearance-Related Psychosocial Distress, ko so gledali v standardno ogledalo kot v neobrnjeno ogledalo (NRM).

Poleg tega je večina poročala, da so se njihovi obrazi v NRM zdeli manj simetrični in manj uravnoteženi. Na splošno je 83 odstotkov poročalo, da vidijo kvalitativno razliko v svojem videzu, pri čemer jih je 30 odstotkov odgovorilo, da je pogled v NRM spremenil njihove estetske cilje obraza.

Tako lahko neobrnjena ogledala premostijo poznavanje človekovega obrnjenega odseva in njegove manj znane, neobrnjene, prave podobe.

Spoznajte se s seboj

Če vas gledanje vaših fotografij vznemirja ali razmišljate o kozmetični operaciji obraza, se je lahko koristno seznaniti s svojo neobrnjeno podobo.

Foto: Unsplash

Uporabite sam učinek izpostavljenosti sebi v prid. Ponavljajoča se izpostavljenost dražljaju olajša všečnost do sebe, tako da lahko izkoristite sam učinek izpostavitve in fotografij. Fotografijo lahko uporabite kot fotografijo v ozadju na svojem mobilnem telefonu ali hitro pregledate svoje fotografije, kar lahko zagotovi ponavljajoče se kratke osvetlitve in lahko poveča vaše hvaležnost za te fotografije.

Druga možnost je True Mirror, neobrnjeno ogledalo v škatli z zaslonom, ki ga je razvil John Walter. True mirror je pripeljal do številnih razkritij o tem, kako ljudje gledajo nase. Predvsem ste morda slišali za True Mirror iz priljubljenega TED Talk, “The Art of Being YourselfCaroline McHugh.

Predvsem pa je morda ključno, da spoznate vse podobe sebe in se jih naučite sprejemati.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic