fbpx

Zakaj naj bo rdeča šminka za ustnice vaša prva izbira?

Lepota, Ličenje, Prva stran

Ženske, ki nosijo rdečo šminko, okolica dojema kot mlajše, za povrh pa ta barva na ustnicah poveča njihovo samozavest!

Najbrž ste o tem že brale in slišale, a ne bo odveč ponoviti, da je črtalo za ustnice v rdeči barvi tisto pravo in resnično žensko orožje zapeljevanja. Ta lepotni trend, znan iz zgodovine, se je ponovno vrnil med nas in vsaka, ki ga nosi, bo s pomočjo rdeče šminke videti le še bolj seksi in čutno.

Ne glede na to, s čim in kako to ličilo kombinirate, boste videti odlično. Ob ponovni oživitvi legendarnega trenda, ki v resnici ni šel nikoli v pozabo, pa se velja ozreti še v zgodovino rdeče šminke.

Predhodnik črtala za ustnice v rdeči barvi je nastal 35 let pred našim štetjem v sumerski civilizaciji. Po pisnih virih naj bi bila sumerska kraljica Sub-ad (v nekaterih zgodovinskih zapisih navedena tudi kot Pu-abi) prva, ki je obarvala ustnice z zdrobljenimi dragimi kamni v rdeči barvi.

Ta tedaj nenavaden ‘trend’ se je kljub temu, da še niso obstajali modni časopisi, kaj šele družbena omrežja, preko govoric razširil na Egipt, kjer ga je posvojila in ga priljubljenega naredila Kleopatra.

Rdeče ustnice so tedaj pomenile visok status in niso bile sestavni del ličenja, kot ga poznamo danes. Škrlatno rdeče ustnice je rimokatoliška cerkev razglasila kasneje za škandalozne in jih še v 19. stoletju povezovala z nečistimi silami.

Šele v začetku 20. stoletja so se ženske dovolj osvobodile, da so začele nositi rdečo barvo na ustnicah in rdeča šminka je postala nekakšen manifest osvobojenosti in ženskosti, za kakršnega velja še danes.

Toda počakati je bilo treba do začetka 50. let 20. stoletja, da je rdeča šminka postala must-have izdelek vsake ženske. Za to so bile zaslužne tudi filmske igralke in dive tistega časa, kot sta bili denimo Elizabeth Taylor in Ava Gardner, ki ju je javnost redko videla brez rdeče šminke na ustnicah.

“Lepota mi pomeni počutiti se udobno v svoji koži… Ali pa nositi ‘ubijalsko’ rdečo šminko,”

pa nam je povedala sodobna filmska zvezda in ljubiteljica rdeče šminke Gwyneth Paltrow.

To pa je tudi odgovor na vprašanje, zakaj bi morale tudi ve nositi rdečo šminko. Raziskave so pokazale, da ženske, ki nosijo rdečo šminko, okolica dojema kot mlajše, za povrh pa ta barva poveča njihovo samozavest. Ne glede na barvo kože ali las lahko vsaka ženska najde pravi odtenek rdeče šminke, ki bo njenemu videzu najbolj laskala.

 

Foto: Pinterest, YouTube, Pexels, 9Style, Prospector

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam